Ατασθαλίες και σπατάλες εντόπισε στην ΚΟΕ ο Γενικός Ελεγκτής

Ατασθαλίες, σπατάλες και δώρα με «εσωτερικούς παραλήπτες» φαίνεται ότι λάμβαναν χώρα επί σειρά ετών στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), όπως αποκαλύπτει έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από σημερινό δημοσίευμα, προκειμένου να αιτιολογηθεί και να καλυφθεί το έλλειμμα ύψους 685.487 ευρώ των Αγώνων Μικρών Κρατών Ευρώπης του 2009 που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο, ο Γενικός Ελεγκτής διενήργησε έρευνα στην ΚΟΕ,

πριν από δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τις εισηγήσεις του, το έλλειμμα δεν θα πρέπει να καλυφθεί, καθώς αφορά σε μη εγκεκριμένες δαπάνες, καταγράφοντας έναν μεγάλο κατάλογο ατασθαλιών οι οποίες ξεκίνησαν το 2009 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Οι δαπάνες που εντοπίστηκαν αναφορικά με τους ΑΜΚΕ του 2009, δεν μπορούν να αιτιολογηθούν, το ύψος τους αγγίζει τα 705.720 ευρώ, και αφορούν σε πληρωμές για δέκα προμήθειες με απευθείας αναθέσεις χωρίς προηγούμενη προκήρυξη προσφορών ύψους 434.436 ευρώ. Οι δαπάνες, δε, ακολούθησαν εφτά ελλιπείς διαδικασίες προσφορών και αγγίζουν τα 1.944.404 ευρώ.

Στη λίστα των ατοπημάτων περιλαμβάνονται επίσης κονδύλια σε δημοσιογράφους, υπερωρίες του προσωπικού χωρίς έγκριση, αποζημιώσεις σε διευθύνοντες συμβούλους, δαπάνες προς μουσικούς, πληρωμές σε εταιρίες για τη διεξαγωγή των τελετών έναρξης και λήξης, καθώς και αδικαιολόγητα έξοδα για τροφοδοσία του αρχηγείου και του γραφείου τύπου σε γνωστό ξενοδοχείο.

Αναφορικά με τις ελλιπείς διαδικασίες προσφορών, επτά στον αριθμό, η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή κάνει αναφορά σε σύγκρουση συμφερόντων, καθώς στο ΔΣ της εταιρίας που κέρδισε τον διαγωνισμό, συμμετέχει ο αντιπρόεδρος της ΚΟΕ, ενώ η διαμονή των αποστολών, των επισήμων και των δημοσιογράφων βρέθηκε επίσης στην τσιμπίδα του Γενικού Ελεγκτή, καθώς το κόστος ήταν ιδιαίτερα μεγάλο.

Στην αγορά 24 ρολογιών, τα οποία αγοράστηκαν έναντι 400 ευρώ έκαστο για να δωριστούν σε επισήμους ή και να μεταπωληθούν, προχώρησε η ΚΟΕ, με τον Γενικό Ελεγκτή να σημειώνει ότι για τη συγκεκριμένη δαπάνη επιλέχθηκε η δεύτερη ακριβότερη προσφορά.

Από τα 24 ρολόγια, μόνο ένα πωλήθηκε, ενώ άλλα 14 ρολόγια και 9 παραμένουν εντός του Ολυμπιακού Μεγάρου. Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τα 14 άτομα στα οποία δωρίστηκαν τα ρολόγια δεν επιλέχθηκαν βάσει κάποιων συγκεκριμένων κριτηρίων, με αποτέλεσμα ανάμεσά τους να είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΚΟΕ και υπηρεσιακοί υπάλληλοι της ΚΟΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα