Αξιολόγηση Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών κατά Αστυνομίας

Επιδίωξή μας είναι να εξετάσουμε πώς διαμορφώνονται τέτοιες διαδικασίες, που να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την πληρότητα της έρευνας, περιλαμβανομένης και της αντικειμενικότητας της, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, σχολιάζοντας τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση έγινε μια αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας της Αρχής, εννέα χρόνια

μετά που συγκροτήθηκε για πρώτη φορά.

“Αξιολογήσαμε τις διαδικασίες, ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο που γίνονται οι ανακρίσεις, τις ανάγκες που υπάρχουν για ενίσχυση του ανακριτικού έργου, τη μεθοδολογία που ακολουθείται όσον αφορά την προώθηση των υποθέσεων για να εξεταστούν και να ληφθούν αποφάσεις από την Αρχή – με τον Επόπτη, τον Εισηγητή, κλπ. – τις διαδικασίες και αποφάσεις που λαμβάνονται γενικώς, χωρίς να υπεισέλθουμε σε συγκεκριμένες υποθέσεις, γιατί αυτός δεν είναι ο ρόλος μας. Επιδίωξή μας είναι να εξετάσουμε πώς διαμορφώνονται τέτοιες διαδικασίες που να βελτιώσουν την παραγωγικότητα και την πληρότητα της έρευνας, περιλαμβανομένης και της αντικειμενικότητας», είπε.

Περαιτέρω, ανέφερε, συμφωνήθηκε με την Αρχή ότι θα ήταν χρήσιμο να ανατεθεί σε μελετητή η αξιολόγηση των διαδικασιών και του τρόπου λειτουργίας της Αρχής, ο οποίος θα υποβάλει εισηγήσεις, κατόπιν συνεννόησης και με τον Γενικό Εισαγγελέα, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας της Αρχής, να προωθηθούν και να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές που θα την καταστήσουν πιο αποτελεσματική στο έργο της.

Επισήμανε ότι με την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, κατόπιν εισήγησης του Υπουργείου του, όπως κάθε παράπονο που υποβάλλεται στην Αστυνομία ή στο Υπουργείο, εναντίον μέλους της Αστυνομίας, ανατίθεται η εξέτασή του στην Αρχή, ουσιαστικά υπήρξε αύξηση του αριθμού των υποθέσεων που διερευνώνται από την Αρχή.

Η αύξηση των υποθέσεων αυτών, σημείωσε, “αποτελεί ένα επιπρόσθετο λόγο, που επιβάλλει να εξετάσουμε τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας και ανταπόκρισης της Αρχής».

Διευκρίνισε ότι μέχρι το 2013 οι υποθέσεις κυμαίνονταν περίπου στις 150 το χρόνο, ενώ από το 2014 μετά αυτές αυξήθηκαν και έφτασε στις 200, αριθμός ο οποίος αναμένεται να φθάσει και το 2015.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολάου είπε ότι ο μελετητής αναμένεται να καταθέσει εισηγήσεις αναφορικά με μηχανισμούς παρακολούθησης του χρόνου προετοιμασίας μιας υπόθεσης μέχρι και το στάδιο όπου θα ληφθεί απόφαση από την Αρχή και να υποβληθεί εισήγηση στον Γενικό Εισαγγελέα.

«Όλα αυτά θα καταγραφούν ως όροι εντολής προς τον μελετητή για να ετοιμάσει τη μελέτη του», επισήμανε, σημειώνοντας ότι οι όροι εντολής θα συζητηθούν ξανά με την Αρχή και τον Γενικό Εισαγγελέα ώστε η μελέτη να είναι έτοιμη σε σύντομο χρονικό διάστημα, προτού αναλάβει η νέα Αρχή τα καθήκοντά της, μετά τη λήξη της θητείας της παρούσας Αρχής.”

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η σημερινή συνάντηση λύνει τις μικροπαρεξηγήσεις, που υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την υπόθεση του ξυλοδαρμού κρατουμένου από αστυνομικούς, ο κ. Νικολάου είπε: «Δεν υπήρξαν παρεξηγήσεις, ούτε αντιδικίες. Μπορεί να υπήρξαν διαφωνίες ως προς την προσέγγιση του θέματος. Ο Πρόεδρος της Αρχής είχε εκφράσει με σαφήνεια την τακτική που ακολουθούσε η Αρχή τα τελευταία 9 χρόνια, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα και έκριναν ότι δεν θα έπρεπε να εξετάσουν την περίπτωση υποβολής σε διαθεσιμότητα» και ανέφερε ότι, αφού συζητήθηκε η αρμοδιότητα που παρέχεται στην Αρχή για να εισηγηθεί την υποβολή σε διαθεσιμότητα, «υπήρξε αυτή η διαφωνία προηγουμένως και σήμερα συζητήσαμε το θέμα και βρήκαμε τη χρυσή τομή συμφωνώντας το πώς μπορεί να γίνεται αυτό».

Ερωτηθείς, στη συνέχεια, εάν θα έπρεπε και μετά το συμβάν στην Πόλη Χρυσοχούς, να τοποθετηθεί σε όλα τα αστυνομικά κρατητήρια κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, ο κ. Νικολάου είπε ότι υπάρχει κλειστό κύκλωμα σε όλα τα κρατητήρια, αλλά εκείνο που ίσως να χρειάζεται πιθανόν σε κάποια από τα αστυνομικά κρατητήρια να χρειάζεται αναβάθμισή του, τονίζοντας ότι ο Αστυνομικός Σταθμός Πόλεως Χρυσοχούς είναι ο τελευταίος που παραδόθηκε και είναι ένα από τα νεώτερα κτήρια που έχει η Αστυνομία και το σύστημα παρακολούθησης που έχει είναι σε άριστη κατάσταση.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν οδηγίες προς την Αρχή, για να διερευνηθεί εάν οι δύο εμπλεκόμενοι αστυνομικοί στον ξυλοδαρμό εκτελούσαν εντολές ανωτέρων, ο Υπουργός σχολίασε ότι εάν ο Γενικός Εισαγγελέας κρίνει, με βάση τις αρμοδιότητες του, ως αρμόδιος για το θέμα των ανακρίσεων, ότι θα πρέπει να διερευνηθούν κάποια περαιτέρω ζητήματα γύρω από την υπόθεση, εάν αυτά τεθούν προς την Αρχή, η Αρχή θα εξετάσει την περαιτέρω διερεύνησή τους.

Ερωτηθείς αν υπήρχαν περιπτώσεις που καταστράφηκε υλικό και δυσκόλεψε το έργο της Αρχής, ο Πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας Ανδρέας Σπυριδάκης είπε: “Ζητούμε πάντοτε σε περιπτώσεις που υποβάλλονται παράπονα για κακοποιήσεις, ζητούμε πάντοτε από την Αστυνομία να διαφυλάξει το υλικό το οποίο είναι πολύ σημαντικό και πολύ χρήσιμο για την διερεύνηση η οποία ακολουθεί. Αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίον είχαμε απλώς αναφερθεί στο ενδεχόμενο μη καταστροφής ή διαφύλαξης αυτού του υλικού, το οποίο θα μας ήταν χρήσιμο, θα ήταν χρήσιμο στον ποινικό ανακριτή για να μπορέσει να αρχίσει και να ολοκληρώσει την ερευνά του”.

Σε ερώτηση εάν έχει διερευνηθεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν κι άλλες ποινικές ευθύνες στους αστυνομικούς και αν οι αστυνομικοί εκτελούσαν εντολές, ο κ. Σπυριδάκης είπε: “Εκείνο το οποίο γνωρίζω είναι η χθεσινή δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα -αν δεν με απατά η μνήμη και αν σωστά το αποδίδω - ότι είναι πλήρως ικανοποιημένος από τη διερεύνηση που έχει γίνει και έχει ήδη προχωρήσει στην καταχώρηση των κατηγοριών για διάπραξη ποινικών αδικημάτων από τους εμπλεκόμενους αστυνομικούς που χαρακτηρίζονται στην έκθεση του ποινικού ανακριτή και στην εισήγηση της αρχής. Δεν έχουμε καμιά πληροφόρηση αν ο Γενικός Εισαγγελέας θα ζητήσει οποιαδήποτε περαιτέρω διερεύνηση”.

.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα