Χρειάζονται πιο εντατικοί έλεγχοι σε παιχνίδια λένε οι αρχές

Υψηλά παραμένουν τα ποσοστά των εκτός ορίων από τη νομοθεσία δειγμάτων παιδικών παιχνιδιών, αναφέρει το Γενικό Χημείο του Κράτους, σημειώνοντας ότι επιβάλλεται συνέχιση και εντατικοποίηση των ελέγχων.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους (ΓΚΧ) για το 2016, κατά το έτος 2016 ελέγχθηκαν συνολικά 188 δείγματα παιδικών παιχνιδιών, εκ των οποίων ποσοστό 17% για προσδιορισμό μετάλλων, 53% για προσδιορισμό φθαλικών εστέρων, 18% για έλεγχο μηχανικών/φυσικών ιδιοτήτων και 13% για έλεγχο ευφλεκτότητας.

Σημειώνεται ότι από αυτά, τα 49 δείγματα (ποσοστό 26,1%) δεν

πληρούσαν τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας και κρίθηκαν ακατάλληλα.

"Διαπιστώνεται ότι τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά των εκτός ορίων/αποκλινόντων από τη νομοθεσία δειγμάτων παιδικών παιχνιδιών παραμένουν υψηλά και απαιτείται συνέχιση και εντατικοποίηση του ελέγχου, κυρίως των προϊόντων που προέρχονται από τρίτες χώρες" αναφέρεται.

Σύμφωνα με το ΓΧΚ, βασικός σκοπός του ελέγχου των παιδικών παιχνιδιών είναι η προστασία των παιδιών και των βρεφών από χημικούς κινδύνους, δηλαδή χημικές ουσίες (βαρέα μέταλλα, φθαλικοί εστέρες κ.ά.) που βρίσκονται στα παιδικά παιχνίδια και στους οποίους μπορεί να εκτεθεί το παιδί, καθώς και από φυσικούς κινδύνους, λόγω μη ικανοποιητικών μηχανικών και φυσικών ιδιοτήτων τους.

Ειδικότερα, σημειώνεται, τα παιδιά μπορεί να κινδυνεύσουν είτε από κακής ποιότητας υλικά είτε από κακή κατασκευή των παιχνιδιών που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό ή πνιγμό τους.

Αναφέρεται ότι το ΓΧΚ έχει την ευθύνη του ελέγχου της χημικής και φυσικής/μηχανικής ασφάλειας των παιδικών παιχνιδιών καθώς και τον έλεγχο της ευφλεκτότητας, με βάση τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας (περί των Βασικών Απαιτήσεων (Παιχνίδια) Κανονισμοί του 2011-2015, Οδηγία 2009/48/ΕΚ, τα σχετικά ευρωπαϊκά πρότυπα της σειράς ΕΝ 71 και ο Κανονισμός (ΕΚ) 1907/2009 (REACH)).

Ο έλεγχος διενεργείται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και συγκεκριμένα, για τον έλεγχο μηχανικών/φυσικών ιδιοτήτων, ευφλεκτότητας και μεταφοράς τοξικών μετάλλων με την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή του ΥΕΕΒΤ και

για τον έλεγχο των φθαλικών εστέρων με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του ΥΕΠΚΑ.

Πηγή ΚΥΠΕ

Φώτο Αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα