Δικαίωση της Envitec στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο

Το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο του Παρισιού απέρριψε το αίτημα της ελληνικής εταιρείας Envitecs.a., που αναβάθμισε και διαχειριζόταν τη μονάδα επεξεργασίας των λυμάτων στην Αχέλεια και η οποία αξίωνε ποσό κοντά στα 12 εκατομμύρια ευρώ μετά την απόφαση του ΣΑΠΑ να διακόψει το μεταξύ τους συμβόλαιο.

Η απόφαση, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Πάφου, είχε ληφθεί μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου του ΣΑΠΑ και την εμπλοκή που είχε ομολογήσει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δωροδόκησε

πρώην αξιωματούχους του οργανισμού.

Με βάση την απόφαση του διεθνούς διαιτητικού δικαστηρίου του Παρισιού, η εταιρεία θα πρέπει να πληρωθεί για τα δεδουλευμένα της και όχι όσα αξίωνε, δηλαδή τα πέντε απλήρωτα τιμολόγια του ενός εκατομμυρίου, την εγγυητική της εταιρείας που είχε ρευστοποιήσει το ΣΑΠΑ και ορισμένα υλικά που είχε αφήσει στη μονάδα. Δεν θα πάρει, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάφου, τα 6,5 εκατομμύρια που διεκδικούσε για απώλεια κέρδους, άλλα 2,5 εκατομμύρια ως ειδικές αποζημιώσεις και τα δικηγορικά έξοδα. Με λίγα λόγια, συμπλήρωσε, διεκδικούσε περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια ευρώ και πήρε μόνο 1,6 εκατομμύρια ευρώ, συν γύρω στις 150 χιλιάδες ευρώ για τα δικηγορικά έξοδα.

Ο Φαίδωνας Φαίδωνος επέκρινε όσους προέβλεπαν τον «καταποντισμό» του οργανισμού στο διαιτητικό δικαστήριο του Παρισιού, κάνοντας λόγο για «Κασανδρούλες» που δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ο Δήμαρχος Πάφου εκτίμησε, επίσης, ότι πέραν αυτών των ποσών, ο οργανισμός θα εξοικονομήσει άλλα δέκα περίπου εκατομμύρια ευρώ λόγω της διακοπής του συμβολαίου με τη συγκεκριμένη εταιρεία για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα