Διάσπαρτα σε διάφορα ΣΠΙ 600 εκ. ευρώ καταθέσεων

Διάσπαρτα σε διάφορα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα είχαν κατατεθειμένα τα χρήματά τους οι καταθέτες, με το ύψος των καταθέσεων που καλούνται να μαζευτούν, στο πλαίσιο της συγχώνευσης των 18 ΣΠΙ, να φτάνει τα 600 εκ.

Οι εν λόγω καταθέσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», αποτελούν το 2,5% των συνολικών καταθέσεων που έχει ο Συνεργατισμός, ύψους 12 δισ. ευρώ.

Το φαινόμενο της διασποράς των καταθέσεων, έλαβε διαστάσεις μετά το κούρεμα

του 2013 σε Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου, καθώς η νομοθεσία προνοεί την προστασία των πρώτων 100.000 ευρώ ανά καταθέτη, ανά τραπεζικό λογαριασμό, να είναι εξασφαλισμένες σε περίπτωση διάσωσης της τράπεζας με τη μέθοδο του bail in.

Εκείνο που ανακοίνωσε ο Συνεργατισμός, είναι ότι οι καταθέτες έχουν στη διάθεσή τους τρεις μήνες (μέχρι τις 26 Οκτωβρίου) προκειμένου να μεταφέρουν χωρίς χρέωση, να αποσύρουν ή να μεταφέρουν «τις επιλέξιμες καταθέσεις» σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι δεδουλευμένοι τόκοι στον βαθμό που αυτές υπερβαίνουν το επίπεδο κάλυψης του κανονισμού.

Παρά ταύτα, η διοίκηση του Συνεργατισμού δεν φαίνεται να ανησυχεί για τη μετακίνηση κεφαλαίων, αφού υπάρχει αρκετή επάρκεια ρευστότητας, καθώς στα σχέδιά της έχει περιληφθεί η πιθανότητα εκροής κεφαλαίων, με τον προϊστάμενο στρατηγικής και επικοινωνίας της ΣΚΤ Γιάννο Σταυρινίδη να δηλώνει ότι υπάρχει μαξιλάρι ασφαλείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα