Αυλαία στην υπόθεση Ατρασόλ με τους μαυροφορεμένους μάρτυρες

Την απόφασή του ανακοινώνει σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στην υπόθεση του εργοστασίου Ατρασόλ.

Πρόκειται για εργοστάσιο παραγωγής σολών παπουτσιών στα Λατσιά στους ιδιοκτήτες του οποίου κατατέθηκαν αγωγές λόγω κρουσμάτων καρκίνου, που συνδέονται με τη λειτουργία του εργοστασίου. Μελέτη του επιδημιολόγου Μιχάλη Βονιάτη που παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο συνδέει αυξημένη παρουσίαση κρουσμάτων καρκίνου που καταγράφηκαν στα Λατσιά με τις εκπομπές ή την έκθεση σε διχλωρομεθάνιο από το εργοστάσιο.

Ενάγοντες στην υπόθεση είναι οι Θεοφάνης Χρυσάνθου με την προσωπική

του ιδιότητα και ως πατέρας και κηδεμόνας του Σταύρου, ετών 11, αμφότεροι από τα Λατσιά και η Κωνσταντίνα Μπάρκα με την προσωπική της ιδιότητα και ως μητέρα και συγκηδεμόνας του πιο πάνω παιδιού.

Εναγόμενοι είναι οι Σωτήρης Λιασής, Μαρούλα Λιασή και Φοίβος Λιασής από τη Λευκωσία ως επίσης η Αστρασόλ Λτδ, ο Επίσημος Παραλήπτης (ως εκκαθαριστής της περιουσίας της εταιρείας «Liasis Shoelasts Company Ltd»), ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας (Δια Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας και Υπουργείου Εργασίας και Τμήμα Πολεοδομίας) και ο Δήμος Λατσιών.

Πίσω, το 2009 οι κάτοικοι της περιοχής μαζί με το Κίνημα Οικολόγων πραγματοποίησαν δυναμικές κινητοποιήσεις με τις οποίες ζητούσαν την κατεδάφιση του εργοστασίου, αφού όπως είχε παρατηρηθεί κατά τις μέρες και ώρες που κυβερνητικοί λειτουργοί έκαναν επιθεώρηση του χώρου με προηγούμενη ενημέρωση των ιδιοκτητών, όλα ήταν νόμιμα, ενώ μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο αποδείχτηκε ότι οι ιδιοκτήτες συνέχιζαν τη χρήση των καρκινογόνων ουσιών που επιβάρυναν την περιοχή και την υγεία των κατοίκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα