Δεν αλλάζει στάση σε σχέση με την Κριμαία η Ρωσία

Το Κρεμλίνο κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αλλάξει στάση στο θέμα της Κριμαίας ή της Ουκρανίας, με αντάλλαγμα την άρση των αμερικανικών κυρώσεων.

Αυτή ήταν στην ουσία η απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της νέας μόνιμης αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, η οποία κατά την πρώτη της ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού, δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ

στη Ρωσία και οι οποίες σχετίζονται με την Κριμαία, θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου η χερσόνησος της Κριμαίας επιστρέψει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.

«Δεν συμφωνούμε με αυτή τη διατύπωση και θα συνεχίσουμε με συνέπεια και επιχειρήματα να εκθέτουμε τις θέσεις μας σε όλους όσοι συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σε άλλους εταίρους μας, περιλαμβανομένης και την μόνιμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το RIA Novosti, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «ποτέ δεν μας είχε κυριεύσει η υπέρμετρη αισιοδοξία όσον αφορά τη στάση των ΗΠΑ στο ζήτημα των κυρώσεων και αυτό το έχουμε πει ευθύς εξαρχής».

Χθες, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, χαλάρωσε ορισμένους περιορισμούς που αφορούσαν την ρωσική FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) και την αγορά αμερικανικών προϊόντων τεχνολογιών πληροφορικής. Συγκεκριμένα, στο σχετικό έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του αμερικανικού υπουργείου, επισημαίνεται ότι τώρα πλέον επιτρέπεται στην ρωσική FSB «να παραγγέλνει, να αποκτά, να χρησιμοποιεί και να πληρώνει για πνευματικά δικαιώματα, άδειες και πιστοποιητικά» που αφορούν «προϊόντα τεχνολογιών πληροφορικής». Παράλληλα, αναφερόταν ότι το ποσό της πληρωμής δεν μπορούσε να υπερβαίνει τις 5 χιλιάδες δολάρια ετησίως, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζεται το είδος των τεχνολογιών.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι «ο ίδιος δεν χαλάρωσε τίποτα», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στο θέμα της ‘χαλάρωσης’ των περιορισμών σε σχέση με την FSB, δήλωσε ότι «δεν τείνουμε να θεωρήσουμε ότι το βήμα αυτό αποτελεί κάποια χαλάρωση των κυρώσεων. Περισσότερο πρόκειται για μια έκφραση του αμερικανικού πραγματισμού», καθώς, «όπως γνωρίζετε, οι Αμερικανοί για όλους τους τομείς στους οποίους έχουν συμφέρον, δεν τους ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι κυρώσεις κι έχουν την τάση να κάνουν το σύστημα πιο ευέλικτο».

Keywords
Τυχαία Θέματα