Διεθνής αναβρασμός μετά τη νέα πυραυλική δοκιμή της Β.Κορέας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 17:00 ώρα Κύπρου, στον απόηχο την νέας πυρηνικής δοκιμής, της έκτης, της Βόρειας Κορέας, ενέργεια που κλιμάκωσε, ακόμη περισσότερο την ένταση στην κορεατική χερσόνησο και προκάλεσε παγκόσμια καταδίκη και διεθνή ανησυχία.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και

της Νότιας Κορέας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Antόnio Guterres, καταδίκασε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζοντάς τη «βαθιά αποσταθεροποιητική για την περιφερειακή ασφάλεια» και κάλεσε την ηγεσία της χώρας να σταματήσει τέτοιες ενέργειες.

Αυτή η ενέργεια είναι άλλη μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας και υπονομεύει τις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών και τον αφοπλισμό δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντoυζαρίκ.

Με «μαζική στρατιωτική αντίδραση» σε οποιαδήποτε απειλή σε βάρος των ΗΠΑ και των εδαφών τους, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Γκουάμ και των συμμάχων τους, απείλησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ο Αμερικανός ΥΠΑΜ, Τζιμ Μάτις, λίγες ώρες μετά από τη δοκιμή βόμβας υδρογόνου από την Πιονγιάνγκ.

Μιλώντας έξω από το Λευκό Οίκο, μετά τη σύσκεψη των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ και της ηγεσίας του Πενταγώνου, ο κ. Μάτις αναφέρθηκε σε μια απάντηση «αποτελεσματική, όσο και σαρωτική», διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Ουάσιγκτον δεν επιδιώκει την πλήρη εξολόθρευση της Βόρειας Κορέας. Έχουμε, διαμήνυσε, πολλές στρατιωτικές επιλογές.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Τραμπ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης. Οι ΗΠΑ, είπε, εξετάζουν, μεταξύ άλλων επιλογών, το ενδεχόμενο να διακόψουν τις εμπορικές τους σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα έχει συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα.

Η ρητορική και οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας εξακολουθούν, τόνισε, να είναι πολύ εχθρικές και πολύ επικίνδυνες για τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, Στιβ Μνούτσιν, δήλωσε ότι θα ετοιμάσει ένα πακέτο νέων κυρώσεων, ώστε να διακοπούν ενδεχομένως όλες οι εμπορικές σχέσεις με τη Βόρεια Κορέα.

Υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων τάχθηκε και η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Τα προβλήματα της κορεατικής χερσονήσου δεν πρέπει να διευθετηθούν παρά μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα υπέδειξε, εξάλλου, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πρέπει να ενεργήσουμε με τρόπο ήρεμο και μετρημένο, χωρίς συναισθηματισμούς, τόνισε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επικοινωνία και με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν βαθιά ανησυχία για την κατάσταση στην χερσόνησο της Κορέας και τόνισαν την ανάγκη να μην αφεθεί η κατάσταση αυτή να μετατραπεί σε χάος.

Παράλληλα κάλεσαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να αναζητήσουν μια λύση «μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα».

Ο Ρώσος Πρόεδρος δεν προτίθεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, δήλωσε ότι η χώρα του, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν να γίνει, προκειμένου ν’ αμυνθεί κατά των πυραυλικών εκτοξεύσεων από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής της άμυνας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέι-ιν, συμφώνησαν, επίσης, στην ανάγκη επιβολής, από τον ΟΗΕ, σκληρότερων διεθνών κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Ο ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας, Τάρο Κόνο, δήλωσε, εξάλλου, ότι συμφώνησε με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας να συνεργαστούν στενά για να ασκηθεί περισσότερη πίεση στη Βόρεια Κορέα, μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και κάλεσε την Πιονγιάνγκ να επαναλάβει, χωρίς προϋποθέσεις, τον διάλογο για τα προγράμματά της.

Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να δείξει ισχυρότερη αποφασιστικότητα για την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Τα διακυβεύματα καθίστανται υπερβολικά υψηλά τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Στο μεταξύ οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας και του στρατού ξηράς διεξήγαγαν άσκηση, σε αντίδραση στην έκτη πυρηνική δοκιμή, στην οποία προχώρησε χθες η Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτελείου, τα γυμνάσια στοχοθέτησαν την περιοχή της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας, όπου έγινε η χθεσινή δοκιμή.

Η άσκηση προσομοίωσε την εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικών πυραύλων ανέφερε σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεάτικο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.

Τα χθεσινά γυμνάσια έγιναν με τη συμμετοχή μόνο νοτιοκορεατικών δυνάμεων, αλλά ετοιμάζονται νέα με τη συμμετοχή και των δυνάμεων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα.

Το ΥΠΑΜ της Νότιας Κορέας αποφάσισε, εξάλλου, να χορηγήσει μία “υπό όρους” έγκριση για την περιβαλλοντολογική έρευνα των επιπτώσεων στην περιοχή ανάπτυξης του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος.

Ο ΥΠΟΙΚ της Νότιας Κορέας δεσμεύθηκε να θέσει σε εφαρμογή έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς, αν καταγραφεί αστάθεια στο χρηματιστήριο και στις αγορές παραγώγων, όπως προεξοφλείται, μετά

την έκτη δοκιμή πυρηνικού όπλου της Βόρειας Κορέας και υπάρξουν ενδείξεις ότι η τάση εξαπλώνεται στην πραγματική οικονομία.

Γνωρίζουμε ότι μπορεί να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες, αν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επανεμφανιστούν, δήλωσε ο Κιμ Ντονγκ-γιον σε έκτακτη συνάντηση με ανώτατα στελέχη της κεντρικής τράπεζας και των ελεγκτικών θεσμών, πριν από το άνοιγμα της αγοράς.

Θα παρακολουθούμε την κατάσταση της οικονομίας συνεχώς, συμπλήρωσε, και θα προχωρήσουμε σε άμεσες, σθεναρές αντιδράσεις για να σταθεροποιήσουμε τις αγορές, βάσει του σχεδίου μας για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, αν χρειαστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα