Διεθνές συνέδριο ΑΠΚΥ για την ψηφιακή δημοσιογραφία

Άρχισαν σήμερα στο Κέντρο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης οι εργασίεςτου τριήμερου συνεδρίου #RetreatConference2016 με θέμα «Ψηφιακή Δημοσιογραφία: μια απάντηση στην κρίση των Μέσων ενημέρωσης;» το οποίο διοργανώνεται από το «Advanced Media Institute, Εφαρμοσμένη Έρευνα στην Επικοινωνία και τη Δημοσιογραφία» και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΜΠΣ) «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

(ΑΠΚΥ), με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης. Πρόκειται για το 1ο Διεθνές Συνέδριο του ΜΠΣ, σε συνδυασμό με το καθιερωμένο ετήσιο #retreat.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου με ένα σύντομο χαιρετισμό η Σοφία Ιορδανίδου, δημοσιογράφος και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια δημοσιογραφία και Επικοινωνίας του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου, επεσήμανε ότι το πεδίο της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αλλαγών σε θεωρητικό, πρακτικό και επαγγελματικό επίπεδο και υπογράμμισε ότι όποιος δεν προσαρμόζεται στις αλλαγές υποδείγματος εκλείπει.

Τόνισε ότι το δημοσιογραφικό επάγγελμα βιώνει σοβαρή κρίση για μια σειρά από λόγους. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, ξεχωρίζουν οι εσωτερικές αντιφάσεις της λειτουργίας των ΜΜΕ, η ίδια η οικονομική κρίση αλλά και οι τεχνολογικές αλλαγές στο πεδίο, είπε. Σημειώνοντας την ανάγκη να προσαρμοστούν οι δημοσιογράφοι αλλά και οι επαγγελματίες της επικοινωνίας στη νέα πραγματικότητα, η κ. Ιορδανίδου υπογράμμισε τη σημασία και την προσφορά των προγραμμάτων δια βίου μάθησης αλλά και τις δράσεις αναστοχασμού ως προς το συγκεκριμένο θέμα, στις οποίες ενέταξε το συγκεκριμένο συνέδριο.

Στο δικό του σύντομο χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, κάνοντας αρκετές αναφορές στην τρέχουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα λόγω της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, εκτίμησε ότι παρατηρούνται, στη χώρα, τάσεις παλινδρόμησης ή και γραμμές άμυνας που μας πάνε πίσω στον τομέα της ενημέρωσης, παρά τη μεγάλη τεχνολογική πρόοδο.

Παρατήρησε, επίσης, ότι στην Ελλάδα το επίπεδο των προσαρμοσμένων υπηρεσιών ενημέρωσης προς τους αναγνώστες είναι χαμηλό και επέμεινε στην αναγκαιότητα αλλαγής του μηντιακού πλαισίου. Τέλος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι στη συζήτηση που εξελίσσεται ως προς το κατά πόσο το διαδίκτυο και η ψηφιακή δημοσιογραφία αποτελεί το τέλος της παραδοσιακής δημοσιογραφίας, ο ίδιος θεωρεί ότι η ορθότερη άποψη είναι η ισορροπία, δηλαδή ούτε να αποθεώνεται η τεχνολογική πρόοδος χωρίς κριτική σκέψη ούτε να επικρατεί τεχνοφοβία.

Η λειτουργία των ΜΜΕ είναι κριτήριο δημοκρατίας σε μια χώρα, επεσήμανε, από την πλευρά του, κατά την εισαγωγική του παρέμβαση στη θεματική του συνεδρίου ο Νίκος Σμυρναίος, Αναπληρωτής Καθηγητής ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης. Χαρακτήρισε ως την πιο εντυπωσιακή από τις αλλαγές των τελευταίων χρόνων στο συγκεκριμένο χώρο, την ανάπτυξη του διαδικτύου και τόνισε τη διαρκή μείωση της αξιοπιστίας των παραδοσιακών ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι το χειρότερο είναι η απόλυτη σχεδόν υποταγή τους στο νόμο του χρήματος, αφήνοντας στο περιθώριο την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που διενεργήθηκε από το πρακτορείο Reuters σε 26 χώρες, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία ως προς την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα μεγάλα ΜΜΕ καθώς μόλις το 5% - 7% των Ελλήνων δήλωσαν ότι θεωρούν ανεξάρτητα τα παραδοσιακά ΜΜΕ. Εκτίμησε ότι προφανώς η δημοσιογραφία στο διαδίκτυο έχει πολλά υπέρ αλλά πλήττεται και από προβλήματα που είτε έχουν μεταφερθεί αυτούσια στο διαδίκτυο από τα παραδοσιακά ΜΜΕ, όπως είναι πχ ο λαϊκισμός ή η ανυπαρξία ερευνητικής δημοσιογραφίας, είτε έχουν την ιδιαιτερότητά τους, όπως η δυσκολία διασταύρωσης στοιχείων, η διασπορά φημών, η γενικότερη εξέλιξη του διαδικτύου σε δέσμιο μονοπωλιακών μορφών, όπως πχ είναι οι ενδιάμεσοι τύπου google.

Ο Νταν Γκίλμορ, από την άλλη, Professor of Practice στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, στην εισηγητική του παρουσίαση, επεσήμανε την τεράστια διαφορά ανάμεσα στη διανομή της είδησης και στην ανάρτησή της κάπου όπου την προσεγγίζουν οι αναγνώστες καθώς και το ότι, σε σημαντικό βαθμό, ο αναγνώστης – καταναλωτής πληροφορίας έχει γίνει δημιουργός και μετά συνεργάτης όπως επίσης και το ότι η δημοσιογραφία έχει περάσει από τη μορφή της διάλεξης του δημοσιογράφου προς τους αναγνώστες – θεατές – ακροατές σε συζήτηση μαζί τους.

Παραδέχτηκε ότι σε σχέση με τον πρώτο καιρό της έναρξης ευρείας χρήσης του διαδικτύου η εξέλιξη φαινόταν πολύ πιο αισιόδοξη από όσο τελικά αποδείχτηκε και σημείωσε και αυτός τα ζητήματα ελέγχου του διαδικτύου που τέθηκαν από τις μεγάλες εταιρείες αναζήτησης ή ηλεκτρονικής - διαδικτυακής τεχνολογίας καθώς, όπως είπε, δεν ενδιαφέρονται γι` αυτήν ούτε για δεοντολογία αλλά για τους μετόχους τους. Εντούτοις, δήλωσε ότι ταυτόχρονα υπάρχουν μια σειρά από προτερήματα που οι νέες τεχνολογίες έχουν προσφέρει στη δημοσιογραφία, αναφέροντας ενδεικτικά τις δυνατότητες των smart phones, και τόνισε ότι παραμένει αισιόδοξος ως προς τις δυνατότητες που ανοίγονται.

Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου φιλοξενήθηκαν τρία πάνελ συζήτησης που προσέγγισαν τα θέματα: «Προκλήσεις και ευκαιρίες της δημοσιογραφίας των δεδομένων», «Δημοσιογραφία και Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης: συμμετοχικότητα, πολιτικοποίηση και καινοτομία», «Ψηφιακή δημοσιογραφία και δημόσιο συμφέρον».

Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου θα λάβει χώρα Ημερίδα «δημοσιογραφία: Επιστήμη, Τέχνη ή Τεχνική;» καθώς και δύο εργαστήρια, το ένα για τη Δημοσιογραφία Δεδομένων και το άλλο για τον Εγγραματισμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ενώ θα γίνει και παρουσίαση των βασικών εγχειριδίων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία».

Η τρίτη ημέρα είναι αφιερωμένη σε μεγάλο βαθμό στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς θα γίνει παρουσίαση της μεθοδολογίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης καθώς και των βάσεων δεδομένων της βιβλιοθήκης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ θα πραγματοποιηθεί και ένα ακόμη εργαστήριο για την επαγωγική μέθοδο ως προσέγγιση διδασκαλίας αλλά και στρατηγικής για την καθημερινή ζωή.

Στα πάνελ του συνεδρίου συμμετέχουν εκτός από τους Σοφία Ιορδανίδου, Νταν Γκίλμορ και Νίκο Σμυρναίο, οι Γιάννης Σκαρπέλος, Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μωυσής Μπουντουρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του πανεπιστημίου Πατρών, Νταβίντ Ντομίνγκο, Καθηγητής στο Université Libre των Βρυξελλών, Τσάρλι Μπέκετ, Ιδρυτικός Διευθυντής του POLIS, Καθηγητής του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ London School of Economics και μπλόγκερ, Δήμητρα Δημητρακοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θύμιος Ζαχόπουλος, Ακαδημαϊκός διευθυντής Derre College και Καθηγητής Εφαρμοσμένης Δημοσιογραφίας Λήδα Τσενέ, Διδάκτορας Επικοινωνιολόγος, Βάλια Καϊμάκη, δημοσιογράφος και διδάκτορας Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Νίκολας Κάιζερ – Μπριλ, δημοσιογράφος προγραμματιστής, Ελίνα Μακρή, δημοσιογράφος και συνιδρύτρια του oikomedia.gr.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα