ΔΕΟΚ: Καταψηφίστε τις προτάσεις του Υπουργείου για ωράρια

Επαναφορά του ωραρίου στο λιανικό εμπόριο σε πλαίσια που να διασφαλίζουν τα εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων, ζητεί η ΔΕΟΚ, καλώντας τα κόμματα να καταψηφίσουν τις προτάσεις του Υπουργείου Εργασίας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΔΕΟΚ, τα στοιχεία που κατέθεσε η Υπουργός στη Βουλή για τις νέες εργοδοτήσεις στο λιανικό εμπόριο αποκαλύπτουν

την πραγματική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο λόγω της πλήρης ελευθεροποίησης του ωραρίου.

Η μετατροπή, όπως αναφέρει, όλης της Κύπρου σε τουριστική ζώνη και η κατάργηση του ρυθμισμένου ωραρίου είχαν σαν αποτέλεσμα τη δραματική υποβάθμιση των όρων και των συνθηκών εργασίας, την επέκταση της μερικής απασχόλησης και τη συμπίεση μισθών και ωφελημάτων.

Η ΔΕΟΚ προειδοποιεί ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, και προσθέτει πως είναι προφανές ότι υπό το πρόσχημα της αύξησης των θέσεων εργασίας και της ικανοποίησης των καταναλωτών επιχειρείται να επιβληθεί ένα εργασιακό πρότυπο που υποβαθμίζει πλήρως κάθε έννοια ρυθμισμένης και αξιοπρεπούς απασχόλησης.

Παράλληλα, αναφέρει πως σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η Υπουργός Εργασίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που εντάσσονται στην μερική απασχόληση με μισθούς φτώχειας των 400 και 500 ευρώ είναι γυναίκες. Συνεπώς, το Υπουργείο αντί να προωθεί πολιτικές και μέτρα που να μειώνουν το χάσμα αμοιβών μεταξύ των φύλων πράττει ακριβώς το αντίθετο.

Δηλώνει, επίσης πως αν η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται πράγματι για τους φτωχούς εργαζόμενους επιβάλλεται να πάρει πρωτοβουλία ώστε να εφαρμοσθεί και στην Κύπρο εθνικά κατώτατος μισθός και όχι κατώτατος μισθός που να καλύπτει μερικά απροστάτευτα επαγγέλματα.

Τέλος, αναφέρει πως η αύξηση της απασχόλησης δεν θα προέλθει μέσα από τη μετατροπή της αγοράς εργασίας σε ζούγκλα αλλά μέσα από την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα