Δικαίωση Τράπεζας Κύπρου και στελεχών από το Ανώτατο

Δικαιώθηκε η Τράπεζα Κύπρου και τα πρώην ηγετικά στελέχη της Αντρέας Αρτέμη, Γιώργος Γεωργιάδη και Κώστας Σεβέρη, μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, ο εφέτης δικαστής Γ. Γιασεμής αποφάνθηκε ότι η ποινική υπόθεση σε βάρος των τριών, αλλά και της Τράπεζας Κύπρου για χειραγώγηση

της αγοράς θα πρέπει να τερματιστεί, καθώς το κατηγορητήριο συντάχθηκε βάσει οδηγιών που πλέον δεν ισχύουν.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω αδίκημα αφορά σε υποθέσεις χειραγώγησης της αγοράς, παροχής εμπιστευτικών πληροφοριών και κατάχρησης αγοράς.

Ως εκ τούτου, το Ανώτατο αποφάνθηκε ότι η οδηγία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς 3/2005 περί Μεθόδων Χειραγώγησης της Αγοράς, δηλαδή η Οδηγία του 2005 που δημοσιεύτηκε στις 16.09. 2005, δεν μπορούν να αποτελούν πλέον βάση για το κατηγορητήριο.

Όπως ανέφερε ο εφέτης δικαστής, η οδηγία Κ.Δ.Π. 2005 ήταν παράνομη και άκυρη εξαρχής. Στην απόφαση τονίζεται ακόμα ότι η «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που εξέδωσε την απόφαση, συγκροτήθηκε κατά παράβαση των προνοιών της νομοθεσίας, άρα ήταν ανύπαρκτη», ενώ όπως τονίστηκε στην ετυμηγορία, «η απόφαση της Επιτροπής θα κρινόταν άκυρη ως διοικητική πράξη λόγω παράνομης συγκρότησης της Επιτροπής».

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, το Κακουργιοδικείο δεν κατάφερε να διαπιστώσει παρανομία, στο πλαίσιο του κατηγορητηρίου, σε βάρος της Τράπεζας Κύπρου και των στελεχών της.

Επιπλέον, τονίζεται πως η ποινική διαδικασία θα πρέπει να σταματήσει, καθώς σε περίπτωση συνέχισης παραβιάζονται τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα των αιτητών.

Ως εκ τούτου, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε προνομιακό διάταγμα certiorari με το οποίο ακυρώνει την απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ημερομηνίας 07 Απριλίου 2017.

Διαβάστε την απόφαση ΕΔΩ.

Keywords
Τυχαία Θέματα