Χωρίς τέλος οι τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Κύπρο

Νέες ασκήσεις με πραγματικά πυρά αναμένεται να πραγματοποιήσει η Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της κατεχόμενης Κερύνειας.

Σύμφωνα με τη NAVTEX που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή στα νερά της κατεχόμενης Κύπρου, μόλις μία ημέρα πριν το ερευνητικό σκάφος Barbaros αρχίσει τις παράνομες σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο στον κόλπο της Αμμοχώστου, οι οποίες, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα διαρκέσουν από σήμερα, 21 Απριλίου, μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Σημειώνεται

ότι το ερευνητικό απέπλευσε το πρωί της Παρασκευής από τις τουρκικές ακτές για τον κόλπο της Αμμοχώστου, με τις Αρχές να παρακολουθούν την πορεία του.

Η κίνηση αυτή έρχεται την ίδια ημέρα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όπου -σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προέδρου- ετέθη ζήτημα τουρκικής προκλητικότητας.

Ωστόσο, ερωτηθείς αναφορικά με την αντίδραση του Μουσταφά Ακιντζί, ο ΠτΔ απέφυγε να απαντήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 13 Απριλίου, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε δέσμευση επιφάνειας των κυπριακών υδάτων τουλάχιστον πέντε φορές, είτε για στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά και ανθυποβρυχιακό πόλεμο είτε για σεισμολογικές έρευνες από το Barbaros, την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει συμβόλαια με διεθνείς ενεργειακούς κολοσσούς για έναρξη των ερευνών μέσα στον Ιούλιο.

Αθροιστικά, η Τουρκία, σε οκτώ ημέρες, έχει καταφέρει να δεσμεύσει περιοχές που περιλαμβάνουν σχεδόν το σύνολο της κυπριακής ΑΟΖ, κλιμακώνοντας την ένταση στην περιοχή, κάνοντας επίδειξη σημαίας και αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αντίδραση της Κυβέρνησης

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση, μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, διαμηνύει ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της Τουρκίας στην επικοινωνιακή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς όλους να είναι προσεκτικοί.

Η Τουρκία, είπε, με την έκδοση NAVTEX και την κάθοδο του Barbaros, στοχεύει στη δημιουργία γκρίζων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς επίσης να πλήξει τομείς της κυπριακής οικονομίας.

Επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα και ανάλογη των εξελίξεων θα είναι και η δική της αντίδραση.

Επανέλαβε, επίσης, ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα συνεχιστούν και θα πράξουμε ό,τι πρέπει για να θωρακιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Follow @Christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα