Αβέρωφ: Πρέπει να επιδιώκουμε συνεχώς σπάσιμο του αδιεξόδου

Πρέπει να επιδιώκουμε συνεχώς το σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, νοουμένου όμως ότι θα αρθούν οι προκλήσεις της Αγκυρας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κάνοντας παράλληλα λόγο για αυτονόητα που δεν πρέπει να μας οδηγούν σε καυγά, σε σχέση με τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για συζήτηση της κατανομής των κερδών από το φυσικό αέριο στις συνομιλίες.

Ο κ. Νεοφύτου σχολιάζοντας την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, είπε μεταξύ άλλων ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν όμως τα κράτη

έχουν συνέχεια και πρέπει να τα διακρίνει και η συνέπεια.

Ο κ. Νεοφύτου κλήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΔΗΣΥ να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις και τις εξελίξεις από την ενημέρωση που έκανε ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Συνεχίζονται οι διεργασίες αλλά και οι πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας προς την κατεύθυνση να σπάσει το αδιέξοδο δεδομένου ότι θα αρθούν και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας”, είπε, σημειώνοντας πως πρέπει να επιδιώκουμε το σπάσιμο του αδιεξόδου, καθώς δεν έχουμε άλλο δρόμο από την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού μέσω διαλόγου.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι ο χειρισμός του Προέδρου Αναστασιάδη έχει επιδεινώσει τη θέση της ε/κ πλευράς, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις θέσεις της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι δεν διαφωνεί κανείς με τη θέση του Προέδρου ότι δεν μπορεί, ενόσω συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και η συνέχιση της NAVTEX, να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συνομιλιών. “Οπως επίσης”, συνέχισε, “δεν θεωρώ πως υπάρχει πολιτική δύναμη στην Κύπρο που διαφωνεί ότι πρέπει να σπάσουμε το αδιέξοδο για να επαναρχίσει ο διάλογος στην προσπάθεια να εξεύρουμε μια σωστή λύση του κυπριακού προβλήματος”.

Σε άλλΗ ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για τη συζήτηση των κερδών για το φυσικό αέριο, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο Πρόεδρος εξέφρασε τα αυτονόητα. Δηλαδή, εξήγησε ο κ. Νεοφύτου, ο Πρόεδρος είπε ότι τα έσοδα από τους φυσικούς πόρους ανήκουν στο κράτος και σε περίπτωση λύσης και μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα ομόσπονδο κράτος, όπως το προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΣΑ, τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες όπως και από άλλες πηγές όπως το ΦΠΑ, θα ανήκουν στο κεντρικό κράτος. Συνεπώς, θα πρέπει να εξευρεθεί ο μηχανισμός και η φόρμουλα πώς θα κατανέμονται τα περισσεύματα αυτών των εσόδων, αφού καλυφθούν οι λειτουργικές δαπάνες του κεντρικού κράτους, στις συνιστώσες οντότητες.

“Δεν θεωρώ ότι αυτά τα αυτονόητα πρέπει να μας δίνουν την ευκαιρία να κάνουμε καυγά και να βλέπουμε τρικυμίες μέσα σε ένα ποτήρι νερό”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη πως έτσι και αλλιώς, το θέμα των εσόδων του κράτους συζητήθηκε και υπάρχει σύγκλιση μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ, ενώ υπάρχει και η σύγκλιση ανάμεσα σε Χριστόφια και Ερογλου ότι πρέπει να βρεθεί φόρμουλα για τον τρόπο κατανομής των εσόδων της Κεντρικής Κυβέρνησης, και έμεινε να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες, δηλαδή το πώς και τα ποσοστά που θα λαμβάνει η ε/κ και η τ/κ οντότητα.

Πρόσθεσε ότι οι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν πριν ακόμη την κάθοδο της Τρόικας ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο διαχείρισης των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες βασισμένο στην αρχή ότι αυτά τα έσοδα δεν ανήκουν μόνο στην τωρινή γενιά αλλά και στις μετέπειτα γενιές και σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκλογές στην Ελλάδα

Ο κ. Νεοφύτου κλήθηκε να σχολιάσει την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην Πρωθυπουργία της Ελλάδας, με δεδομένη τη θέση του απέναντι στην Τρόικα και στο Μνημόνιο, και είπε ότι οι Έλληνες αλλά και η Κύπρος, χρειάζονται μια δυνατή Ελλάδα. “Ζούμε σε δύσκολους καιρούς με πολλές προκλήσεις”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι στα δημοκρατικά πολιτεύματα γίνονται συχνά αλλαγές Κυβερνήσεων ανά τον κόσμο. “Τα κράτη όμως έχουν συνέχεια και πρέπει να τα διακρίνει και η συνέπεια”, είπε.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν περιθώρια η Ελλάδα να αλλάξει πορεία, πέραν της Τρόικας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως δεν θα καθορίσει ο ίδιος την πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ ρωτήθηκε, επίσης, αν η εκλογή Τσίπρα αποτελεί απάντηση στις πολιτικές της Τρόικας. “Οι Κυβερνήσεις κρίνονται από τις πολιτικές τους πράξεις και όχι από τις προεκλογικές τους εξαγγελίες”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα