Διαφορετική ανάγνωση κομμάτων για εξελίξεις στο Κυπριακό

«Η ύπαρξη διαφωνιών δεν συνεπάγεται και αποτυχία των διαπραγματεύσεων», υποστηρίζουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ. Στον αντίποδα, κόμματα του κέντρου κατηγορούν Προεδρικό-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για συντήρηση ενός δήθεν καλού κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ, την ίδια στιγμή, όπως υποστηρίζουν, η τουρκική πλευρά δεν έχει μετακινηθεί από τις πάγιες και αδιάλλακτες θέσεις της.

Διαφορετική ανάγνωση των εξελίξεων στο Κυπριακό από τα δύο «στρατόπεδα» στο εσωτερικό μέτωπο.

Από

τη μια, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ υποστηρίζουν ότι οι δυσκολίες που έχουν προκύψει στις συνομιλίες είναι αναμενόμενες και ότι όλα θα κριθούν από τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη, ο κεντρώος χώρος υποστηρίζει ότι η επιμονή Ακιντζί, μεταξύ άλλων, σε εγγυημένες πλειοψηφίες και μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο καταδεικνύει ότι πάγιες τουρκικές θέσεις παραμένουν αναλλοίωτες.

«Εμείς, ουδέποτε θα συμβάλουμε, είτε στην ωραιοποίηση είτε στην δαιμονοποίηση της νέας προσπάθειας. Θα αναμένουμε χειροπιαστά αποτελέσματα για να την κρίνουμε. Δεν υπάρχει, εξάλλου, άλλος δρόμος, πέραν της επίμονης και δύσκολης προσπάθειας που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συνομιλίες για να εξακριβώσουμε τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας», δήλωσε ο Υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Σταυρίδης.

«Η ύπαρξη διαφωνιών δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη και αποτυχία των διαπραγματεύσεων (…) Άλλη οδός από τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού δεν υπάρχει», δήλωσε το Μέλος Π.Γ. ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.

Το ΔΗΚΟ καλεί την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται ν’ αποδεχθεί θέσεις που εκφράζει ο Μουσταφά Ακιντζί για εγγυημένες πλειοψηφίες και παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο και να παραμείνει σταθερή σ’ αυτές.

«Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται ότι η τουρκική πλευρά, πέραν από τη συντήρηση καλού κλίματος σε επικοινωνιακό επίπεδο, δεν εκδήλωσε καμία διάθεση να μετακινηθεί από τις πάγιες, αδιάλλακτες θέσεις της», ανέφερε η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Επίθεση στο συνεργαζόμενο για το Κυπριακό τρίγωνο, κατά το λεκτικό της, Προεδρικό – ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ εξαπολύει η ΕΔΕΚ.

«Οι σχεδιασμοί του τριγώνου Προεδρικού-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ αποδεικνύονται επιφανειακοί, επιπόλαιοι και χωρίς βάθος προοπτικής και δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας δημοκρατικής λύσης την οποία όλοι οι Κύπριοι θέλουμε και διεκδικούμε», δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου.

Η Συμμαχία Πολιτών εισηγείται στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να θέσει αμέσως στις συνομιλίες το ζήτημα της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση λύσης και προτείνει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, με κύριο αντικείμενο τη συζήτηση εναλλακτικής στρατηγικής, που θα αποσκοπεί στην κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.

«Είχαμε, ακόμη προειδοποιήσει τον Πρόεδρο ότι στα ουσιώδη ζητήματα τον τελικό λόγο θα έχει η Τουρκία και όχι ο κ. Ακιντζί. Δυστυχώς, η επαναφορά και εμμονή του κ. Ακιντζί σε διαχρονικές διχοτομικές θέσεις της Άγκυρας επιβεβαιώνουν την εκτίμηση μας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας.

Σοβαρή εμπλοκή στις συνομιλίες διαπιστώνουν οι Οικολόγοι.

«Οι θέσεις του Ακιντζί δεν διαφέρουν από τις θέσεις που καταθέτουν τα τελευταία χρόνια οι Τουρκοκύπριοι», είπε η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου.

Το ΕΥΡΩΚΟ αναφέρει ότι όσο ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει στις διχοτομικές θέσεις της Άγκυρας, τόσο θ’ απομακρύνεται η λύση του Κυπριακού.

Keywords
Τυχαία Θέματα