Μπαγίς: "Βόρεια" Κύπρος στο μοντέλο της Ταϊβάν

Το μοντέλο της Ταϊβάν είναι εναλλακτικό για την “βόρεια” Κύπρο σύμφωνα με τον Τούρκο πρώην Υπουργό ΕΕ και αρχιδιαπραγματευτή, Εγκεμέν Μπαγίς που υποστηρίζει ότι μια “βόρεια” Κύπρος που θα μπορεί να ενσωματωθεί με τη διεθνή κοινότητα στο εμπόριο, τον αθλητισμό, τις τέχνες, την κουλτούρα και την εκπαίδευση, αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων και αναγνώριση.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στην τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ ο κ. Μπαγίς, ο οποίος διατέλεσε επίσης σύμβουλος του νυν Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, Βουλευτής του ΑΚΡ στον νομό Κωνσταντινούπολης και σήμερα διατηρεί δική του εταιρεία στρατηγικού συμβούλου, γράφει ότι λέγοντας Κύπρος στο μυαλό έρχεται ένα νησί που έχει διαχωρισθεί στα δυο, σε “βορρά” και “νότο”, το τρίτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο αλλά το πιο σημαντικό για την Τουρκία. Αναφέρεται επίσης στην ιστορία του νησιού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ιστορία 3.000 χρόνων, την εγκατάσταση τουρκικού πληθυσμού στο νησί πριν από 500 χρόνια αλλά και την στρατηγική σημασία της Κύπρου.

Η ένταξη της “νότιας” Κύπρου, όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Εγκεμέν Μπαγίς, έχει κάνει πιο σύνθετο το δρόμο για λύση του Κυπριακού και τοποθέτησε τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ σε πιο βαθειά αδιέξοδα. Ούτε κατά την δική του θητεία στο Υπουργείο για θέματα ΕΕ, ούτε και κατά την θητεία των άλλων Υπουργών για θέματα ΕΕ της Τουρκίας, “η Κύπρος υπήρξε παράγοντας υποχώρησης για να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος. Μαζί με την στρατηγική, γεωπολιτική ή πολιτική σημασία, η Κύπρος είναι τουρκική πατρίδα και πάντα θα είναι ανυποχώρητη πολιτική μας”.

Στη βόρεια Κύπρο, όποια πολιτική άποψη και αν είναι στην εξουσία, θα είναι σε συνεργασία με η Τουρκία θα συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο να βρίσκεται δίπλα τους (στους Τ/κ) , πρόσθεσε. Ο Εγκεμέν Μπαγίς έγραψε πως σε όλα τα βήματα που έγιναν μέχρι σήμερα από τουρκικής πλευράς με καλή πρόθεση και με λογική, η ε/κ πλευρά προέβαλλε εμπόδια, κάνοντας αναφορά στα δημοψηφίσματα επί του σχεδίου Ανάν, τις διμερείες – όπως είπε – διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν αλλά και στο επίπεδο της ΕΕ.

Ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε και σε προσπάθεια χειραγώγησης εκ των έσω και από έξω για να δημιουργηθεί η εντύπωση και στην “βόρεια” Κύπρο και στην κοινή γνώμη της Τουρκίας ότι Τ/κ και Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση. Στην τ/κ κοινή γνώμη, είπε, γίνεται προσπάθεια να υποδειχθεί ότι όλα πάνε κακά και γι` αυτό φταίει η Τουρκία και στην τ/κ κοινή γνώμη ότι ο τ/κ “λαός” δεν αγαπά την Τουρκία, δεν δουλεύουν, είναι φορτίο οικονομικά και πολιτικά για την Τουρκία και εάν μπορέσει να ξεφορτωθεί αυτό το φορτίο θα μπορέσει να προχωρήσει πιο εύκολα, θα μπει στην ΕΕ, θα έχει διπλωματικά προτερήματα. Η Τουρκία και ο λαός της “βόρειας” Κύπρου, ανέφερε στον άρθρο του ο κ. Μπαγίς, δεν θα πρέπει να πεισθούν από αυτά προσθέτοντας ότι όση πίεση και αν ασκήθηκε από το εξωτερικό και εάν έγινε προσπάθεια να γίνουν υποχωρήσεις στην Κύπρο, “η μοίρα μας έχει ενώσει. Και έτσι θα συνεχιστεί”.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς έγραψε ότι η Τουρκία έκανε την “ειρηνευτική επιχείρηση”, όπως αποκάλεσε την εισβολή, χρησιμοποιώντας το δικαίωμα της εγγυήτριας χώρας για να προστατεύσει τους τ/κ στη “νότια” Κύπρο όπου πλειοψηφία ήταν οι Ε/κ σε ένα κράτος με δύο μιλιέτ, εθνότητες. “Η εγγύηση των Τ/κ είναι η Τουρκία. Και έτσι θα συνεχίσει. Γι` αυτό στις λύσεις μέσω διπλωματικής οδού, η Τουρκία είναι αποφασισμένη να μην εγκαταλείψει την ιδιότητα της εγγυήτριας. Βεβαίως και πρέπει να είναι επιλογή μας η λύση και η επανένωση που θα στηρίζεται και από τις δύο πλευρές στο νησί, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν είναι η μόνη επιλογή”.

Ο κ. Μπαγίς υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο πρόεδροι – όπως είπε – που έχουν εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και όταν ληφθεί υπόψην όλη η πολιτική ζωή θα πεέπει όλος ο κόσμος να δει ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία από δω και στο εξής πολύ εύκολα δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία.

Το ζωντάνεμα του εμπορίου στα κατεχόμενα, είναι ένα από τα πρώτα βήματα για να μπορέσει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, σύμφωνα με τον Τούρκο πρώην Υπουργό που θεωρεί ότι “το μοντέλο της Ταϊβάν είναι μία από τις εναλλακτικές που πρέπει να αξιολογηθεί. Μια “βόρεια” Κύπρος, πρόσθεσε, που θα μπορεί να ενσωματωθεί με τη διεθνή κοινότητα στο εμπόριο, τον αθλητισμό, τις τέχνες, την κουλτούρα και την εκπαίδευση, αυτό θα βοηθήσει την ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων και αναγνώριση . Η Τουρκία, συνέχισε, τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει πολλές επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση και η στήριξη και οικονομική βοήθεια της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος πλέον έχουν λάβει μορφή οικονομικού προγράμματος

Ιστορικής καμπής χαρακτήρισε το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα αλλά και τα σχέδια που αφορούν τους αγωγούς ενέργειας και τον “δρόμο του μεταξιού”. Αυτά τα έργα είναι σχέδια ελπίδα όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τους Ε/κ.

Και όσοι θέλουν να παρουσιάσουν ως ατού μπροστά μας το αδιέξοδο, τη μη λύση, να μην ξεχνούν ότι η “βόρεια” Κύπρος δεν είναι “θυγατέρα πατρίδα” με την κλασική έννοια αλλά όπως και η Τουρκική Δημοκρατία, είναι μια πραγματική πατρίδα των Τούρκων, κατέληξε ο Εγκεμέν Μπαγίς στο άρθρο του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα