Χάρης: Είμαστε για τα καλά σε δρόμο ανάπτυξης και ανάκαμψης

Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με τον Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κ. Klaus Regling.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, ο Υπουργός Χάρης Γεωργιάδης περιγράφοντας τη συνάντηση ως πολύ χρήσιμη, ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να επαναλάβει τη δέσμευση και την προσήλωση της κυπριακής Κυβέρνησης «στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας που μας επέτρεψε να ολοκληρώσουμε το μνημόνιο,

να εξέλθουμε από την ύφεση και να βρισκόμαστε, για τα καλά, σε ένα δρόμο ανάκαμψης και ανάπτυξης». Όπως είπε ο κ. Υπουργός εξήγησε με αριθμούς πως, παρά το ότι βρισκόμαστε ελάχιστα πριν από τις Προεδρικές Εκλογές, η συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών παραμένει ανεπηρέαστη.

Συμπλήρωσε, εξάλλου, ότι το 2017, όπως και το 2016, θα κλείσει με ένα πλεονασματικό δημοσιονομικό ισοζύγιο (πλεονασματικό προϋπολογισμό), και ότι το ίδιο πλεονασματικός θα είναι και ο προϋπολογισμός του 2018, ο οποίος έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με αυτό τον τρόπο, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, «μέσα από τη σταθερότητα των δημοσίων οικονομικών και μέσα από πολιτικές που προσφέρουν κίνητρα και ενθάρρυνση στους παραγωγικούς μας τομείς, είναι που θα στηρίξουμε περαιτέρω την ανάπτυξη. Έχουμε φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο από πλευράς ρυθμών ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας και δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας. Το στοίχημα για το επόμενο διάστημα είναι να εδραιώσουμε αυτή την αναπτυξιακή προοπτική για να πάμε ακόμη πιο μπροστά».

Ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Επικεφαλής του ESM για τον προγραμματισμό και τη διαχείριση σε σχέση με το δημόσιο χρέος και για το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος, πριν από το τέλος του έτους, θα είναι κάτω από το συμβολικό όριο του 100%.

Ανέφερε, τέλος, πως με τον κ. Regling είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα που αφορούν στον μελλοντικό ρόλο του ESM, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης. Όπως είπε ο κ. Υπουργός, «η δική μας εμπειρία και συνεργασία με τον ESM ήταν και είναι εξαιρετική. Είναι ένας ευρωπαϊκός θεσμός, τον οποίο γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε, και δεν έχουμε καμιά επιφύλαξη ως κράτος μέλος και ως μέλος του ESM να υποστηρίξουμε την όποια διευρυμένη του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ESM».

Από την πλευρά του, ο κ. Regling ανέφερε ότι κάθε χρόνο όταν έρχεται στη Λευκωσία η κατάσταση είναι καλύτερη από τον προηγούμενο χρόνο. «Και είναι πάντα πολύ καλύτερη, έχουν υπάρξει θετικές εκπλήξεις. Είναι εμφανές ότι η ανάπτυξη είναι πολύ πιο ισχυρή από ότι ανέμενε ο οποιοσδήποτε, το δημοσιονομικό πλεόνασμα είναι πολύ αξιόπιστο και η ανεργία υποχωρεί γρήγορα», είπε.

«Με αυτά τα καλά στοιχεία, με αυτή την καλή επίδοση, η Κύπρος είναι τώρα μια από τις οικονομίες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη», ανέφερε, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι πολύ θετικό, εκφράζοντας την πεποίθηση πως επιβεβαιώνεται ότι η προσέγγιση που ακολουθήθηκε το 2013, στην αρχή της κρίσης, ήταν η ορθή.

«Δεν ήταν εύκολο. Δεν ήταν εύκολο για τους πολίτες της Κύπρου, αλλά απέφερε καρπούς. Όταν βλέπω τις προβλέψεις πραγματικά φαίνονται πολύ θετικές», συμπλήρωσε.

Όπως ωστόσο είπε, κάθε οικονομία έχει ορισμένες προκλήσεις, και προκλήσεις ακόμη παραμένουν και στην Κύπρο. «Ο τραπεζικός τομέας, όπου το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σχετικά υψηλό, η κερδοφορία είναι χαμηλή. Οπότε νομίζω ότι οι τράπεζες πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε αυτό και η Κυβέρνηση θα πρέπει να δει πως μπορεί να στηρίξει αυτή τη διαδικασία διαμέσου της μεταρρύθμισης του νομικού συστήματος, διασφαλίζοντας ότι η νομοθεσία για την αφερεγγυότητα δουλεύει καλά», ανέφερε, ενθαρρύνοντας τη συνέχιση της μεταρρύθμισης με τις ιδιωτικοποιήσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Εξέφρασε δε ικανοποίηση που ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η συνετή δημοσιονομική πολιτική των τελευταίων χρόνων θα συνεχιστεί και στο μέλλον. «Το βρίσκω πολύ ενθαρρυντικό και είναι κάτι που υποστηρίζουμε πολύ στον ΕΜΣ», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Υπουργό ο οποίος υποστηρίζει τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο Eurogroup και την Ευρωζώνη γενικότερα, για την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης και ένα ενδεχόμενα πιο ισχυρό ρόλο για τον ESM.

Keywords
Τυχαία Θέματα