ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ: Κατέθεσε και ο Δημάρχος Παραλιμνίου Θ.Πυρίλλης

Με την κατάθεση του Δημάρχου Παραλιμνίου Θεόδωρου Πυρίλλη και ακόμη τριών μαρτύρων συνεχίστηκε σήμερα στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η εκδίκασης της υπόθεσης ΧΥΤΥ Κόσιης – ΧΥΤΑ Πάφου.

Στο πλαίσιο της κυρίως εξέτασης του ο Θεόδωρος Πυρίλλης ανέγνωσε στο Δικαστήριο την αρχική του κατάθεση στις ανακριτικές αρχές, η οποία και κατατέθηκε ως έγγραφο του Δικαστηρίου.

Μεταξύ άλλων, στην αρχική του κατάθεση αναφέρει ότι συμμετείχε ως Δήμαρχος Παραλιμνίου

στο Συμβούλιο Διαχείρισης ΟΕΔΑ Λάρνακας - Αμμοχώστου ως παρατηρητής και πως από την αρχή διατύπωσε τη θέση του ότι οι χρεώσεις της εταιρείας Helector προς τους Δήμους και Κοινότητες των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου ήταν αδικαιολόγητα ψηλές και δυσβάσταχτες και πως δεν υπήρχε ίση μεταχείριση των πολιτών των επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου με αυτούς των επαρχιών Λευκωσίας και Λεμεσού.

Πρόσθεσε πως ως εκ τούτου ο ίδιος αποφάσισε να κηρύξει στάση πληρωμών προς το Συμβούλιο (και κατ’ επέκταση προς το ΧΥΤΥ Κόσιης) γιατί δεν μπορούσε να πληρώνει τις ψηλές χρεώσεις για τα σύμμεικτα απορρίμματα οι οποίες έφτασαν μέχρι και τα €105 περίπου τον τόνο.

Ανέφερε ακόμα πως ως αποτέλεσμα της στάσης πληρωμών, ο Διευθυντής της Helector Ιωάννης Κοκότσης τον επισκέφτηκε 2-3 φορές στο γραφείο του στον Δήμο Παραλιμνίου και του ζήτησε να πληρώσουν τα χρέη διαφορετικά θα τους έκλεινε την πόρτα του ΧΥΤΥ Κόσιης.

Είπε ακόμη ότι στο Συμβούλιο Διαχείρισης ΟΕΔ, επέκρινε τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη για την τακτική που ακολουθούσε, ζητώντας πιο δυναμική αντίδραση.

Σημείωσε επίσης ότι ο Ανδρέας Λουρουτζιάτης ουδέποτε τον προσέγγισε για να του προτείνει κάποια συνδιαλλαγή.

Ο Θεόδωρος Πυρίλλης καταλήγει στην αρχική του κατάθεση αναφέροντας ότι μετά από όλα αυτά τον πήρε στο κινητό του τηλέφωνο κάποιος, ο οποίος του είπε ότι είναι εκπρόσωπος της Helector και του πρότεινε να βρεθούν και να κουβεντιάσουν, ωστόσο ο ίδιος του απάντησε ότι δεν εξαγοράζεται και έκλεισε το τηλέφωνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του εκπροσώπου της κατηγορούσας Αρχής Νίνου Κέκκου, διευκρίνισε ότι η τιμή που ανέφερε €105/τόνο ήταν η τιμή που χρέωνε το Συμβούλιο και πως αυτή αφορούσε €36/τόνο μεταφορικά και περίπου €78-€79/τόνο η χρέωση της εταιρείας Helector.

Σε ερώτηση αν δοκίμασε ποτέ ο Ιωάννης Κοκότσης να τον δωροδοκήσει ο κ. Πυρίλλης απάντησε αρνητικά. Ερωτηθείς πώς κατάλαβε ότι το πρόσωπο από τη Helector που τον πήρε τηλέφωνο ήθελε να τον εξαγοράσει, ο κ. Πυρίλλης είπε ότι έτσι το εξέλαβε, καθώς το τηλεφώνημα είχε γίνει σε μια περίοδο που οι αντιδράσεις του για το όλο θέμα ήταν πολύ έντονες. «Δεν μου είπε κάτι συγκεκριμένο, όμως έτσι το εξέλαβα», ανέφερε.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του Ανδρέα Λουρουτζιάτη, Ανδρέα Πελεκάνο, ο κ. Πυρίλλης συμφώνησε με το ότι στο Συμβούλιο Διαχείρισης ΟΕΔΑ υπήρχαν δύο σχολές η μια του κ. Λουρουτζιάτη, που υποστήριζε διαπραγμάτευση για μείωση των τιμών και η άλλη την οποία υποστήριζαν ο ίδιος και ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας που υποστήριζε διεκδίκηση μείωσης των τιμών με πιο δυναμικά μέτρα.

Σε ερώτηση αν μετά που αποχώρησε ο κ. Λουρουτζιάτης από το Συμβούλιο, ο ίδιος συμμετείχε στο Συμβούλιο, ο κ. Πυρίλλης απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι το Συμβούλιο επικαλούμενο νομική γνωμάτευση δεν ξανακάλεσε τον ίδιο να συμμετέχει.

Σε ερώτηση αν γνωρίζει ότι το Συμβούλιο είχε καταγγείλει τη Σύμβαση για το ΧΥΤΥ Κόσιης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου και στο Υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Πυρίλλης είπε ότι δεν γνωρίζει. Ερωτηθείς αν επί Προεδρίας Ανδρέα Λουρουτζιάτη το Συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα να πληρώνει στην εταιρεία €35/τόνο για τα σύμμεικτα απορρίμματα, ανεξάρτητα από την τιμή του εργολάβου και πως το Υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε το Συμβούλιο να μην εφαρμόσει αυτή την απόφαση, ο κ. Πυρίλλης είπε ότι δεν θυμάται.

Σε ερώτηση σχετικά με το ποιος του τηλεφώνησε στο κινητό από την εταιρεία Helector, ο Θεόδωρος Πυρίλλης είπε ότι του είπε κάποιο όνομα το οποίο δεν συγκράτησε και πως ήταν επικοινωνιολόγος της εταιρείας Helector. Ανέφερε επίσης πως για το περιστατικό αυτό ενημέρωσε τον τότε Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του Θεοφάνη Λώλου και της Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών &Τεχνικών Έργων Α.Ε, Κρις Τριανταφυλλίδη και σε ερώτηση αν έχει δει τους όρους της προσφοράς στη βάση των οποίων κατακυρώθηκε η κατασκευή του ΧΥΤΥ Κόσιης ο κ. Πυρίλλης απάντησε αρνητικά.

Σε τοποθέτηση της υπεράσπισης ότι δεν υπήρχε τίποτε που να απαγορεύει στον εργολάβο να μετακυλήσει το κόστος κατασκευής στο κόστος λειτουργίας ο Θεόδωρος Πυρίλλης είπε ότι δεν το γνωρίζει αυτό, αλλά και πως το ότι έγινε αυτό το παραδέχτηκε δημόσια ο Ιωάννης Κοκότσης και πως γι’ αυτό ακριβώς και το Υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε στο Συμβούλιο €10,5 εκατομμύρια.

Στο πλαίσιο της αντεξέτασης του μάρτυρα ο Κρις Τριανταφυλλίδης κατέθεσε στο Δικαστήριο ως τεκμήριο προς αναγνώριση έκθεση της επιτροπής JASPERS/EIB τον Αύγουστο του 2011 στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το αποδεχτό κόστος των νοικοκυριών στην ΕΕ για σκύβαλα ανέρχεται στο 1,5% του ετήσιου προϋπολογισμού του κάθε νοικοκυριού και πως στην Κύπρο το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 0,2%-,0,4%.

Σε ερώτηση κατά πόσο πιστεύει ότι το ΧΥΤΥ Κόσιης είναι ένα σύγχρονο εργοστάσιο, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου σημείωσε πως με βάση την πληροφόρηση που έχει από εμπειρογνώμονες, θεωρεί πως όχι και πως είναι πεπαλαιωμένο.

Ακολούθως τον μάρτυρα αντεξέτασε ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας Helector Γιώργος Παπαϊωάννου, ο οποίος και τον ρώτησε γιατί δεν κατήγγειλε το περιστατικό με το τηλεφώνημα το οποίο ο ίδιος εξέλαβε ως προσπάθεια εξαγοράς του με τον κ. Πυρίλλη να απαντά ότι δεν το έπραξε γιατί δεν είχε στοιχεία.

Είπε επίσης ότι μετά που έκλεισε το τηλέφωνο προσπάθησε να πάρει πίσω αλλά δεν απαντούσε.

«Γιατί δεν το κατήγγειλες;» ξαναρώτησε ο συνήγορος υπεράσπισης της Helector. «Να καταγγείλω τι; Με βάση το ένστικτο μου;» απάντησε ο Δήμαρχος Παραλιμνίου.

Σε άλλη ερώτηση σχετική με το ότι επικαλέστηκε σε κάποιο σημείο της εξέτασης του τις τιμές που ισχύουν στο εργοστάσιο Χανίων και συγκεκριμένα κατά πόσο γνωρίζει αν η επεξεργασία που γίνεται εκεί είναι η ίδια με αυτήν που γίνεται στην Κόσιη, ο κ. Πυρίλλης είπε ότι δεν γνωρίζει.

Σε ερώτηση με ποιόν τρόπο γίνεται η διαλογή των απορριμμάτων στα Χανιά, αν είναι με τη μέθοδο της χειροδιαλογής ή του οπτικού διαχωρισμού ο κ. Πυρίλλης είπε και πάλι ότι δεν γνωρίζει.

Ερωτηθείς κατά πόσο συμφωνεί ότι οι χωματερές είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά. Επ’ αυτού ο συνήγορος υπεράσπισης της Helector ρώτησε αν ήταν υπεύθυνη η στάση να εισηγηθεί στάση πληρωμών και μεταφορά των σκυβάλων στη χωματερή του Κοτσιάτη. Ο Θεόδωρος Πυρίλλης δικαιολόγησε τη στάση του επικαλούμενος θέμα ίσης μεταχείρισης των δημοτών Λάρνακας – Αμμοχώστου με αυτούς της Λευκωσίας και της Λεμεσού.

Στο πλαίσιο της σημερινής δικάσιμου κατέθεσαν επίσης οι Γιάννης Φεσάς, Χημικός Μηχανικός, Διευθυντής της εταιρείας PROPLAN, Δώρα Λέυτον, Πολιτικός Μηχανικός, Υπεύθυνη Κλάδου Προσφορών και Συμβολαίων του Τμήματος Δημοσίων Έργων και Γιαννάκης Μαννούρη, Αστυφύλακας στο ΤΑΕ Πάφου.

Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Φεσάς ανέφερε ότι το 1996 η εταιρεία του μαζί με την Enviroplan του Θεοφάνη Λώλου κέρδισαν το διαγωνισμό για χωροθέτηση, περιβαλλοντική μελέτη και ετοιμασία εγγράφων προσφορών για κατασκευή του ΧΥΤΑ Πάφου και το 2002 πάλι μαζί με την Enviroplan παρόμοια προσφορά για κατασκευή του ΧΥΤΥ Κόσιης.

Ανέφερε επίσης ότι δεν γνωρίζει τίποτα για μίζες ούτε υπέπεσε τίποτα τέτοιο στην αντίληψη του.

Στην κατάθεση της η Δώρα Λέιτον ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήταν Μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης του έργου για κατασκευή του ΧΥΤΥ Κόσιης και πως στο πλαίσιο της αρμοδιότητας της αυτής δεν αντιλήφθηκε οποιαδήποτε σκοπιμότητα από κάποιο από τα μέλη της Επιτροπής.

Είπε επίσης ότι κάθε ένα από τα μέλη της Επιτροπής είχε το δικό του ρόλο ανάλογα και με την ειδικότητα του.

Αντεξεταζόμενη από τον συνήγορο υπεράσπισης του Θεοφάνη Λώλου και της εταιρείας Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών &Τεχνικών Έργων Α.Ε, Κρις Τριανταφυλλίδη, απάντησε καταφατικά σε ερώτηση αν η Επιτροπή Αξιολόγησης έκανε τη δουλειά της έντιμα και όσο πιο σωστά μπορούσε.

Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης της εταιρείας Helector, Γιώργου Παπαϊωάννου αν η Αγάθη Χρίστου είχε ζητήσει την άποψη της Επιτροπής Αξιολόγησης σε οποιοδήποτε θέμα προτού συντάξει τη διοικητική της έρευνα, η μάρτυρας απάντησε αρνητικά.

Τέλος ο Αστυφύλακας ΤΑΕ Πάφου Γιαννάκης Μαννούρη ανέφερε ότι στο πλαίσιο των ανακρίσεων έλαβε ανακριτικές καταθέσεις μεταξύ άλλων από τους Μιχάλη Πάντη και Δημήτρη Πατσαλίδη αλλά και υλοποίησε σωρεία διαταγμάτων για αποκάλυψη στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών ατόμων που σχετίζονται με την υπόθεση.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 25 Ιανουαρίου με αντεξέταση του κ. Μαννούρη από τον συνήγορο υπεράσπισης του Δημήτρη Πατσαλίδη, Αλέξανδρο Αλεξάνδρου.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση κατηγορούνται οι Δημήτρης Πατσαλίδης (πρώην Οικονομικός Διευθυντής Δήμου Πάφου), Μιχάλης Πάντης (Δημόσιος Υπάλληλος), Αντώνιος Κουρουζίδης (Συνταξιούχος), Στέλιος Παπαδόπουλος (Δημόσιος Υπάλληλος), Ανδρέας Λουρουτζιάτης (πρώην Δήμαρχος Λάρνακας), Γεώργιος Κουλλαπής (Συνταξιούχος), Νικόλας Κουλλαπής (Ιατρός), Enviroplan Μελετητική Σύμβουλοι Αναπτυξιακών &Τεχνικών Έργων Α.Ε (Ανώνυμος εταιρεία), Θεοφάνης Λώλος (Χημικός Μηχανικός), Helector Cyprus Ltd και N.E MIDORIACO LTD, ενώ έχουν ήδη καταδικαστεί, μετά από παραδοχή, οι Σάββας Βέργας (διετής φυλάκιση), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (18 μήνες με αναστολή), Χριστάκης Πέτρου (10 μήνες με αναστολή), Ιμάντ Μπακλέ (10 μήνες με αναστολή) και Ευτύχιος Μαληκκίδης (δεκαπεντάμηνη φυλάκιση).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα