Διατηρήθηκαν μισθοί και ωφελήματα λέει ο ΓΓ της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ

Στα ίδια επίπεδα με προηγουμένως διατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με κάποιες εξαιρέσεις, οι συλλογικές συμβάσεις στους κλάδους των μεταφορών, πετρελαιοειδών και γεωργίας, χωρίς μειώσεις στους μισθούς ή στα παρεμφερή ωφελήματα, σύμφωνα με τον ΓΓ της Ομοσπονδίας Μεταφορών, Πετρελαιοειδών και Γεωργίας της ΣΕΚ (ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ) Παντελή Σταύρου, ο οποίος σημείωσε ότι οι μάχες για να διατηρηθούν σε αξιοπρεπή επίπεδα τα ανθρώπινα και συνδικαλιστικά δικαιώματα ήταν καθημερινές.

Μιλώντας στο 16ο Παγκύπριο

Συνέδριο της ΟΜΕΠΕΓΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία της ΣΕΚ, ο κ. Σταύρου σημείωσε ακόμα ότι τα μηνύματα από τα λιμάνια και τη ναυτιλία είναι θετικά.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης σημείωσε πως η Κύπρος αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο και τόνισε τις προσπάθειες που καταβάλλει το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας στα διεθνή φόρα σε συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, για την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των ναυτικών πάνω στα κυπριακά πλοία.

Σε ομιλία του, την οποία ανέγνωσε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας Γιάννης Ευστρατίου, ο Υπουργός επεσήμανε παράλληλα ότι η Κύπρος έχει κυρώσει τις πλείστες διεθνείς συμβάσεις για τους ναυτικούς, με αποτέλεσμα οι όροι εργασίας των ναυτικών στα κυπριακά πλοία να έχουν βελτιωθεί σημαντικότατα, κάνοντας ειδική αναφορά στην κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, της MLC (2006), μέσω της οποία ενσωματώνονται οι πλείστες πρόνοιες υφιστάμενων διεθνών συμβάσεων που αφορούν τους ναυτικούς και το ναυτικό επάγγελμα ειδικότερα.

Αναφορικά με τη συλλογική σύμβαση των ναυτικών, ο Υπουργός είπε ότι αποτελεί κίνητρο για τους νέους να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα στην Κύπρο. «Παίρνουμε μέτρα ή δίνουμε κίνητρα για να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους να ακολουθήσουν το ναυτικό επάγγελμα. Έχουμε αλλάξει τη νομοθεσία, επιδοτούμε τη δωδεκάμηνη πρακτική της, παραχωρούμε υποτροφίες».

Σε σχέση με τη λιμενική βιομηχανία, ο Υπουργός είπε ότι στα πλαίσια των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν από το Υπουργείο τα τελευταία χρόνια, έχουν καταβληθεί προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα, ώστε στις περιπτώσεις που υπήρξαν διαφωνίες να καταστεί εφικτή η εξεύρεση κοινά αποδεκτών ρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες μεταφορές, είπε ότι η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός τους αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της κυβερνητικής πολιτικής και ότι υπάρχει μια συνεχής προσπάθεια βελτίωσης του οδικού δικτύου, που συνδέει τόσο τα αστικά κέντρα μεταξύ τους όσο και τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, ώστε να επιτυγχάνεται από τη μια εξοικονόμηση χρόνου και πόρων, και από την άλλη καλύτερες και πιο ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους εργαζομένους στον τομέα των μεταφορών. Όπως ανέφερε, το Υπουργείο τροχοδρομεί ενέργειες και δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της εικόνας του λεωφορείου στην αντίληψη των συμπολιτών μας.

Απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων και υποβάθμιση ρόλου των εργαζομένων

Ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας είπε ότι η ΕΕ και το παγκόσμιο οικονομικό, εργατικό, κοινωνικό στερέωμα αντιμετωπίζουν μια τεράστια πρόκληση σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, με προβλήματα που αφορούν την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, αλλά και την υποβάθμιση του ρόλου των ίδιων των εργαζόμενων.

Ο κ. Μάτσας υπογράμμισε πως τα μέτρα λιτότητας λειτουργούν ανασταλτικά στην όποια δυναμική μπορεί να δημιουργηθεί έτσι ώστε να υπάρξει πραγματική ανάκαμψη και προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις προσπάθειες του συνδικαλιστικού κινήματος για επαναφορά μισθολογικών και παρεμφερών ωφελημάτων των εργαζομένων και σημείωσε ότι «σε αυτή τη χρονική συγκυρία, καμία έκπτωση δεν μπορεί να δοθεί, κανένα πισωγύρισμα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης της κοινωνικής ισορροπίας στον τόπο». Για να μπορέσει, τόνισε, να υπάρξει κοινωνική ισορροπία, βασική παράμετρος αποτελεί η ομαλοποίηση και επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, τόσο σε επίπεδο κλάδων όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι οι μισθοί σε καμία περίπτωση δεν πλήττουν τη βιώσιμη ανάπτυξη είτε των επιχειρήσεων είτε της οικονομίας.

Περάσαμε μια μεγάλη περίοδο απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, είπε ο κ. Μάτσας, είμαστε όμως εδώ στοχευμένα, για να επαναφέρουμε αυτές τις ρυθμίσεις και τις συλλογικές συμβάσεις, σημείωσε.

Στα ίδια επίπεδα οι συλλογικές συμβάσεις, θετικά μηνύματα από ναυτιλία και λιμάνια

Στην τοποθέτησή του, ο ΓΓ της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ σημείωσε ότι έχουν γίνει πολλά για να απορροφηθούν όσο γινόταν ανώδυνα οι αρνητικοί κραδασμοί που επέφερε στο βιοτικό επίπεδο των μελών της συντεχνίας η οικονομική κρίση του Μάρτη του 2013.

Δήλωσε ότι η Ομοσπονδία έχει καταφέρει σε όλο αυτό το διάστημα να κρατήσει τις συλλογικές συμβάσεις στα ίδια επίπεδα που ήταν προηγουμένως. «Χωρίς μειώσεις στους μισθούς ή στα παρεμφερή ωφελήματα. Δίναμε καθημερινά μάχες για να κρατήσουμε τα ανθρώπινα και συνδικαλιστικά δικαιώματα σε αξιοπρεπή επίπεδα», σημείωσε.

Μοναδική εξαίρεση, όπως είπε ο κ. Σταύρου, την οποία η συντεχνία προσπαθεί με κάθε τρόπο να βελτιώσει, ήταν η σύμβαση στα συσκευαστήρια, «που παρά τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Υπουργείου Εργασίαςκαι μη έχοντας δυνάμεις να προτάξουμε δυναμικά, η εργοδοτική πλευρά μείωσε μονομερώς την σύμβαση σε ποσοστό 18%».

«Παρά τις ενστάσεις και αντιδράσεις μας, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να ανακόψουμε αυτή την αρνητική εξέλιξη. Όμως το παλεύουμε μαζί με τα μέλη μας και εκφράζω την αισιοδοξία ότι η κατάσταση θα διορθωθεί», ανέφερε.

Αρνητική εξέλιξη, είπε, ήταν και το κλείσιμο μιας εκ των μεγαλύτερων βιομηχανιών με την οποία παραδοσιακά διαπραγματευόταν η Ομοσπονδία. Η Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών, με γύρω στα 400 άτομα προσωπικό, η οποία, όπως είπε ο κ. Σταύρου, χωρίς καμιά ένδειξη ή προειδοποίηση, ξαφνικά ένα πρωί έκλεισε τις πόρτες της.

Ωστόσο, ο ΓΓ της ΟΜΕΠΕΓΕ ΣΕΚ μίλησε για θετικά μηνύματα από τους κλάδους της ναυτιλίας και των λιμανιών. Η ναυτιλία συνεχίζει να είναι η κινητήριος δύναμη, όχι μόνο για την Ομοσπονδία, αλλά και για το Κίνημα της ΣΕΚ γενικότερα, είπε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι μέχρι στιγμής η νέα τάξη πραγμάτων στο λιμάνι της Λεμεσού εξελίσσεται ομαλά κατά κανόνα. «Τα όποια προβλήματα έχουν παρουσιαστεί, τα έχουμε διαχειριστεί και μέχρι στιγμής, τουλάχιστον έχουμε αποκαταστήσει ένα διάλογο και με τους τρείς διαχειριστές του λιμανιού. Προσδοκούμε, αλλά και αισιοδοξούμε, για ακόμη καλύτερες μέρες στο λιμάνι της Λεμεσού με ό,τι θετικό συνεπάγεται για την εργασία των μελών μας», είπε.

Παγκόσμιες προκλήσεις

Ο ΓΓ της ITF Stephen Cotton είπε ότι οι εργαζόμενοι στην Κύπρο πλήρωσαν το τίμημα της οικονομικής κρίσης, σημειώνοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον.

Την ίδια ώρα, υπέδειξε ότι στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό καταγράφεται μία μετατόπιση προς την αριστερά, εν μέρει λόγω της απογοήτευσης με το πολιτικό κίνημα και επεσήμανε ότι οι νέοι δεν βρίσκουν ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, σημειώνοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να καταστεί ελκυστικό για τους νέους.

Τόνισε, επίσης, ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν μιλά για δίκαιη κοινωνία, αλλά επικεντρώνεται στο κέρδος. Μελέτη της Oxfam, της διεθνούς συνομοσπονδίας μη κυβερνητικών οργανώσεων, πρόσθεσε, κατέδειξε ότι μια πολύ μικρή μειοψηφία κατέχει ένα συντριπτικό ποσοστό του πλούτου. «Η ατομική ανισότητα στον χώρο εργασίας, ποτέ πριν δεν ήταν χειρότερη», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα