Χωρίς κοινή γραμμή πάει στο Μοντ Πελεράν ο ΠτΔ

Χωρίς κοινή γραμμή, χωρίς συμφωνημένη στρατηγική και χωρίς τους πολιτικούς αρχηγούς, μεταβαίνει στο Μοντ Πελεράν για τη συζήτηση στο Εδαφικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Υποεπιτροπή εμπειρογνωμόνων από τα κόμματα, υπό την εποπτεία του διαπραγματευτή, θα συνέλθουν την Τρίτη με την ελπίδα να καταλήξουν σε συγκεκριμένη στρατηγική και θέσεις που να βοηθούν τον ΠτΔ.

Μαραθώνια ήταν η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού
Συμβουλίου, στο πλαίσιο της οποίας αναμενόταν ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα καθόριζαν την στρατηγική την οποία θα ακολουθούσε ο ΠτΔ στις συνομιλίες, που θα γίνουν από τις 7-11 Νοεμβρίου, στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Στις 10.00 το πρωί άρχισε η συζήτηση εντός του Προεδρικού ενώ ολοκληρώθηκε γύρω στις 14.30.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πλην του Χρίστου Χρίστου του ΕΛΑΜ. Εκ μέρους του ΕΛΑΜ παρευρέθηκε στη συνεδρίαση ο Γεάδης Γεάδη. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Παρών ήταν επίσης μέχρι κάποια στιγμή και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις που προέκυψαν από τις συναντήσεις που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί, εντός Οκτωβρίου, όπως και για τις συναντήσεις με την κα Μογκερίνι και τον Γάλλο ΥΠΕΞ.

Ο κ.Παπαδόπουλος ενημέρωσε επίσης ότι έγινε μια συζήτηση και μια ανταλλαγή απόψεων, σε σχέση με το διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον, μέσα στο οποίο γίνονται οι συνομιλίες για το Εδαφικό. Τα κόμματα είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους, σε σχέση με τη στρατηγική και την επιχειρηματολογία την οποία πρέπει να προτάξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις συνομιλίες στο Μοντ Πελεράν.

Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο σύνδεσης του Εδαφικού με την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις, κάτι που όπως είπε, ξεκαθάρισε από την τριμερή της Νέας Υόρκης. Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος θα συνοδεύεται από τη διαπραγματευτική του ομάδα καθώς και από στενούς του συνεργάτες.

ΕΔΕΚ: Καταθέσαμε θέσεις και απόψεις που ενισχύουν την διαπραγματευτική μας θέση

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, αφού ενημέρωσε ότι ο Πρόεδρος δεν επιθυμούσε την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην Ελβετία για λόγους τους οποίους και εξήγησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι "ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι το διεθνές περιβάλλον εγκυμονεί κινδύνους και ότι ο ΠτΔ θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Η τουρκική πλευρά, τόνισε, θα θέλει ενδεχομένως να παραθέσει απαράδεκτες προτάσεις ή να οδηγήσει τη διαδικασία σε ναυάγιο, έτσι ώστε να ακολουθήσει το σενάριο Β που δεν είναι τίποτα άλλο από τη σταδιακή προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία".

Ως ΕΔΕΚ, κάναμε συγκεκριμένες εισηγήσεις και παραθέσαμε τις απόψεις μας, με στόχο να ενισχύσουμε την διαπραγματευτική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά και την επιχειρηματολογία του Προέδρου, ανέφερε. Στο χέρι του ΠτΔ πως θα χρησιμοποιήσει τις απόψεις και τις εισηγήσεις μας, κατέληξε.

ΑΚΕΛ: Καθοριστική η συνάντηση στην Ελβετία

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, τόνισε ότι θα είναι πολύ καθοριστική η συνάντηση στο Μοντ Πελεράν, καθώς θα καθορίσει τα επόμενα βήματα, είτε σε μια διαδικασία η οποία θα δώσει ώθηση για τη λύση, είτε θα οδηγήσει σε ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τη σημερινή τους μορφή.

Επεσήμανε επίσης την τεράστια σημασία του να πάει η δική μας πλευρά καλά προετοιμασμένη και διαβασμένη, με τη λογική ότι θα πρέπει να φτάσουμε σε συγκλίσεις, στη βάση θέσεων αρχών.

Σημείωσε επίσης την επιθυμία του ΑΚΕΛ, να μην μπει σε μια διαδικασία "Πάρε-Δώσε" ο Πρόεδρος, καθώς δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο στάδιο εκείνο, σύμφωνα με τον Άντρο Κυπριανού. Το ΑΚΕΛ ωστόσο, δεν είναι αντίθετο στο ενδεχόμενο συζήτησης όλων των κεφαλαίων ξεχωριστά, σε μια πρόθεση να διαφανούν οι προθέσεις, καθώς δεν έχουμε δει ακόμα τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, αλλά ούτε και το εδαφικό.

Ξεκαθάρισε ότι είναι επιλογή του Νίκου Αναστασιάδη να μην πάνε οι πολιτικοί αρχηγοί μαζί του στην Ελβετία και συμπλήρωσε ότι παραμένουν στη διάθεσή του Προέδρου αν χρειαστεί οτιδήποτε στη διάρκεια των συνομιλιών.

Κίνημα Αλληλεγγύη: Ήταν θα έλεγα μια οδυνηρή συζήτηση

Η Ελένη Θεοχάρους με τη σειρά της σε δηλώσεις μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου σημείωσε ότι "έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση.. ήταν θα έλεγα μια οδυνηρή συζήτηση", ενώ συνέχισε λέγοντας ότι "Εγώ εξακολουθώ να φοβάμαι πολύ και για αυτά που έχουν συμφωνηθεί και στο βαθμό που έχουν συμφωνηθεί.

Η πολιτική ισότητά φαίνεται να μεταφράζεται και σε αριθμητική ισότητα".

Η κ. Θεοχάρους, εξέφρασε επίσης το φόβο ότι "δεν θα συζητηθεί μόνο εδαφικό αλλά και ζητήματα ασφάλειας", στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, ενώ ευχήθηκε να έχουν ενημέρωση για το τι θα συμβεί.

Κίνημα Οικολόγων: Ο ΠτΔ πάει στην Ελβετία χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα ή πλαίσιο δράσης από το Εθνικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ενημέρωσε με τη σειρά του ότι "έγινε η καθιερωμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο και όπως πάντα δεν υπήρξε αρκετός χρόνος για συζήτηση".

Ξεκαθάρισε ότι "το σίγουρο είναι ότι ο ΠτΔ πάει στην Ελβετία χωρίς να έχει συγκεκριμένη ατζέντα ή πλαίσιο δράσης από το Εθνικό Συμβούλιο και με την ελπίδα ότι δεν θα προχωρήσει σε διασταυρωμένη διαπραγμάτευση με τα άλλα ζητήματα που εκκρεμούν στο Κυπριακό".

Δήλωσε επίσης με νόημα ότι το "κυπριακό διολισθαίνει σε μια κατάσταση παραπάνω που μοιάζει σε συνομοσπονίδα παρά σε ομοσπονδία… σαν ένα σύνολο μεταξύ δύο κρατών παρά διοικητική περιφέρεια". Επεσήμανε ότι "δυστυχώς τα πράματα δεν πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση", ενώ τόνισε ότι "Από τον πρόεδρο προβάλλεται η απειλή ότι αν δεν λυθεί μέχρι τέλος του χρόνου το Κυπριακό, θα έχουμε και πάλι "μικρασιατική καταστροφή".

"Με τέτοια νοοτροπία και συμπεριφορά και με ψυχολογία ήττας, διερωτάται κανείς αν υπάρχει ομάδα ή πρωταθλητής για να κερδίσει τη μάχη", κατέληξε στις δηλώσεις του.

ΕΛΑΜ: Το πλαίσιο στο οποίο συζητούμε είναι μη βιώσιμο

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, σημείωσε ότι "Διαφωνούμε στη Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Τα πλαίσιο που συζητούμε είναι μη βιώσιμο". Ξεκαθαρίζουμε ότι αντιτασσόμαστε σε οποιαδήποτε λύση Ομοσπονδίας, δεν συζητούμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο λύσης. "Εμάς η πρότασή μας έχει καταχωρηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο και προτείνουμε ενιαίο κράτος. Όπου υπήρχε ομοσπονδία βασισμένη σε εθνοτικές ή ακόμη και γλωσσικές διαφορές κατέρρευσε",σημείωσε.

Συμμαχία Πολιτών: Δυσμενείς για μας οι συνθήκες, ευνοϊκές για την Τουρκία

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών με τη σειρά του σημείωσε ότι σε περίπτωση ναυαγίου "η Τουρκία θα προχωρήσει σε παιχνίδι επίρρηψης ευθυνών αλλά και σε σταδιακή προσάρτηση των κατεχομένων".

Επεσήμανε ότι το διεθνές σκηνικό αλλά και οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είναι δυσμενείς προς τη δική μας πλευρά και ευνοϊκές για την Τουρκία, σημείωσε ότι το Εδαφικό θα έπρεπε να είχε συζητηθεί πιο νωρίς, καθώς τώρα η Τουρκία θα επιχειρήσει να το συνδέσει με τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποδεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, τόνισε, κάνουν το παν για να εξευμενίσουν τον Ερντογάν και να κτίσουν καλό κλίμα με την Τουρκία, κάτι που καθιστά εύλογη την ανησυχία μας ότι δεν θα διστάσουν να ικανοποιήσουν την Τουρκία ασκώντας αφόρητες πιέσεις προς τη δική μας πλευρά.

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο θα έπρεπε ο ΠτΔ να θέλει να τον συνοδεύσουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φανούμε χρήσιμοι και για τις πιέσεις που θα ασκηθούν, σημείωσε ο Γιώργος Λιλλήκας.

ΔΗΚΟ: Τώρα είναι η στιγμή για τις σωστές αποφάσεις

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε ότι "βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία αλλά και δύσκολη για το Κυπριακό".

Τόνισε ότι "τώρα δεν είναι απλά η στιγμή για μεγάλες αποφάσεις, είναι η στιγμή για τις σωστές αποφάσεις. Εμείς διατυπώσαμε τις δικές μας θέσεις και ανησυχίες. Θα πρέπει να τελειώσει επιτέλους αυτή η πορεία που είναι γεμάτη με διολισθήσεις και υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς, μέσα σε αυτό το άνισο πλαίσιο για λύση".

"Σήμερα ακούσαμε ότι αντί να πάμε στην Ελβετία και να ρωτήσουμε την Τουρκία τι θα μας δώσει στο Εδαφικό, γίνονται σκέψεις να πάμε με τη λογική της διαπραγμάτευσης. Η ουσία ήταν, να πάμε σε συζήτηση στο εξωτερικό για να δούμε χάρτη για επιστροφή εδαφών. Ο Ακιντζί και η Τουρκία προσπαθούν τώρα με διάφορες προφάσεις να ξεφύγουν από κάτι τέτοιο με τη θέση ότι θέλουν να καθοριστούν αόριστα και γενικόλογα κριτήρια δήθεν".

Η θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι ο Πρόεδρος θα πρέπει να απαιτήσει να του δοθεί χάρτης αλλιώς δεν υπάρχει νόημα να μεταβούμε στο εξωτερικό. Θέση του ΔΗΚΟ είναι ότι ο Πρόεδρος θα έπρεπε να δεχθεί την πρόταση να πάρει τους πολιτικούς αρχηγούς μαζί του κάτι το οποίο για δικούς του λόγους αρνήθηκε ο ΠτΔ. "Εμείς παραμένουμε στη διάθεση του με εποικοδομητική διάθεση", σημείωσε, "το μόνο που ζητούμε είναι όπως ζητά να σεβόμαστε τον ΠτΔ να σέβεται και αυτός το Εθνικό Συμβούλιο, να τερματιστεί η συσκότιση, να δώσει τα έγγραφα στο Εθνικό Συμβούλιο". Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές θα θέλαμε να υπάρχει ομοψυχία, σημείωσε.

ΔΗΣΥ: Ο ΠτΔ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν να σώσουμε το αδιέξοδο που κρατά από το 1974 μοιρασμένη την πατρίδα μας

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ που ήταν και ο τελευταίος αρχηγός κόμματος που έκανε δηλώσεις, σημείωσε ότι "έγινε μια παραγωγική συζήτηση, στην οποία εκφράστηκαν οι πολιτικές θέσεις του ΔΗΣΥ αλλά και η ευχή στον ΠτΔ να κάνει ό,τι δυνατόν για να σώσουμε την χώρα από το αδιέξοδο που κρατά από το 1974 μοιρασμένη την πατρίδα μας".

Για μια ακόμα φορά ακούσαμε τις ανησυχίες κάποιων κομμάτων για τους κινδύνους της λύσης, τις καταγράφουμε και δεν τους αγνοούμε. Ωστόσο ως ΔΗΣΥ μας απασχολεί και ο κίνδυνος μη λύσης του κυπριακού, σημείωσε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Παρέθεσε μια σειρά από ερωτήματα:

"Xωρίς λύση του κυπριακού πόσοι Τούρκοι στρατιώτες θα αποχωρήσουν; Mε άλυτο το κυπριακό πως θα γλυτώσουμε από τις τουρκικές εγγυήσεις; Πόσοι πρόσφυγες θα γυρίσουν στις περιοχές τους; πόσες σκάλες γης θα δοθούν πίσω στους νόμιμους ιδιοκτήτες χωρίς λύση; Πόσοι έποικοι θα φύγουν με το κυπριακό άλυτο;"

Συνέχισε, λέγοντας, ότι στο θέμα του κυπριακού πρέπει να είμαστε πραγματιστές. Δεν μπορούμε όλα τα κόμματα να βρούμε κοινή θέση, καθώς η πολιτεία μας χρόνια τώρα διαπραγματεύεται με συγκεκριμένη βάση που δεν είναι άλλη από τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με όλα όσα προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. "Από τη στιγμή που τα 4 από τα 8 κόμματα δεν αποδέχονται την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ως βάση λύσης(ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ). Το πέμπτο, η Συμμαχία Πολιτών, συζητά την ομοσπονδία, αλλά δεν δέχεται τη δικοινοτική ομοσπονδία, είπε. Άρα τα πέντε από τα οκτώ κόμματα διαφωνούν με το πλαίσιο λύσης που η ε/κ δέχτηκε με τις συμφωνίες Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού – Ντενκτάς και που αναφέρεται στα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ «στα οποία όλοι αναφερόμαστε» συμπλήρωσε. Αυτό συνεπάγεται ότι όποια λύση και να έρθει μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ακόμα και η τέλεια λύση να είναι, θα είναι ενάντια". Ωστόσο, συνέχισε, οι απόψεις και οι εισηγήσεις τους είναι χρήσιμες για να ενισχύουν την διαπραγματευτική μας θέση".

Χαρακτήρισε επίσης ως επιτυχία τη συζήτηση του εδαφικού, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και σημείωσε ως παράδοξη τη στάση κάποιων κομμάτων, ενώ δεν ήθελαν να γίνει η συζήτηση στο εξωτερικό, τώρα να θέλουν να πάνε μαζί με τον Πρόεδρο. Θα πρέπει να είμαστε επιτέλους πιο πραγματιστές σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε κλείνοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα