Χριστουδουλίδης

Αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα, που έχουμε ενώπιον μας, δεν υπάρχει κοινό συμφωνημένο έγγραφο δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Από ε/κ πλευράς, είπε, το προσχέδιο, που μας έχει κοινοποιηθεί από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ Κυπριακό,. Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δεν μπορεί να τεθεί ως βάση για συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Περιέχει ιδέες και απόψεις του κ. Έιντε, ο οποίος δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα.

Κατά συνέπεια η συζήτηση στο Crans-Montana θ’ αρχίσει από όσα καταγράφηκαν

στις Τεχνικές Επιτροπές στο Μοντ Πελεράν στις 18 και 19 Ιανουαρίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διευκρίνισε ότι το έγγραφο δεν αφορούσε την ημερήσια διάταξη των συζητήσεων στην Ελβετία.

Στη συνάντηση της 4ης Ιουνίου με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών συμφωνήθηκε, εξήγησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, να υπάρχει ένα κοινό έγγραφο, με στόχο να επιχειρηθεί μία προεργασία για το κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και να προχωρήσουμε ένα βήμα περισσότερο από τα συμπεράσματα των τεχνοκρατών στο Μον Πελετράν.

Το περιεχόμενο του προσχεδίου του κ. Έιντε, ανέφερε, δεν επιτυγχάνει το στόχο, που τέθηκε, δεν μας ικανοποιεί και κατά συνέπεια το έγγραφο δεν έχει καμία υπόσταση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι τα σχόλια και οι παρατηρήσεις Λευκωσίας και Αθήνας έχουν κοινοποιηθεί τόσο στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό,. Έσπεν Μπαρθ Έιντε, όσο και στον ίδιο τον ΓΓ, Antόnio Guterres.

Έκανε μάλιστα λόγο για απόλυτη ταύτιση απόψεων Αθήνας και Λευκωσίας.

Μεταβαίνουμε στην Ελβετία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, με αποφασιστικότητα και ξεκάθαρους στόχους και την ελπίδα ότι μέσα από μια ουσιαστική συζήτηση στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων η Τουρκία θα τοποθετηθεί, επιτέλους, και θα προβάλει τέτοιου είδους θέσεις και προσεγγίσεις, που θα επιτρέπουν να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι στην πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην Αθήνα έγινε μία πρώτη ουσιαστική συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημερώθηκε σχετικά από τον κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες.

Καταγράφηκαν, είπε, κάποια δεδομένα, τα οποία είναι σημαντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα