Ασυδοσία,&παιχνίδια στην ενοικίαση κτιρίων από κράτος

Για ασυδοσία, παρεμβάσεις και παιχνίδια στην ενοικίαση κτιρίων από το κράτος, έκαναν λόγο βουλευτές


Για ασυδοσία σε ό,τι αφορά την πολιτική που ακολουθείται για τη στέγαση κρατικών υπηρεσιών, παρεμβάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου στις αποφάσεις του Κεντρικού Φορέα Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών και για παιχνίδια που παίζονται γύρω από την ενοικίαση κτιρίων από το κράτος μίλησαν βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου, που συζήτησε τα ζητήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του Κεντρικού Φορέα Στέγασης Κρατικών Υπηρεσιών και τον τρόπο καθορισμού του ύψους των ενοικίων.

Τόσο οι βουλευτές,

όσο και ο Γενικός Ελεγκτής επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις στη λειτουργία του Φορέα και σημείωσαν ότι το κράτος πρέπει να υιοθετήσει πιο συμφέρουσα στεγαστική πολιτική εξετάζοντας τις δυνατότητες αγοράς ή ανέγερσης ιδιόκτητων κτιρίων.

Την ίδια ώρα η Ελεγκτική Υπηρεσία ξεκινά ευρύ διαχειριστικό έλεγχο για τη στεγαστική πολιτική του κράτους.

Ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, είπε στα μέλη της Επιτροπής πως δεν θα πρέπει να τίθεται θέμα κατάργησης του Φορέα, αφού λειτουργεί ως ασφαλιστική δικλείδα, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν πολλά «σοβαρά περιθώρια βελτίωσης». Η παλιά κατάσταση που ίσχυε, πριν από τη δημιουργία του Φορέα, ήταν σίγουρα χειρότερη από αυτή που ισχύει σήμερα, είπε, κάνοντας λόγο για περιπτώσεις που έβγαζαν μάτι.

Είναι πολύ καλύτερο, υπέδειξε, να υπάρχει ένα όργανο το οποίο να εποπτεύει το θέμα παγκύπρια, παρά προηγουμένως που το κάθε τμήμα και η κάθε υπηρεσία υπέγραφε ό,τι συμβόλαιο ήθελε.

Σε ό,τι αφορά το Φορέα, είπε ότι υπάρχουν σίγουρα πολλά που πρέπει να βελτιωθούν, αναφέροντας πως είναι αλήθεια ότι οι νομοθεσίες των δημοσίων συμβάσεων εξαιρούν τις συμβάσεις ενοικίασης από το πεδίο εφαρμογής τους, όμως αυτό δεν σημαίνει, σημείωσε, ότι δεν πρέπει να ακολουθούνται οι αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

Αναφερόμενος στα κριτήρια που τίθενται για την ενοικίαση κτιρίων από το κράτος, είπε ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν ενιαία κριτήρια και σημείωσε πως δεν μπορεί να γίνονται οι προκηρύξεις με συγκεκριμένα κριτήρια και στην πορεία αυτά να εγκαταλείπονται προκειμένου να επιλέξουν κάποιο συγκεκριμένο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο παράδειγμα του τμήματος πολιτικής αεροπορίας που ζήτησε προσφορές για γραφεία, τα οποία θα έπρεπε να είναι σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το Προεδρικό Μέγαρο, να κτίστηκαν μετά το 2000 και να διαθέτουν 84 θέσεις στάθμευσης. Υποβλήθηκαν δύο προσφορές και η πρώτη απορρίφθηκε γιατί το κτίριο ήταν πριν το 2000. Ωστόσο υπογράφηκε σύμβαση για γραφεία με 54 θέσεις στάθμευσης, δηλαδή εκτός προσφορών. Σε ερώτηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίες, γιατί δεν τηρήθηκαν οι όροι, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι δεν ήταν δεσμευτικοί οι όροι, με τον κ. Μιχαηλίδη να επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να υποβάλουν και άλλοι προσφορές, αν γνώριζαν ότι δεν ήταν δεσμευτικοί οι όροι.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης διατύπωσε ακόμα την άποψη πως από τη στιγμή που το κράτος διαθέτει αναξιοποίητη γη, εκ πρώτης όψεως δεν μπορεί να είναι συμφερότερο για το κράτος αντί να κτίζει, να αγοράζει ή να ενοικιάζει κτίρια. «Σίγουρα είναι συμφερότερο για το κράτος να καθορίσει μια στεγαστική πολιτική, ώστε σιγά σιγά να αρχίσει να κτίζει τα δικά του κτίρια» είπε και έφερε ως παράδειγμα το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο κατέληξε σε συμβόλαιο με βάση το οποίο θα ενοικιάζει ένα κτίριο 7000 τμ και θα πληρώνει 800 χιλιάδες ευρώ το χρόνο ενοίκιο. Όπως ανέφερε, η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε στο Υπουργείο να ενοικιαστεί το κτίριο για πέντε χρόνια, και το Υπουργείο παράλληλα να προωθήσει την κατασκευή ιδιόκτητου κτιρίου σε κρατική γη, με το κράτος να πληρώνει στον ιδιώτη που θα αναλάβει την ανέγερση 800 χιλιάδες το χρόνο, ώστε στο τέλος το κτίριο να παραμείνει στο κράτος.

Ο κ. Μιχαηλίδης παρέπεμψε τους βουλευτές σε συγκεκριμένα παραδείγματα κτιρίων που ενοικιάζονται από το κράτος που καταγράφονται στην Έκθεση του 2015.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα κτιρίου στη Λακατάμεια, το οποίο ανήκει στο δημοτικό γραμματέα του Δήμου, στο οποίο στεγάζεται η πολιτική άμυνα καταβάλλοντας ενοίκιο 5,70 ευρώ το τμ, ενώ στο ίδιο κτίριο το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας ενοικιάζει γραφεία με 11 ευρώ το τμ.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία θα ξεκινήσει ένα ευρύ διαχειριστικό έλεγχο για τη στεγαστική πολιτική του κράτους.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, πριν από δύο περίπου χρόνια η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε στο Υπουργείο Μεταφορών όπως συμμετέχει και η ίδια στη σύνθεση του Φορέα, ωστόσο το Υπουργείο δεν συμφώνησε με την εισήγηση.

Από πλευράς της η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου, Άννα Χριστοφόρου, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να εξετάζονται εναλλακτικές επιλογές και όχι μόνο η λύση του ενοικίου και γι` αυτό το σκοπό να γίνονται τεχνοοικονομικές μελέτες.

Σύμφωνα με τον Βοηθό Γενικό Λογιστή, Ανδρέα Ζαχαριάδη, τα ενοίκια που καταβάλλει σήμερα το κράτος για τη στέγαση των κρατικών υπηρεσιών έχουν μειωθεί στα 22-23 εκ. ευρώ ετησίως, έναντι 30-31 εκ. τα προηγούμενα χρόνια.

Είπε δε ότι οι αποφάσεις του Φορέα δεν οδηγούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο και το Υπουργικό δεν παρεμβαίνει στις αποφάσεις του Φορέα, δήλωση η οποία προκάλεσε την αντίδραση βουλευτών που υπέδειξαν ότι ο Γραμματέας του Υπουργικού παρίστατο σε συνεδρία του Φορέα.

Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ακόμα ότι όταν ο ιδιοκτήτης κτιρίου το οποίο νοικιάζεται στο κράτος οφείλει στο ΦΠΑ ή στο φόρο εισοδήματος ή στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γίνονται συμψηφισμοί.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας, μίλησε για «ασυδοσία με κεφαλαία γράμματα» και για προσφυγοποίηση του κράτους, το οποίο, όπως είπε, «νοικιάζει σωρηδόν και σωρευτικά».

«Έχουμε διασπείρει τις διάφορες υπηρεσίες ανάλογα ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που θα ενοικιάσουν» είπε, προσθέτοντας ότι «Η επιτροπή θα επιμένει να μπει μια ευταξία και να περισώσουμε το δημόσιο χρήμα».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε ότι ομολογουμένως υπάρχουν θέματα που προκύπτουν και σαφώς πρέπει να βελτιωθούν, όμως σημείωσε πως «δεν μπορούμε να καταφύγουμε στην προηγούμενη κατάσταση που ήταν εντελώς ανεξέλεγκτη».

«Είναι σημαντικό τώρα με τη σύσταση του Φορέα έχουμε μια παγκύπρια εικόνα, ωστόσο είναι επωφελές για το κράτος να καθορίσει μια συμφερότερη στεγαστική πολιτική με διαφανείς διαδικασίες και ξεκάθαρα κριτήρια που θα ακολουθούν τις αρχές της χρηστής διοίκησης» είπε.

Πρέπει, ανέφερε, να ερευνηθεί η δυνατότητα για αγορά ή ανέγερση κτιρίων για κάλυψη μονίμων στεγαστικών αναγκών.

Η Επιτροπή ζήτησε, είπε, μητρώο με όλους τους ιδιοκτήτες κτιρίων που νοικιάζουν στο κράτος, ποιοι είναι, αν έχουν φορολογικό φάκελο και αν καταβάλλουν τις οφειλές τους στο κράτος.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, διερωτήθηκε πώς αξιολογούνται οι αποφάσεις που παίρνει ο Φορέας, πώς αξιολογούνται λανθασμένες αποφάσεις με τις οποίες επιβαρύνεται το δημόσιο πολύ πιο ψηλά ενοίκια και γιατί το Υπουργικό Συμβούλιο παρεμβαίνει με τρόπους που δεν διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον στις αποφάσεις του.

«Γι` αυτό κάναμε το Φορέα; Για να είναι πιο εύκολη η διαπλοκή; Για να παρεμβαίνουν πιο εύκολα κάποιοι και να διασφαλίζουν ενοικίαση κτιρίων των ημετέρων με ψηλά ενοίκια;»

Ανέφερε ακόμα ότι στο Φορέα «δεν ελέγχουν με ποιον έχουν να κάνουν» σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες των κτιρίων.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε σε σκιές που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα της λειτουργίας του Φορέα και είπε πως «γύρω από τα θέματα που αφορούν τα κτίρια παίζονται διάφορα παιχνίδια».

Συμφώνησε με τη θέση του Γενικού Ελεγκτή πως είναι πολύ συμφερότερο για το κράτος να κτίζει ιδιόκτητα κτίρια, παρά να νοικιάζει, «πολλές φορές εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ημετέρων», αναφερόμενος σε «περιπτώσεις που συνδέονται και πολιτικά πρόσωπα και κόμματα και χρήζουν ελέγχου».

Ο κ. Περδίκης είπε πως κυβερνητικές υπηρεσίες στεγάζονται σε γραφεία με υπερβολικά ενοίκια για την περιοχή που βρίσκονται και επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Φορέα.

Θέμα αναβολής της συζήτησης
----------------
Πριν από την έναρξη της συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή, τέθηκε θέμα αναβολής της συζήτησης από πλευράς ΑΚΕΛ, λόγω της απουσίας του Προέδρου του Φορέα, Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών, Αλέκου Μιχαηλίδη.

Η συζήτηση διεκόπη και οι καλεσμένοι κλήθηκαν να εξέλθουν της αίθουσας. Μετά από ψηφοφορία που έγινε αποφασίστηκε η διεξαγωγή της συζήτησης, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου να δηλώνει πως «παρά τα εμπόδια που τέθηκαν σήμερα για να μην γίνει η συζήτηση τελικά η δημοκρατία έχει τις λύσεις».

Η βουλευτής Αννίτα Δημητρίου είπε ότι θα ήταν πιο σωστό η συζήτηση να γίνει παρουσία του κ. Μιχαηλίδη.

Από πλευράς της, η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να συνεδριάζει η Επιτροπή χωρίς να είναι παρών ο Πρόεδρος του Φορέα, την ώρα που υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση από τον κ. Μιχαηλίδη ότι θα απουσίαζε στο εξωτερικό.

«Δεν ξέρω ποιους ήθελαν να καλύψουν» είπε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι σωστά η πλειοψηφία της Επιτροπής ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής της συζήτησης και αυτό κρίθηκε από το αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα