Δεν χρειαζόμαστε εγγυήσεις για τη λύση, λέει ο Α.Κυπριανού

Δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις στο πλαίσιο μιας λύσης του Κυπριακού και αυτή είναι η διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κληθείς να σχολιάσει σχετικό έγγραφο του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Σε δηλώσεις στη Λεμεσό, στο περιθώριο εκδήλωσης του ΑΚΕΛ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ.Κυπριανού είπε πως, εδώ και χρόνια το ΑΚΕΛ

επιμένει ότι μια χώρα μέλος της ΕΕ, "όχι απλά και μόνο δεν χρειάζεται εγγυήσεις, αλλά πρέπει να απαλλαγεί από την οποιαδήποτε σκέψη".

Υπενθύμισε ακόμη πως πρώτος είχε θέσει αυτό το ζήτημα ο τέως ΠτΔ Δημήτρης Χριστόφιας και πως "ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, όταν επισκέφθηκε την Κύπρο, ξεκάθαρα και προς τιμή του τοποθετήθηκε, λέγοντας πως και η Ελλάδα θέλει να απαλλαγεί από αυτό".

"Η θέση μας είναι πως, ναι, δεν πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού", είπε ο Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας ότι στο ενδεχόμενο της λύσης, είναι κατανοητή μια σύντομη μεταβατική περίοδος όπου πρέπει να υπάρξει μια ρύθμιση στα ζητήματα ασφάλειας, που να καλύπτει τις ανησυχίες Ε/κ και Τ/κ. "Να συζητήσουμε ποιο θα είναι αυτό το σύστημα, αλλά σίγουρα όχι με τουρκική συμμετοχή", συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο το ΑΚΕΛ θα συνοδεύσει, τον Νοέμβριο, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη συζήτηση του εδαφικού, ο κ.Κυπριανού είπε πως είναι θέμα του ΠτΔ να το ζητήσει, ενώ σε παρατήρηση πως αυτό έχει ήδη γίνει, απάντησε πως "η αίσθηση που αποκτώ από τις δημόσιες τοποθετήσεις είναι διαφορετική".

Είπε, ακόμη, πως δεν έχει τόση σημασία η μετάβαση στο εξωτερικό με τον ΠτΔ, αλλά αν ο ίδιος ο Πρόεδρος, στις συζητήσεις που θα διεξαχθούν, θα διαπραγματευθεί με προσήλωση στις αρχές όπως έχουν καταγραφεί διαχρονικά από το Εθνικό Συμβούλιο "και βέβαια οι όποιοι ξένοι να μην επιχειρήσουν να ασκήσουν πιέσεις πάνω στη δική μας πλευρά όταν θα συζητεί ο κ.Αναστασιάδης με τον κ.Ακιντζί".

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε ο ΓΓ του, θα επιδιώξει να συναντηθεί με τον ΠτΔ προτού αναχωρήσει, εάν τελικά δεν τον συνοδεύσει, "γιατί θέλουμε να του μεταβιβάσουμε κάποιες σκέψεις και απόψεις που έχουμε, αν και θα τα πούμε βέβαια και στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά θέλουμε να συζητήσουμε σε μεγαλύτερη έκταση κάποια θέματα".

Σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για συζήτηση του εδαφικού, ο Άντρος Κυπριανού είπε πως θα αναμένει την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για τις τελευταίες συναντήσεις των δυο ηγετών, ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα