Διεθνές Ευρω-Μεσογειακό Συνέδριο (EuroMed 2016)

Tο Ερευνητικό Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει το 6ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς EuroMed 2016, με στόχο να φέρει κοντά ερευνητές, επιστήμονες, τεχνοκράτες και επαγγελματίες, ούτως ώστε να διερευνηθούν τα πιο επείγοντα ζητήματα που αφορούν την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, ο κύριος στόχος του Συνεδρίου είναι η διεπιστημονική και πολύ-επιστημονική έρευνα για την προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση, μαζική ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση

και προβολή της υλικής και άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τη χρήση μοντέρνων τεχνολογιών στον τομέα της Πληροφορικής.

Παράλληλα, το Συνέδριο αυτό θα καλύψει τα θέματα της έρευνας, τα οποία είναι πρόσφορα προς εκμετάλλευση, αναδεικνύοντας την αποδοχή νέων βιώσιμων προσεγγίσεων και νέων τεχνολογιών από την κοινότητα των χρηστών, ερευνητών, σπουδαστών, τουριστών, των ΜΜΕ, των Μουσείων, Αρχείων, Βιβλιοθηκών, συντηρητών έργων Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς EuroMed 2016 διοργανώνεται ανά διετία και ξεκίνησε το 2006 στη Λευκωσία, όπου φέτος επιστρέφει. Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από τους εθνικούς και διεθνείς φορείς, οργανισμούς και αρχές, όπως η UNESCO, ISPRS, CIPA, ICOMOS, ICOM, την Ιντερπόλ, την Europeana, το Ίδρυμα Getty κ.λ.π., και έχει ήδη γίνει ένα ορόσημο στον τομέα της έρευνας για την πολιτιστική κληρονομιά.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και η διεξαγωγή της εναρκτήριας τελετής του Συνεδρίου θα λάβει χώρα στις 31 Οκτωβρίου 2016 στη Λευκωσία η ώρα 9:00 π.μ στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία (http://www.fcc.com.cy/el/).

Στο συνέδριο θα λάβει χώρα το Kick Off του πανευρωπαϊκού προγράμματος ViMM (Η2020-GA no 727107) στο οποίο το Εργαστήριο μας είναι Συντονιστής, το Kick Off της ερευνητικής πλατφόρμας του EU DARIAH-CY (ERIC) ενώ παράλληλα δώδεκα (12) Ευρωπαϊκά Προγράμματα Πολιτισμού θα συναντηθούν για management meetings, workshops και παρουσίαση/προβολή των αποτελεσμάτων τους όπως τα Europeana Space, 4DCH-World, INCEPTION, ITN-DCH, COST, ENERGIC OD, EU ScreenXL, Europeana Sounds, iTreasures κ.α.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε περισσότερες πληροφορίες για δύο σημαντικά προγράμματα που ξεκινάνε με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου μας. Αρχικά, το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ViMM (www.vi-mm.eu) που αφορά στη δημιουργία μίας πλατφόρμας συνεργασίας για το παρελθόν, παρόν και μέλλον των Ψηφιακών Μουσείων, όπου οι ενδιαφερόμενες ομάδες θα μπορούν να βοηθηθούν, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να αναπτύξουν τις προτάσεις και ιδέες τους, μέσα σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Για τη δημιουργία αυτής της μοντελοποίησης της γνώσης μας στα ψηφιακά μουσεία, θα υπάρχει ένα διευρυμένο συμβούλιο υποστήριξης (Advisory Group), το οποίο θα αποτελείται από τους σημαντικότερους οργανισμούς του Πολιτισμού στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, στο Advisory Group έχουν συμφωνήσει να συμμετέχουν οι: ICOMOS, ICOM, CIPA, EUROPA NOSTRA, EUROPEANA, NEMO, ICCROM, EMA, Google Institute of Culture, HERITAGE IN MOTION, DARIAH EU, INTERPOL κ.ά.

Επιπρόσθετα, το DARIAH Cyprus (www.dariah-cy.eu), το οποίο είναι η νέα Κυπριακή Ψηφιακή Ερευνητική Υποδομή για τις Τέχνες και τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, η οποία αναπτύσσει τις δράσεις της σε συντονισμό με την Κεντρική Ευρωπαϊκή Ερευνητική Υποδομή DARIAH-EU (www.dariah.eu). Η Κύπρος συμμετέχει στο DARIAH και είναι μία από τις 12 μεγαλύτερες ερευνητικές δομές της Κοινοπραξίας Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Υποδομών (European Research Infrastructure Consortia - ERIC). Ως μέρος αυτού του ευρωπαϊκού ερευνητικού δικτύου, το εργαστήριό μας, αφοσιωμένο στην έρευνα στους συγκεκριμένους τομείς της ψηφιοποίησης, της αρχειοθέτησης και της προώθησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, καθώς επίσης και της μοντελοποίησης της γνώσης, συνεισφέρει στο έργο του DARIAH-EU, αναδεικνύοντας τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες και την Τέχνη στην Κύπρο μέσα από τον Πολιτισμό.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα υπάρχει εγκατάσταση της Εικονικής Έκθεσης “All Our Memories” (Virtual Exhibition) με επιλογή εξαιρετικών ψηφιακών φωτογραφιών του προηγούμενου αιώνα, η οποία έχει ήδη προβληθεί στην Ιταλία, το Βέλγιο και τη Δανία με μεγάλη επιτυχία, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει και έκθεση με περισσότερα από 35 επιστημονικά poster για τον πολιτισμό.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για εγγραφές, επισκεφτείτε το σύνδεσμο: http://www.euromed2016.eu

Με εκτίμηση,

Δρ Μαρίνος Ιωαννίδης

Προεδρεύων Συνεδρίου και Συντονιστής Έργου

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Keywords
Τυχαία Θέματα