Διεθνής διάκριση κυπριακού ΜΚΟ για καινοτόμο εφαρμογή

Κυπριακός μη κυβερνητικός οργανισμός ανέπτυξε μια εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα που επιτρέπει στον καταναλωτή να υπολογίσει πόσο δίκαια και “πράσινα” είναι τα προϊόντα που καταναλώνει με πολύ εύκολο τρόπο, και βραβεύεται γι αυτό με το διεθνές βραβείο παγκόσμιας εκπαίδευσης “Global Education Innovation Award” (GENE – Global Education Network

Europe).

Λευκωσία, 29 Δεκεμβρίου 2017

Η εφαρμογή MAP YOUR MEAL φέρνει τους καταναλωτές πιο κοντά στα παγκόσμια ζητήματα που κρύβονται πίσω από το φαγητό μας, αφού επιτρέπει στους καταναλωτές να πληροφορούνται και να προβληματίζονται ως προς το ποιος και τι ενεπλάκη στην παραγωγή και διάθεση των τροφίμων, αλλά και πώς αυτό επηρεάζει τον πλανήτη μας και τους ανθρώπους.

Με μια απλή σάρωση του γραμμωτού κώδικα του προϊόντος (barcode scan), ο καταναλωτής μπορεί να πληροφορηθεί με το σκορ που παίρνει το προϊόν σχετικά με το πόσο “Δίκαιο” και “Πράσινο” είναι. Αυτή η αξιολόγηση βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες για το κάθε ζήτημα. Ο χρήστης μπορεί να εξερευνήσει το κάθε ζήτημα ξεχωριστά κάνοντας κλικ στα αντίστοιχα εικονίδια. Η αξιολόγηση για το πόσο δίκαιο είναι ένα προϊόν γίνεται σχετικά με το υδάτινο αποτύπωμά του, τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, την επεξεργασία, μεταφορά και συσκευασία του προϊόντος, τη χρήση φοινικελαίου ή την αλιεία. Ως προς το πόσο πράσινο είναι το προϊόν, η αξιολόγηση βασίζεται σε κριτήρια σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα και την παιδική εργασία, τα δικαιώματα των ζώων καθώς και τη διαφάνεια των εταιρειών που το παρήγαν. Την ανάπτυξη της εφαρμογής ανέλαβε το Τμήμα Παγκόσμιας Εκπαίδευσης του κυπριακού μη κυβερνητικού οργανισμού Future Worlds Center.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από τον Ιούνιο 2016 αλλά αυτό το Δεκέμβριο (2017) προστέθηκε μια πρωτοποριακή καινούρια δυνατότητα που επιτρέπει στους καταναλωτές να προσθέτουν οι ίδιοι προϊόντα που δεν είναι ήδη καταχωρημένα στη βάση δεδομένων. Με τα απλά βήματα και την καθοδήγηση της εφαρμογής, ο κάθε καταναλωτής μπορεί να υπολογίσει το σκορ του δικού του προϊόντος εύκολα και γρήγορα. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν τόσο για χρήστες συσκευών Android όσο και για iPhone.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την καινούρια δυνατότητα της εφαρμογής που επιτρέπει στον καθένα να εντάξει στη βάση δεδομένων μας προϊόντα!”, είπε η Kerstin Wittig Ferguson, επικεφαλής του Τμήματος Παγκόσμιας Εκπαίδευσης του οργανισμού Future Worlds Center. “Το πόσο ηθική είναι η κατανάλωσή μας είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους καταναλωτές. Με αυτή την εφαρμογή, θέλουμε να δώσουμε μια εύκολη πρόσβαση σε σημαντικές πληροφορίες στους καταναλωτές, αλλά και να ενθαρρύνουμε εταιρείες και παραγωγούς να δείξουν πόσο σημαντική θεωρούν τη βιωσιμότητα και τη δικαιοσύνη. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα το Βραβείο Καινοτομίας γιατί συμβάλλει στο να γίνουν σε αυτά τα ζητήματα μέρος των καθημερινών μας προβληματισμών.”

Η εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στην Αυστρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο και οι καταναλωτές μπορούν να την κατεβάσουν δωρεάν! Για να κατεβάσετε την εφαρμογή κάντε κλικ εδώ:

http://www.mapyourmeal.org/index.php/mobile-application

Πάρε μέρος σε αυτή την καμπάνια και πρόσθεσε στη βάση δεδομένων τα αγαπημένα σου προϊόντα!

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας www.mapyourmeal.org και στο Facebook https://www.facebook.com/FWCGlobalEducation/.

Η εφαρμογή MAP YOUR MEAL είναι μέρος του προγράμματος MAP YOUR MEAL το οποίο υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείωμα

Το Map Your Meal είναι ένα πρόγραμμα διάρκειας 3 χρόνων, επιχορηγημένο από την Ε.Ε και που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και ειδικά των νέων ως προς τις παγκόσμιες αλληλοσυνδέσεις και ανισότητες στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, και την ανάγκη για πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων. Η εφαρμογή Map Your Meal, σε συνδυασμό με επιπλέον διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό, στοχεύει στην εξερεύνηση της προέλευσης του φαγητού μας και των συστατικών του, αλλά και του κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού αντικτύπου τους.

Το Future Worlds Center είναι ένας κυπριακός μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός με απώτερο στόχο τη θετική κοινωνική αλλαγή στην Κύπρο. Όραμά του είναι ο σχεδιασμός και υλοποίηση έργων τα οποία προωθούν την κουλτούρα της συνύπαρξης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη, χρησιμοποιώντας μεθόδους βασισμένες στις πιο προηγμένες τεχνολογίες, στην επιστήμη του διαλογικού σχεδιασμού και του δημοκρατικού διαλόγου.

Future Worlds Center-Τμήμα Παγκόσμιας Εκπαίδευσης

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Ελένη Ιωσηφίδου στο hjosephides@futureworldscenter.org ή τηλεφωνικά στο 22445288.

Keywords
Τυχαία Θέματα