Χ. Ερωτοκρίτου: Αναγκαία η αλλαγή στρατηγικής

Να μεταφέρουν στις χώρες που διαμένουν τον παραλογισμό της Τουρκίας, ζήτησε από τους Κύπριους αποδήμους η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δηλώνοντας πως αυτό που απαιτείται αυτή τη στιγμή στο Κυπριακό είναι αλλαγή στρατηγικής. Σε ομιλία της στο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως δυστυχώς, το φετινό συνέδριο επισκιάζεται από τα αδιέξοδα και την κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό.

Όπως είπε, βρισκόμαστε σήμερα σε μια θλιβερή πραγματικότητα,

καθώς το Κυπριακό πήρε πια τη μορφή τραγικού για εμάς δράματος. «Ουδέποτε στην Ιστορία του ο Ελληνισμός της Κύπρου βρέθηκε σε τέτοιο κίνδυνο η εθνική και φυσική του υπόσταση, αλλά και ουδέποτε υπήρξε τόση σύγχυση, τόση συσκότιση, τόσες αναδιπλώσεις στην ηγεσία του», είπε.


Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε πως για 9,5 χρόνια ακολουθούμε μια λανθασμένη στρατηγική που βασιζόταν πάνω σε μια λανθασμένη εκτίμηση ότι η Τουρκία θέλει λύση, αλλά το πρόβλημα είναι οι Ελληνοκύπριοι.

Όπως είπε, η πρόοδος που επιτεύχθηκε με τον Μουσταφά Ακκιντζί στην εσωτερική πτυχή, επιτεύχθηκε επειδή η ε/κ πλευρά αποδέχτηκε διαχρονικές αξιώσεις της Άγκυρας. «Αυτή η «πρόοδος» αφορά κυρίως το μερίδιο που η τ/κ κοινότητα θα έχει στη διακυβέρνηση του τόπου. Δηλαδή οι δικές μας υποχωρήσεις βαφτίστηκαν ως «πρόοδος» από τα ΗΕ όρος που αναπαράγεται και στο εσωτερικό προσπαθώντας κάποιοι να αποδώσουν θετικό πρόσημο σε απαράδεκτες ρυθμίσεις που αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν πρόβλημα από την 1η μέρα εφαρμογής τους», είπε.

Στη συνέχεια η κ. Ερωτοκρίτου έφερε μερικά παραδείγματα και μεταξύ άλλων είπε πως η «πρόοδος» στην οποία αναφέρεται η Κυβέρνηση περιλαμβάνει το δικαιώματα στους «χρήστες», στους σφετεριστές των ε/κ περιουσιών, το «συναισθηματικό δεσμό» στους εποίκους, στα σπίτια των προσφύγων, την παραμονή όλων των εποίκων οι οποίοι δεν θα είναι πλέον έποικοι αλλά φοιτητές, εργάτες, τουρίστες, την εκ περιτροπής προεδρία, τα τ/κ βέτο σε όλες τις βαθμίδες της διακυβέρνησης, την αριθμητική ισότητα και την παραμονή του στρατού και μετά τη λύση με διαφορετικό τίτλο, ιδιότητα και περιγραφή.

Στη συνέχεια η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό, δεν μπορούμε να αρχίσουμε ξανά συνομιλίες από εκεί που τις αφήσαμε, όπως από διάφορες πλευρές διακηρύττεται.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται μια νέα στρατηγική για την Κύπρο, που να βασίζεται στην αρχή ότι είναι η Τουρκία που δεν θέλει λύση και είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες των Ε/κ. Μια νέα στρατηγική, με την οποία θα διεκδικούμε τους δικούς μας στόχους και δεν θα συζητάμε απλά τις απαιτήσεις της Τουρκίας», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα