Διαμάχη Χάσικου - Γεν.Ελεγκτή με φόντο το Ασυμβίβαστο

Ενώπιον του Γενικού Έλεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, θα τεθεί το ζήτημα της σχέσης του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, με την εταιρεία S.O.E.C Developments Limited.

Δημοσιεύμα στον Τύπο, επισημαίνει ότι ενδεχομένως να προκύπτει θέμα ασυμβίβαστου για τον Σωκράτη Χάσικο, καθώς τα στοιχεία φέρουν τον κ. Χάσικο να παραμένει μέτοχος στην εν λόγω εταιρεία,

η οποία ενοικιάζει στο δημόσιο, της οποίας μέρος των κτηριακών εγκαταστάσεων και με την οποία έχει άμεση σχέση ο υπουργός Εσωτερικών.

Βάσει των πληροφοριών, ο Σωκράτης Χάσικος είχε παραιτηθεί από τη θέση του διευθυντή της εταιρείας, στην οποία βρισκόταν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013, όταν και παραιτήθηκε για να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών.

Με σημερινή του γραπτή δήλωση, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, απαντά στα περί ασυμβίβαστου, λέγοντας ότι:

Το ενοικιαστήριο έγγραφο, για το οποίο γίνεται αναφορά, έχει υπογραφεί από την εταιρεία της οποίας είμαι μέτοχος, στις 5/6/2007, δηλαδή πριν 10 περίπου χρόνια και 1 χρόνο πριν την ψήφιση του Νόμου που αφορά το Ασυμβίβαστο, ημερομηνία κατά την οποία δεν ήμουν Υπουργός. Με βάση τις σχετικές πρόνοιες για ανανεώσεις που προέβλεπε το συγκεκριμένο συμβόλαιο, αυτό ανανεώθηκε μέχρι 31/12/2015. Μέχρι και σήμερα δεν έχει υπογραφεί κανένα νέο συμβόλαιο με την εταιρεία της οποίας, επαναλαμβάνω, είμαι μέτοχος και όχι εκτελεστικός διευθυντής, που να αφορά την περίοδο μεταγενέστερα της 1/1/2017. Έχω υποβάλει στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 18/7/2013 και στις 30/5/2016, Δηλώσεις Περιουσιακών Στοιχείων, στις οποίες καταγράφεται με ξεκάθαρο τρόπο η συμμετοχή μου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «S.O.E.C.», καθώς και άλλα στοιχεία που αφορούσαν την εν λόγω εταιρεία. Έχω επίσης προβεί στο παρελθόν, σε πολλές δημόσιες δηλώσεις για το γεγονός, ότι με βάση συμβόλαιο το οποίο είχε υπογραφεί πριν την ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων μου, το κράτος ενοικιάζει γραφειακούς χώρους, ιδιοκτησίας της εταιρείας της οποίας είμαι μέτοχος. Υπάρχει πόρισμα για υποθέσεις σε σχέση με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, το ΚΥΠΕ, το ΡΙΚ. Πόρισμα το οποίο δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ασυμβίβαστου, σε σχέση με τον Υπ. Εσωτερικών, αναφέρει ο κ. Χάσικος. Υπάρχει πόρισμα το οποίο επιμελώς ο Γενικός Ελεγκτής δεν δημοσιοποίησε και από το οποίο ξεκάθαρα προέκυπτε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε ασυμβίβαστο. Μόλις λοιπόν αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο στην προηγούμενη του καταγγελία, προχώρησε τώρα σε νέα καταγγελία, για τη δήθεν ύπαρξη ασυμβίβαστου σε σχέση με το συμβόλαιο του 2007 αλλά και για το ανύπαρκτο συμβόλαιο του 2017. Το ερώτημα που προκύπτει, αβίαστα είναι, ποια θα είναι η επόμενη καταγγελία εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών;

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι παραμένει στη διάθεση οποιασδήποτε Αρχής ή Θεσμού και ιδιαίτερα του Γενικού Εισαγγελέα και της Επιτροπής Ασυμβιβάστου, για να προσκομίσει όλα τα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν τις θέσεις του.

Σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι σύμφωνα με τον Νόμο περί Ασυμβίβαστου:

3.-(1) Τηρουμένων των οικείων περί ασυμβιβάστου διατάξεων του Συντάγματος και των κατ’ ιδίαν εφαρμοστέων νόμων και κανονισμών, οι ακόλουθες ενέργειες, δραστηριότητες ή ιδιότητες δεν επιτρέπεται να αναλαμβάνονται, ενεργούνται ή συντρέχουν στο πρόσωπο οποιουδήποτε αξιωματούχου ή καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του στο αξίωμα:

(α) η παροχή προς το δημόσιο ή προς οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή προς κρατική ή ημικρατική εταιρεία, νομικών, ελεγκτικών, λογιστικών, συμβουλευτικών περιλαμβανομένης της εκπόνησης μελετών ή οποιασδήποτε άλλης φύσεως υπηρεσιών.

(β) η ιδιότητα μέλους του διοικητικού συμβουλίου, διοικητή, γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους, εταιρείας, συνεταιρισμού, κοινοπραξίας ή επιχείρησης του δημόσιου τομέα στην οποία παραχωρήθηκε ή θα παραχωρηθεί οποιαδήποτε σύμβαση δημοσίου για την προμήθεια προϊόντος ή την εκτέλεση έργου ή την παροχή οποιωνδήποτε υπηρεσιών.

(γ) η υποβολή προσφοράς και/ή η ανάληψη από τον ίδιο τον αξιωματούχο ατομικά ή από εταιρεία, συνεταιρισμό, επιχείρηση ή κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει είτε ως απλός μέτοχος είτε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου με οποιαδήποτε ιδιότητα, είτε ως νομικός σύμβουλος αυτών, οποιασδήποτε σύμβασης προμήθειας, έργων ή υπηρεσιών προς το δημόσιο τομέα, προς οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή κρατική ή ημικρατική εταιρεία.

(δ) η ιδιότητα διοικητικού συμβούλου, προέδρου ή μέλους διοικητικού συμβουλίου δημόσιας εταιρείας. και

(ε) η ιδιότητα μέλους διοικητικού συμβουλίου ή διευθυντή ιδιωτικής εταιρείας ή η ιδιότητα μέλους διοικητικού συμβουλίου ή διευθυντή ημικρατικού οργανισμού, που ασχολούνται με ηλεκτρονικά ή έντυπα μέσα ενημέρωσης.

Ο Σωκράτης Χάσικος, στη γραπτή του δήλωση, επέλεξε να αναφερθεί στον νόμο του 2004 που αφορά το Πόθεν Έσχες και όχι τον νόμο του 2008 που αφορά το ασυμβίβαστο των Υπουργών και άλλων αξιωματούχων.

Η συνέχεια θα δοθεί στις 15 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία θα συνεδριάσει η επιτροπή διερεύνησης ασυμβίβαστου που έχει προκύψει.

Keywords
Τυχαία Θέματα