Αθήνα: Καθαρή λύση στο Eurogroup για αξιολόγηση/χρέος

Η Αθήνα διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί οποιαδήποτε πρόταση που δεν θα δίνει οριστική λύση και δεν θα εγγυάται την έξοδο της Ελλάδας με βιώσιμους όρους στις αγορές.

Την ίδια στιγμή, η αντίδραση της Κυβέρνησης στην πρόταση που φέρεται να επεξεργάζεται ο μεγαλύτερος εκ των δανειστών της Ελλάδος για το χρέος

της για μια ελαστική ρύθμιση που να είναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και την συνεχή αξιολόγηση, καθώς και σε δηλώσεις εκ Βρυξελλών μόνο για έγκριση της αξιολόγησης και εκταμίευση της πρώτης δόσης επί του παρόντος, συμπυκνώνεται στη φράση «να πάμε τότε σε Σύνοδο Κορυφής, για να λυθεί πολιτικά το ζήτημα».

Ένα έγγραφο του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που γνωστοποιήθηκε πριν δύο μέρες, αποκαλύπτει ότι υπάρχει πρόταση που επεξεργάζεται ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ανάπτυξης (ESM) για το ελληνικό χρέος, ουσιαστικά προβλέπει μία νέα δανειακή σύμβαση (και μνημόνιο), προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες των τόκων που θα υποστούν οι δανειστές.

Κατά έγκυρους οικονομικούς αναλυτές, σε περίπτωση που, βάσει μίας εκ των προτάσεων του ESM, οι πληρωμές τόκων καθυστερήσουν έως το 2048, αυτό μεταφράζεται σε «απώλεια» κεφαλαίων 123 δισ. ευρώ για τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Μια τέτοια επιμήκυνση στην αποπληρωμή των επιτοκίων αποτελεί ένα de facto νέο δάνειο, το ύψος του οποίου θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιτοκίων» αναφέρει το έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ και συνεχίζει: «Το κεφάλαιο μπορεί να κυμανθεί από 118 έως και 123 δισ. ευρώ έως το 2018».

Βάσει του κεντρικού σεναρίου του ESM, εκτιμάται ότι ο μέσος μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα φθάσει στο 1,3%. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 136% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας στο 31% του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα, δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, η Ελλάδα μπορεί να προσδοκά μόνο σε συμφωνία των εταίρων για ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και εκταμίευση της πρώτης δόσης του προγράμματος, ύψους περίπου 7 δις ευρώ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), κύκλοι του Μαξίμου φέρεται να σχολιάζουν πως «τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα».

«Μας βγάζουν από το δίλημμα για το εάν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής», επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Ενα από τα κορυφαία στελέχη της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, παραδεχόμενος ότι «τα πράγματα είναι αρκετά πιεστικά» και ότι όπως εξελίσσονται δεν μένει περιθώριο αισιοδοξίας, παρέπεμψε σε αναζήτηση λύσης μετά το Eurogroup της 25ης.

"Εμείς", είπε στον ραδιοσταθμό Real FM, "γνωρίζουμε τι θέλουμε, ενδεχομένως να οδηγηθούμε και στη Σύνοδο Κορυφής πια, προσπαθώντας να πολιτικοποιήσουμε το ελληνικό ζήτημα".

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα