ΔΕΟΚ: Απαράδεκτες οι τοποθετήσεις του ΥΠΟΙΚ για ΓΕΣΥ

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για αμφιβολίες που υπάρχουν για την οικονομική βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ και για την ανάγκη νέων επιβεβαιωμένων και επικαιροποιημένων κριτηρίων των οικονομικών του παραμέτρων υποκρύπτουν σκοπιμότητες και μεθοδεύσεις για περαιτέρω καθυστέρηση και πιθανή ακύρωση της υλοποίησης της σημαντικής αυτής μεταρρύθμισης στον τομέα της δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τη ΔΕΟΚ.

Σε ανακοίνωση,

η συντεχνία καλεί την κυβέρνηση να αποφασίσει ποια είναι η πολιτική της για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. «Αυτή του Υπουργού Υγείας που υποστηρίζει ότι το ΓΕΣΥ είναι βιώσιμο και πρέπει να υλοποιηθεί τάχιστα στην βάση των παραμέτρων και των αρχών του νόμου του 2001, ή αυτή του Υπουργού Οικονομικών που θέτει προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις».

Την ίδια ώρα η συντεχνία υποστηρίζει ότι ο Υπουργός Οικονομικών «σκόπιμα» αγνοεί την αναλογιστική μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ που πραγματοποιήθηκε το 2013 και διερωτάται γιατί ενώ η Τρόικα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένουν ότι η απουσία ΓΕΣΥ υπονομεύει τα δημόσια οικονομικά και τη μακροοικονομική σταθερότητα, προβάλλει προσκόμματα για την καθυστέρηση του.

Η ΔΕΟΚ καλεί την Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει οριστικά τη θέση της, τονίζοντας ότι «ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι, με το δημόσιο σύστημα σε παράλυση και τους ανθρώπους να πεθαίνουν περιμένοντας στις λίστες αναμονής δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αναβολές, καθυστερήσεις και εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων».

Η ΔΕΟΚ αναφέρει επίσης ότι στηρίζει τον Υπουργό Υγείας και τον καλεί να προχωρήσει τάχιστα τις διαδικασίες προετοιμασίας/προπαρασκευής των κρατικών νοσηλευτηρίων και των δημόσιων υπηρεσιών υγείας ώστε να διαδραματίσουν αποτελεσματικά τον ρόλο τους σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού και λειτουργίας του ΓΕΣΥ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα