Άρση της απόφασης για τον Άγιο Μάμα ζητεί το PTK

Την ανάκληση της απόφασης για απαγόρευση της τέλεσης της λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Μάμα στην Μόρφου, ζητεί από την «κυβέρνηση» ΚΕΕ – ΔΚ το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό κόμμα, που σε χθεσινή του ανακοίνωση γράφει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το εμπόδιο ούτε και η δικαιολογία ότι συμπίπτει με τη Γιορτή των Θυσιών και υπάρχουν λόγοι ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, το ΡΤΚ γράφει ότι η απόφαση δείχνει για ακόμη μια φορά τη νοοτροπία της «κυβέρνησης». Η τέλεση λειτουργιών στους τόπους θρησκευτικής λατρείας

στο «βορρά», προστίθεται, δείχνει ότι οι Τ/κ πιστεύουν στην πολυπολιτισμικότητα και πως ζούσαν για αιώνες ειρηνικά με αυτή. Η τελευταία απόφαση της «κυβέρνησης» μειονότητας να εμποδίσει γιατί έτσι αποφάσισε, δείχνει και τη νοοτροπία της, σημειώνει το ΡΤΚ. Η πρόταση όπως η λειτουργία γίνει άλλη μέρα στον Άγιο Μάμα, δείχνει επίσης, αναφέρεται, ότι η «κυβέρνηση» δεν έχει σοβαρότητα.

Η απόφαση του «υπεξ» επιφέρει ζημιά στη λύση σε μια κρίσιμη φάση αλλά και στη διαδικασία να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων. Αυτού του είδους οι πράξεις το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να τροφοδοτούν ρατσιστικούς κύκλους.

Εξάλλου σε άρθρο του σήμερα ο διευθυντής της Γενί Ντουζέν, Τζενκ Μουτλούγιακαλι καλεί τους αναγνώστες να διερωτηθούν πως θα αισθάνονταν αν τους έλεγαν να μετακινήσουν το μπαϊράμι. «Εάν δεν είναι δούλεμα αυτό με τις ‘άγιες’ ημέρες, τότε τι είναι; Ασέβεια. Άσχημο. Ντροπή».

Γράφει επίσης ότι οι λόγοι ασφάλειας που επικαλούνται είναι δικαιολογία και αυτή η απόφαση σαμποτάρει την ειρήνη και μειώνει την ανεκτικότητα. Τι καλά θα ήταν, γράφει, αν γιόρταζαν και οι δύο κοινότητες μαζί τη γιορτή. Αναφέρεται στη σημασία που έχει για τους Ε/κ ο Άγιος Μάμας, προσθέτει ότι πρέπει να σεβόμαστε τις ανθρώπινες ελευθερίες και να είμαστε καλοί άνθρωποι. Υπενθυμίζει δε ότι παλαιότερα στην Κύπρο, όταν οι Τ/κ είχαν μπαϊράμι άφηναν τα ζώα τους στους Ε/κ βοσκούς και όταν οι Ε/κ γιόρταζαν το Πάσχα ή άλλες γιορτές ήταν οι Τ/κ που τους βοηθούσαν.

Σε αυτή την πονεμένη γεωγραφική γωνιά υπάρχει ανάγκη για σεβασμό στις πεποιθήσεις του άλλου, στις ελευθερίες του, στις αξίες του, σημειώνει καταλήγοντας «τότε η Κύπρος ‘θα είναι κομμάτι του παραδείσου’…».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα