Μπράιζα: Απομονώστε την ενέργεια από τα υπόλοιπα προβλήματα

Τη θέση ότι το ζήτημα της ενέργειας θα πρέπει να απομονωθεί από τις νομικές και πολιτικές διαμάχες που «δηλητηριάζουν» τις σχέσεις Τουρκίας, Κύπρου, Ισραήλ, προκειμένου να προκύψει συνεργασία σε αυτό το επίπεδο εκφράζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Daily Sabah, ο πρώην Αμερικανός Διπλωμάτης Μάθιου Μπράιζα.

Παράλληλα επιμένει ότι η κατασκευή αγωγού μεταφοράς του φυσικού αερίου της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μέσω Τουρκίας προς την αγορά

της Ευρώπης, αποτελεί την πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση, παροτρύνοντας όλες τις πλευρές να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Μπράιζα, δήλωσε επίσης ότι η ενέργεια θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία επίλυσης του κυπριακού, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως το απόλυτο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Κύπρο, καθιστούν την προοπτική του αγωγού στην Τουρκία περίπλοκη. Αυτή τη στιγμή είπε, η Ιορδανία και η Αίγυπτος κερδίζουν έδαφος σε ότι αφορά την εξαγωγή του φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί και το πιθανότερο είναι ότι θα καταλήγει στις αγορές της Ασίας όπου οι τιμές είναι υψηλότερες.

Ωστόσο σημείωσε, σε περίπτωση που γίνει ο αγωγός στην Τουρκία τα γεωπολιτικά οφέλη για όλες τις πλευρές είναι ισχυρά. «Θα είναι πραγματικά κρίμα εάν χαθεί η ευκαιρία για αξιοποίηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο κυπριακό ζήτημα αλλά και να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος σε μια περιοχή ισχυρής συνεργασίας μεταξύ των κρατών», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με την διακοπή των συνομιλιών, λόγω των σεισμικών ερευνών που διεξάγει το Μπαρμπαρός, είπε ότι ο ίδιος ελπίζει πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, προκειμένου να φτάσουμε σε λύση. «Τις τελευταίες βδομάδες, είδαμε στα ΜΜΕ τόσο στη Λευκωσία όσο και στην Άγκυρα, θετικά σημάδια ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να προχωρήσουν. Ωστόσο για την ώρα, το διπλωματικό κλίμα παραμένει τόσο αρνητικό που είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες», πρόσθεσε.Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπράιζα, είπε ότι προκειμένου να ξεπεραστούν τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των κρατών της περιοχής, θα πρέπει όλα τα μέρη να απομονώσουν το ζήτημα της ενέργειας από τις νομικές και πολιτικές διαμάχες οι οποίες «δηλητηριάζουν τις συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ και Κύπρου.

«Εάν δεν υπάρξει πολιτική ευθυγράμμιση μεταξύ των πλευρών, η ενέργεια μπορεί να καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα», κατέληξε.

Follow @zannettosn !function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+'://platform.twitter.com/widgets.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document, 'script', 'twitter-wjs');

Keywords
Τυχαία Θέματα