Χάρης: Ως δημόσια υπάλληλος η Σάβια Ορφανίδου στην ΕΤΕπ

Ως δημόσια υπάλληλος και όχι ως «συναγερμικό» στέλεχος αποσπάται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η Σάβια Ορφανίδου, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Μετά την αποκάλυψη του SigmaLive για την απόσπαση της Σάβιας Ορφανίδου, ο κ Γεωργιάδης μίλησε στοκρατικό ραδιόφωνο, και σε μια προσπάθεια να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται ο ίδιος αναφορικά με κομματικά κριτήρια και «συναγερμοποίηση», τόνισε ότι η συγκεκριμένη

απόσπαση είναι μία από τις πολλές αποσπάσεις στελεχών της Δημόσιας Υπηρεσίας σε ευρωπαϊκά όργανα.

Διαβάστε επίσης: Απόσπαση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο παίρνει η Σάβια Ορφανίδου

Όπως εξήγησε, ήταν ήδη Desk officer, υπεύθυνη Γραφείου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προσθέτοντας ότι της έγινε πρόταση από την ίδια την Ευρωπαϊκή Τράπεζα να αποσπαστεί στην έδρα της Τράπεζας για δύο χρόνια, εργαζόμενη για την περαιτέρω διεύρυνση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων στην Κύπρο.

Η Υπηρεσία και οι προϊστάμενοι της συμφώνησαν, πρόσθεσε, και πρότειναν την απόσπαση της, η οποία έγινε από την ΕΔΥ, η οποία χωρίς δισταγμό προσυπέγραψε αυτή την εισήγηση, επειδή μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα, όπως τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, η περαιτέρω δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Κύπρο, όπως ενδιαφέρει και τα υπόλοιπα κράτη μέλη, τα οποία, κατά κανόνα, ενθαρρύνουν τέτοιες αποσπάσεις στελεχών των Υπουργείων της στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αναφορικά με τον μισθό της κας Ορφανίδου, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι αυτός παραμένει στην κλίμακα Α8, με απολαβές λίγο κάτω από €2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είπε, τυχόν επιδόματα για ενοίκιο θα αναληφθούν από την ίδια την Τράπεζα, στο πλαίσιο των εσωτερικών τους κανονισμών, για να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο.

Η περίπτωση Κενεβέζου

Για τον πρέσβη στην Αθήνα, Κυριάκο Κενεβέζο, ο Υπουργός δήλωσε ότι από την εποχή του Γιώργου Βασιλείου στην Αθήνα διορίζονται, κατά κύριο λόγο, πρέσβεις προσωπικότητες και όχι από τη διπλωματική υπηρεσία.

Ο μισθός του, ανέφερε, είναι ο ίδιος μισθός, με τον οποίο αμείβονται όλοι οι πρέσβεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, και είναι αισθητά πιο χαμηλός από τους μισθούς, που έπαιρναν οι προκάτοχοι τους, λόγω των αποκοπών, που έχουν εφαρμοστεί.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι ο κ. Κενεβέζος επιτελεί τα καθήκοντα του με ιδιαίτερη επιτυχία.

Δεν είναι οικονομικό το πρόβλημα εξήγησε. Δεν είναι ο μισθός του κ. Κενεβέζουν, που έχει ενοχλήσει κάποιους, αλλά οι κατά καιρούς πολιτικές του επιλογές.

Αν ήταν έντιμοι αυτοί, που τον επικρίνουν, υποστήριξε ο ΥΠΟΙΚ, θα τον επέκριναν γι’ αυτές και δεν θα ήγειραν ανύπαρκτα ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα