Αβέρωφ:Το διεθνές δίκαιο δεν πρέπει να προτάσσεται α λα καρτ

Με τη θέση ότι το διεθνές δίκαιο δεν θα πρέπει να προτάσσεται α λα καρτ συμφώνησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου σχολιάζοντας το ουκρανικό ζήτημα με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία.

Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, εξέφρασε την ενόχληση του για τη στάση της ΕΕ και των Αμερικανών στο θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, την ίδια ώρα που επιβάλλονται κυρώσεις στην Ρωσία

για το θέμα της Ουκρανίας.

Μάλιστα έκανε λόγο για υποκρισία εκ μέρους των εταίρων μας στην ΕΕ και των Αμερικανών. «Ενοχλούμαστε γιατί υποκρίνονται», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι από τη στιγμή που η Κύπρος παραμένει χώρα-μέλος της ΕΕ, έχει το δικαίωμα να συνδιαμορφώνει πολιτικές αλλά παράλληλα και την υποχρέωση να ακολουθεί τις αποφάσεις που παίρνονται συλλογικό. Αυτό πράττει και η Κύπρος είπε, αν και διατηρεί το δικαίωμα να εκφέρει απόψεις.

Στην περίπτωση του Ουκρανικού, πρόσθεσε, αν η ευρωπαϊκή πολιτική είναι η καταδίκη των ρωσικών κινήσεων στην Ουκρανία, τότε έχουμε υποχρέωση να την ακολουθήσουμε. «Η ΕΕ δεν είναι α λα καρτ», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς έχουμε μια θέση αρχής, ότι η οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της εδαφικής ακεραιότητας της οποιασδήποτε χώρας, δεν μπορεί να μας βρίσκει σύμφωνους. Γιατί αν οι μεγάλοι έχουν την πολυτέλεια των δύο μέτρων και των δύο σταθμών, η μικρή Κύπρος δεν την έχει», είπε.

Τέλος συμφώνησε με την θέση, ότι το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να προτάσσεται μόνο όταν μας βολεύει, αλλά όταν βρισκόμαστε σε μια χώρα που υπάρχουν οικονομικά ή άλλα συμφέροντα να το κάνουμε γαργάρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα