Ατμόσφαιρα που μυρίζει μπαρούτι

Για πολυμερή με σύνθεση Μπούργκενστοκ έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Πυροβολώντας» αποχώρησαν από το Προεδρικό Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Σιζόπουλος, κατηγορώντας τον Νίκο Αναστασιάδη για απαξιωτική συμπεριφορά. Αποστάσεις των υπόλοιπων κομμάτων από ΕΔΕΚ-ΔΗΚΟ

Επεισοδιακή ήταν η αποχώρηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκε

χθες στο Προεδρικό. Με την αποχώρηση κορυφώθηκε το αίσθημα δυσπιστίας που σιγόβραζε όλο το προηγούμενο διάστημα προς το πρόσωπο του Πρόεδρου Αναστασιάδη, αναφορικά με τους χειρισμούς του στο Κυπριακό αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Τον δρόμο της αποχώρησης του ΔΗΚΟ ακολούθησε η ΕΔΕΚ, με τον Πρόεδρο του Κόμματος Μαρίνο Σιζόπουλο να εγκαταλείπει τη σύσκεψη περίπου μισή ώρα μετά τον κ. Παπαδόπουλο. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης ήταν η άρνηση εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη, να προβεί σε εκ των προτέρων ενημέρωση και διαβούλευση με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις διαπραγματεύσεις, πριν από την πραγματοποίηση της σημερινής τελευταίας κρίσιμης συνάντησής του με τον κατοχικό ηγέτη και την έκδοση του κοινού «Δελτίου Τύπου».

Η Κυβέρνηση, πάντως, προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του Προέδρου, σημειώνοντας πως ο κ. Αναστασιάδης προσκάλεσε τους αρχηγούς σήμερα σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση των εξελίξεων στο Κυπριακό, λαμβάνοντας υπ' όψιν την εντατικοποιημένη φάση των διαπραγματεύσεων. Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στη «Σημερινή» πως η όλη αντιπαράθεση εκ μέρους του ΔΗΚΟ άρχισε με αφορμή το ζήτημα, κατά πόσο η σημερινή κοινή δήλωση θα είναι «κοινό ανακοινωθέν» ή «δελτίο τύπου».

«Απαξιωτικός ο Πρόεδρος»
Η επιμονή, από τη μια, του κ. Αναστασιάδη περί κοινού «δελτίου τύπου» και οι κατηγορίες του κ. Παπαδόπουλου, από την άλλη, για «κοινό ανακοινωθέν», άναψαν τα αίματα, με αποτέλεσμα την αποχώρηση του δευτέρου. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΗΚΟ δήλωσαν στη «Σημερινή» πως η χθεσινή αποχώρηση από τη σύσκεψη αρχηγών ήταν αποτέλεσμα «της αλαζονικής, απαξιωτικής και προσβλητικής άρνησης Αναστασιάδη να συζητήσει το Κυπριακό».

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν αποτέλεσμα της συνειδητής προσπάθειας του Προέδρου να μην απαντά σε κρίσιμες ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών και της άρνησής του να αποκαλύψει σημαντικές πτυχές των διαπραγματεύσεων. «Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ζητά εθνική συνεννόηση σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, την ώρα που διαλύει και θρυμματίζει κάθε προσπάθεια συνεννόησης στο Κυπριακό, και την ώρα που κρατά τον λαό σε βαθύ σκοτάδι», δήλωσαν στελέχη του ΔΗΚΟ.

Ανακολουθία εγγράφων-δηλώσεων
Σε δηλώσεις μετά την αποχώρησή του από το Προεδρικό, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως το ΔΗΚΟ «είναι με ιδιαίτερη έκπληξη που βλέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέλει να συνεχίσει τη συσκότιση και τη μυστική διπλωματία, όταν ο ίδιος παραδέχεται ότι η (σημερινή) συνάντηση με τον Ακιντζί, αλλά και η συνάντηση της Νέας Υόρκης θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες».

«Το ΔΗΚΟ», συνέχισε, «απέδειξε στην πράξη τη δική του υπεύθυνη στάση στη Βουλή των Αντιπροσώπων». Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε σε τερματισμό της συσκότισης και ενημέρωση του λαού για τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας πως το κόμμα του διαπιστώνει ότι «συζητείται επικαιροποιημένο σχέδιο Ανάν, και υπάρχει τεράστια ανακολουθία μεταξύ δημόσιων δηλώσεων του κ. Αναστασιάδη και των εγγράφων που επιθεώρησε. Σημείωσε, τέλος, ότι πριν από μέρες είπε ότι δεν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό. «Η σημερινή του συμπεριφορά, δυστυχώς, έχει επιβεβαιώσει αυτές μου τις ανησυχίες», κατέληξε.

Διάλογοι Αναστασιάδη-Σιζόπουλου
Από την άλλη, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξήγησε πως η αποχώρηση του ιδίου έγινε κατά τη διάρκεια του διαλείμματος για διαφορετικούς λόγους και κατόπιν διαβούλευσης με την κοινοβουλευτική του ομάδα. «Ο λόγος για τον οποίο αποχώρησα ήταν ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν εγώ με εποικοδομητικό και νηφάλιο τρόπο πρότεινα όπως το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται πριν από τις συναντήσεις με τον Ακιντζί, για να μας ενημερώνει ο Πρόεδρος για τις προθέσεις και τις προτάσεις που θα καταθέσει, να γίνεται ένας εποικοδομητικός διάλογος με ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων, ούτως ώστε ο ίδιος να αποφασίζει ποια από όλα αυτά θα αξιοποιήσει για να διαμορφώσει την τελική του πρόταση», δήλωσε ο κ. Σιζόπουλος προσθέτοντας:

«Η απάντηση του κ. Αναστασιάδη ήταν απαξιωτική αφού μου είπε: ‘Ποιες εποικοδομητικές προτάσεις μπορείτε να προτείνετε εσείς, αφού είστε αντίθετοι με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ);’. Μάλιστα πήγε ένα βήμα πάρα πέρα, λέγοντάς μου ότι αποδεχτήκαμε τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου του 1989 που μιλούν για ΔΔΟ, και όμως την απορρίπτουμε. Του εξήγησα ότι όντως την αποδεχτήκαμε με ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο, και αν υπάρχει κάποιος που έχει αθετήσει τις ομόφωνες αποφάσεις είστε εσείς (Αναστασιάδης)». «Θαυμάζω την ικανότητά σου να παραποιείς τα γεγονότα», ήταν η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον κ. Σιζόπουλο, ο οποίος του ανταπάντησε: «Όσο και αν προσπαθήσω να σας μοιάσω, δεν μπορώ».

Νέο Μπούργκενστοκ
Ερωτηθείς, αν σήμερα η ΕΔΕΚ θα συμμετάσχει στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διευκρίνισε πως η απόφαση αυτή θα ληφθεί από τα συλλογικά όργανα του κόμματος σε σημερινή συνεδρία. Συνεχίζοντας, ο κ. Σιζόπουλος δήλωσε στην εφημερίδα μας πως, όταν ρώτησε τον κ. Αναστασιάδη, αν στην Νέα Υόρκη θα υπάρξει οδικός χάρτης και καλώντας τον να ξεκαθαρίσει ποια είναι διαφορά της πενταμερούς απο την πολυμερή, εκείνος απάντησε πως εννοεί πολυμερή όπως ήταν η σύνθεση στο Μπούργκενστοκ.

Η θέση αυτή του Προέδρου προκαλεί εύλογες ανησυχίες αλλά και ερωτηματικά, καθώς, όπως είναι γνωστό, στη διάσκεψη του Μπούργκενστοκ το 2004 παρακάθισαν μόνο ο ΟΗΕ μαζί με την ε/κ και τ/κ πλευρά, ενώ η παρουσία της Ελλάδας και της Τουρκίας περιορίστηκε στο περιθώριο της διάσκεψης, όπου πραγματοποιούνταν επιμέρους συναντήσεις.

Διαψεύδουν τη μυστική διπλωματία
Από την άλλη, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε ότι ήταν λανθασμένη η εντύπωση που υπήρχε, ότι σήμερα θα προχωρούσαμε στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος και ότι πρόκειται απλά για ένα Δελτίο Τύπου, που θα καταγράφει συνοπτικά τα αποτελέσματα των επτά συναντήσεων. «Παρόμοια έχουν εκδοθεί και στο παρελθόν μετά από συνεχόμενες συναντήσεις των δύο ηγετών. Θα αποτυπώνει το τι συζητήθηκε σε αυτές τις επτά συναντήσεις και πώς βλέπουν οι δύο ηγέτες να προχωρεί η διαδικασία», εξήγησε.

Απαντώντας στις κατηγορίες περί συσκότισης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά των συναντήσεων, καθώς επίσης και σε όλα τα έγγραφα που αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή. Ερωτηθείς, συγκεκριμένα, γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συζητήσει το Κυπριακό σήμερα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η χθεσινή θα ήταν μια ελλιπής ενημέρωση και ότι σήμερα θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

«Η συνάντηση αύριο (σήμερα) δεν είναι απλά για να έχουμε το Δελτίο Τύπου, κάτι που θα απασχολήσει πολύ λίγο χρόνο τη συνάντηση των ηγετών. Αύριο (σήμερα) συνεχίζεται αυτή η εντατικοποιημένη φάση με συζήτηση θεμάτων όπου υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Αποστάσεις από κόμματα
Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης για τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο. Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου έσπευσε να διευκρινίσει πως σήμερα δεν θα υπάρξει υπογεγραμμένο κοινό ανακοινωθέν, αλλά ένα Δελτίο Τύπου, το οποίο θα καταγράφει κάποιες συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί.

«Δεν είναι η λύση του Κυπριακού, ούτε και συμφωνία», είπε ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος πρόσθεσε πως «στο τέλος αυτοί που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, εάν θα έχουμε μια συμφωνημένη λύση, δεν είναι ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά ο κυρίαρχος λαός.

Αιχμές από ΑΚΕΛ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, προβαίνοντας σε έμμεσες αναφορές στην αποχώρηση ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ, δήλωσε, «είναι πολύ λανθασμένο αυτό που επιχειρείται να γίνει από την πλευρά κάποιων πολιτικών κομμάτων να χωρίσουν τον κυπριακό λαό, καλλιεργώντας τον φόβο. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη και καθοριστική φάση. Πρέπει -συνέχισε- να αρθούμε πρώτα εμείς, τα ίδια τα πολιτικά κόμματα, στο ύψος των περιστάσεων. Να μη λειτουργούμε με μικροκομματικό τρόπο».

Ερωτηθείς, αν εκτιμά πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπραγματεύεται στη βάση αρχών, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «υπάρχουν ζητήματα στα οποία διαφωνούμε, θέλω να το ξεκαθαρίσω», προσθέτοντας ότι «δεν είναι ζητήματα πρωτεύουσας σημασίας».

Δεν υπάρχει διαβούλευση
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να δώσει, έστω και την υστάτη, στα πολιτικά κόμματα τα έγγραφα των συνομιλιών «Εμείς, ως Συμμαχία Πολιτών», είπε, «έχουμε εκφράσει κατ' επανάληψη και εντός του Εθνικού Συμβουλίου και δημόσια και στο Προεδρικό, την κάθετη διαφωνία μας με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται το Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης. Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική συλλογική διαβούλευση. Δεν έχει κανένα συλλογικό χαρακτήρα ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση των αρχηγών του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, ο κ. Λιλλήκας είπε:
«Δεν νομίζω ότι μου πέφτει λόγος να σχολιάσω πώς αντιδρά ο οποιοσδήποτε αρχηγός κόμματος, είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης».

«Αρνητικός ο Αναστασιάδης»
Τη θέση, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πολύ αρνητικός στην ενημέρωση των κομμάτων για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για συνεργασία όλων των κομμάτων προς αντιμετώπιση των αρνητικών ενεργειών του Προέδρου.

Στις δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό, είπε:
«Πλην του ΔΗΣΥ, όλα τα κόμματα ζητήσαμε να προηγηθεί η σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου και του δώσαμε και συγκεκριμένη πρόταση. Αρνήθηκε. Του ζητήθηκαν τα έγγραφα. Αρνήθηκε».

Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε στη λαϊκή παροιμία ότι «όποιος περπατά στα σκοτεινά θα πέσει σίγουρα στη λακκούβα».
Όσον αφορά την αποχώρηση ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, είπε: «Παρά τον δικαιολογημένο θυμό και την απογοήτευση των δύο κομμάτων όφειλαν, κατά την άποψή μας, να παραμείνουν στη σύσκεψη, να εκφράσουν την αντίθεσή τους, αλλά και τη θέση τους στα υπόλοιπα πολύ σημαντικά θέματα».

Διαδικαστική η ενημέρωση
«Το Κυπριακό συζητήθηκε κατά κάποιον τρόπο εκτάκτως σαν διαδικαστικό θέμα», δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Δρ Ελένη Θεοχάρους, εξερχόμενη από τη σύσκεψη αρχηγών.

«Η εκτίμησή μας», είπε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, «είναι ότι οι συνομιλίες δεν βαίνουν προς την κατεύθυνση που αποκαλύπτουν οι αισιόδοξες δηλώσεις από τις δύο πλευρές». Ερωτηθείσα αναφορικά με τις αποχωρήσεις αρχηγών κομμάτων από τη σύσκεψη, η κ. Θεοχάρους είπε μεταξύ άλλων:

«Η ημερήσια διάταξη της συζήτησης ήτανε γνωστή εδώ και καιρό, και δεν περιελάμβανε το Κυπριακό. Ενδεχομένως, χωρίς να είναι δουλειά μου ούτε να κρίνω, ούτε να επικρίνω, θα έπρεπε να είχαν γίνει παραστάσεις πολύ νωρίτερα, αν θα έπρεπε να αλλάξει ημερήσια διάταξη και όχι την υστάτη».

Σε ομοψυχία καλεί το ΕΛΑΜ
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, σε δηλώσεις του, επανέλαβε πως το κυπριακό πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής.

«Ζητούμε να επανατοποθετηθεί επιτέλους το Κυπριακό και μέσα από σύμπνοια και ομοψυχία, χαράζοντας εθνική στρατηγική, να κινηθούμε με μοναδικό στόχο την απελευθέρωση του νησιού μας, διεκδικώντας όσα δικαιωματικά μας ανήκουν», δήλωσε ο κ. Χρίστου, ξεκαθαρίζοντας πως το ΕΛΑΜ δεν δεσμεύεται από τις προηγούμενες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, στις οποίες δεν συμμετείχε αλλά ούτε αντιπροσώπους είχε, σε αντίθεση με όλα τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Κλείνει η Κυπριακή Πρεσβεία στις Βρυξέλλες
Ένα βήμα πριν από το οριστικό κλείσιμο βρίσκεται η Κυπριακή Πρεσβεία στο Βέλγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» από καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, ο τερματισμός της λειτουργίας της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης και εξοικονόμησης πόρων της Κυβέρνησης. Τις υπηρεσίες και τη λειτουργία της Πρεσβείας θα αναλάβει πλέον η Μόνιμη Αντιπροσωπία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δυο υπηρεσίες στεγάζονταν μέχρι σήμερα στο ίδιο ιδιόκτητο επταώροφο κτήριο. Η απόφαση για κλείσιμο της Πρεσβείας είχε παρθεί πριν από περίπου τέσσερεις-πέντε μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθεί, κατόπιν τελικής εξουσιοδότησης από το Υπουργείο Εξωτερικών, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Υπάρχουν μάλιστα σκέψεις για άνοιγμα νέας πρεσβείας στην Πράγα (Τσεχία). Η Πρεσβεία στις Βρυξέλλες απασχολούσε εκτός από τον Πρέσβη ακόμη δυο γραμματείς. Η Κύπρος και το Βέλγιο είχαν συνάψει διπλωματικές σχέσεις το 1960 και η πρώτη Πρεσβεία άνοιξε στις Βρυξέλλες το 1971. Ο Πρέσβης της Κύπρου στις Βρυξέλλες είναι επίσης διαπιστευμένος στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου, στην Ελβετία και στη Δημοκρατία της Γαμβίας.

Keywords
ατμοσφαιρα, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δηκο, εδεκ, βουλη, συγκεκριμένο, νέα, οηε, ελλαδα, λύση, ακελ, ελαμ, βρυξέλλες, κυπρος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, ητανε μια φορα, κομματα, αποτελεσματα, ελενη, αβερωφ, βελγιο, βημα, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, ημερησια, κυπρου, οδικος χαρτης, οηε, πλαισιο, ρωτησε, σημερινη, υψος, ωρα, ακελ, αλληλεγγυη, απλα, αφορμη, βρισκεται, βρυξέλλες, γινει, γινεται, διαστημα, δηκο, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, δικη, δωσει, εγινε, εγγραφα, εδεκ, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ελαμ, ελβετια, ενημερωση, επρεπε, επτα, εφημεριδα, ζητα, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, εικονα, κυβερνηση, κομμα, λειτουργια, λύση, λογο, μηνες, μπορειτε, νεα υορκη, νικο, ομαδα, πραγα, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, σκεψεις, σχεδιο, σχεδιο αναν, υπουργειο εξωτερικων, φορα, χριστος, αιματα, ερωτησεις, εθνικο, ηγετες, ιδιαιτερα, υπουργειο, οργανα, πηγες, πληροφοριες, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα