Ατελείωτο γαϊτανάκι ασκήσεων για Φόρο Ακίνητης Ιδιοκτησίας

Σε ένα ατελείωτο γαϊτανάκι ασκήσεων επί χάρτου έχει καταστεί η φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας. Αναζητούνται συγκλίσεις προς αποφυγή αδιεξόδου.

Κοινή θέση όλων των κομμάτων, κατά τη σημερινή κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Εσωτερικών στη Βουλή, ήταν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αδιεξόδου για το θέσπιση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησία, στην ολομέλεια της Πέμπτης.

Η ολομέλεια της 14ης Ιουλίου, η οποία θα είναι και η τελευταία πριν από το κλείσιμο της Βουλής

ενόψει καλοκαιριού, θα καθορίσει όπως όλα δείχνουν, την τελική μορφή του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας για το 2016.

Σε περίπτωση που δεν εξευρεθεί λύση μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, αυτό θα σημαίνει αυτόματα ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιβολή φορολογίας με τα υφιστάμενα μέχρι σήμερα δεδομένα, κάτι το οποίο κανένα κόμμα δεν αποδέχεται κατ΄ουδένα λόγο.

Τη Δευτέρα τα σπουδαία

Δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν σε τελικές συγκλίσεις τα κόμματα, με αποτέλεσμα να παραμένουν στο τραπέζι προτάσεις για το φόρο, από ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Οικολόγων, ΕΛΑΜ.

Όλο το Σαββατοκύριακο, τα κόμματα θα κάνουν ασκήσεις για να καθορίσουν φορολογικούς συντελεστές έτσι ώστε να επιτύχουν τον κατώτατο στόχο που έθεσε η Κυβέρνηση αλλά και να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες και τα ζητούμενα της πλειοψηφίας των κομμάτων, για να καταλήξουν σε μια πρόταση συναινετική.

Θα επανέλθουν τη Δευτέρα για να συζητήσουν τις προτάσεις τους και να τελειοποιήσουν τη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί προς την ολομέλεια της Πέμπτης.

Οι συγκλίσεις μέχρι στιγμής

Πέραν των διαφωνιών που έχουν εκφραστεί από τα κόμματα, υπάρχουν μια σειρά από συγκλίσεις που διαμορφώνουν τουλάχιστον στα κόμματα της αντιπολίτευσης το εύφορο έδαφος πάνω στο οποίο θα επιχειρηθεί η κοινή πλεύση:

Η κλιμακωτή επιβολή του φόρου αποτελεί κοινή θέσηΗ απαλλαγή από τη φορολόγηση μέχρι τις πρώτες 100 χιλιάδες φαίνεται να κερδίζει έδαφος εντός όλων των κομμάτων κυρίως της αντιπολίτευσης.Η φορολόγηση σε συντελεστές 2013 αν και όλοι παραδέχονται ότι είναι προβληματικές οι εκτιμήσεις, φαίνεται να είναι ακόμα ένα στοιχείο που αποδέχονται τα κόμματα της αντιπολίτευσηςΗ δίκαιη κατανομή φορολόγησης με έμφαση στους μεγαλοϊδιοκτήτες και ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών είναι ακόμα ένα κοινό στοιχείο.

ΔΗΣΥ: Φορολόγηση σε τιμές 1980 με έκπτωση μέχρι και 75%

Η πρόταση για κατάργηση της φορολογίας δεν θα ισχύσει για το 2016 αλλά θα γίνει προσπάθεια για να γίνει πράξη 2017, διαμηνύει ο ΔΗΣΥ.

Για το 2016, προτείνει κλιμακωτή φορολόγηση σε τιμές 1980 δηλαδή να παραμείνουν οι συντελεστές και η κλιμακωτή φορολόγηση όπως αποφασίστηκε και ψηφίστηκε από τη βουλή και υπάρχει στην υφιστάμενη νομοθεσία. Αντί έκπτωσης 20% που ίσχυσε το 2015, να δοθεί συνολική έκπτωση 75% στα φορολογητέα ποσά που θα επιβληθούν.

ΑΚΕΛ: Η πρόταση παραμένει, με διαφοροποιήσεις

Όπως όλα δείχνουν το ΑΚΕΛ μετά από τις τελευταίες διαφοροποιήσεις σε σχέση με το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, προσανατολίζεται στο να αναπροσαρμόσει την πρόταση του σε σχέση με τους συντελεστές αλλά και το ύψος του ποσού που δεν θα εμπίπτει σε φορολόγηση προς τις 100 χιλιάδες, από τις 200 χιλιάδες που ήταν στην προηγούμενη πρόταση.

Θα πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές έτσι ώστε τα νούμερα να καλύπτουν τον ελάχιστο στόχο που έχει θέσει η Κυβέρνηση. ΄

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με την πρόταση ΔΗΣΥ, καθώς η έκπτωση 75% ευνοεί καθαρά τους μεγαλοϊδιοκτήτες, καθώς το ποσό έκπτωσης θα είναι τεράστιο.

ΔΗΚΟ: Κατέθεσε τη δική του πρόταση

Ο βουλευτή του ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας ανέφερε ότι η πρόταση που υπέβαλε το ΔΗΚΟ σήμερα αποτελείται από τρεις κατηγορίες αφήνοντας αφορολόγητες τις περιουσίες μέχρι €100,000 που αφορά το 31% των ιδιοκτητών. Σύμφωνα με την πρόταση του ΔΗΚΟ, για αξία €0-€100,000 ισχύει το αφορολόγητο, από €100,000-€500,00 θα φορολογείται με συντελεστή 0,35%οο, από €500,000- €1 εκ., με συντελεστή 0,50%οο και από €1 εκ. και άνω με 0,65%οο.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η πρόταση μπορεί να τύχει συναίνεσης στην Ολομέλεια όταν θα κατατεθεί το θέμα. Εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με τη διατήρηση των δύο φορολογιών και της χρήσης της φορολόγησης με τιμές του 1980. Το ΔΗΚΟ, είπε είναι υπέρ της μίας φορολόγησης με τιμές του 2013 και στο να δοθεί χρόνος για ενστάσεις. Είπε επίσης ότι εκείνο που επιθυμεί το κόμμα να αποφευχθεί, είναι να μην υπάρξει κατάληξη και να παραμείνουν οι φορολογίες ως έχουν σήμερα.

ΕΔΕΚ: Απλοποίηση της διαδικασίας

Εκτίμηση της ΕΔΕΚ είναι ότι μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει να καταλήξουν τα κόμματα σε μια ή δυο προτάσεις , με προτεραιότητα στην κοινή πλεύση για εξεύρεση της χρυσής τομής. Σύμφωνα με τον κ. Ευσταθίου θα πρέπει να εξαιρεθούν από την επιβολή φορολογίας οι πρόσφυγες στους συνοικισμούς καθώς και όσοι έχουν ακίνητα εκτίμησης κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ.

Από 100 χιλιάδες μέχρι ένα εκατομμύριο να τύχουν ενός συγκεκριμένου συντελεστή φορολόγησης και από 1 εκατομμύριο και πάνω να επωμισθούν το μεγαλύτερο βάρος. Θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με την ΕΔΕΚ διαίρεση των 30 εκατομμυρίων που είναι ο στόχος της κυβέρνησης, δια των αριθμό των ακινήτων.

Η πρόταση είναι σε τιμές 2013, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα καθώς τυγχάνει επεξεργασίας και θα συζητηθεί τη Δευτέρα.

Συμμαχία Πολιτών: Φοροαπαλλαγή του φορολογητέου ποσού για ακίνητη ιδιοκτησία, από το φόρο εισοδήματος φυσικού ή νομικού προσώπου

Η Συμμαχία Πολιτών δια στόματος Άννας Θεολόγου, υποστήριξε την πρόταση βάσει της οποίας ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας θα πρέπει να εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα φυσικού ή νομικού προσώπου, για σκοπούς υπολογισμού του καταβλητέου ποσού φόρου εισοδήματος. Το στοιχείο αυτό, ενώ είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ωστόσο επηρεάζει και το φόρο εισοδήματος, γεγονός που έχει μια επιπλέον πολυπλοκότητα.

Κίνημα Αλληλεγγύη: Θα στηρίξουμε την πιο δίκαιη και ισότιμη πρόταση

Ο βουλευτής της του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι βασική προσέγγιση του κόμματος ήταν και παραμένει «να πετύχουμε μια φορολογία η οποία ισότιμα και δίκαια θα μπορούσε να διαμοιραστεί σε όλο το φάσμα των φορολογουμένων».

Όπως είπε γίνεται καλή δουλειά γιατί σχεδόν όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί στη Βουλή αντιμετωπίζουν την επιβολή φορολογίας με μια κλιμακωτή προσέγγιση που μπορεί να είναι πιο δίκαιη. Ανέφερε ότι θέση της «Αλληλεγγύης» είναι πως η φορολόγηση θα πρέπει να γίνει σε τιμές του 2013, γιατί υπάρχουν περισσότερα προβλήματα στις εκτιμήσεις του 1980.

Οικολόγοι: Υπάρχουν κόκκινες γραμμές

Κόκκινη γραμμή για τους Οικολόγους αποτελεί η κλιμακωτή φορολόγηση, η μείωση της φορολογίας όπως επίσης και η προώθηση των αναπτυξιακών πολιτικών, όπως η αγροτική παραγωγή, η προστασία του περιβάλλοντος και όχι μόνο.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο στήριξης της πρότασης του ΔΗΣΥ καθώς τη χαρακτήρισε ως μια σοβαρή πρόταση που θα πρέπει να συζητηθεί.

Κλιμακωτή και το ΕΛΑΜ

Η πρόταση του ΕΛΑΜ, προνοεί συντελεστή 0,4 τοις χιλίοις για ιδιοκτησία μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ, 0,5 τοις χιλίοις από 300 χιλιάδες ευρώ μέχρι και το 1 εκατομμύριο ευρώ και 0,6 τοις χιλίοις για ιδιοκτησία αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου.

Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα αναμένονται να καταλήξουν μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και να οδεύσουν με συγκεκριμένη πρόταση στην ολομέλεια της Πέμπτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα