Αρνητική η κυβέρνηση για μείωση τελών διπλοκάμπινων κ.α

Η Κυβέρνηση διαφωνεί με την πρόταση νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για μείωση των τελών κυκλοφορίας, κατά 3 σεντ το κυβικό, στα πετρελαιοκίνητα οχήματα, που περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τα μονοκάμπινα και διπλοκάμπινα οχήματα, και η Κοινοβουλευτική Επιτροπή

Μεταφορών, που συζήτησε την πρόταση νόμου, ζήτησε να κατατεθούν πρόσθετα στοιχεία για τα συγκεκριμένα οχήματα και ειδικά τον αριθμό των ακινητοποιημένων, ώστε να έχει πληρέστερη εικόνα πριν καταλήξει για την τύχη της πρότασης νόμου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Προκοπίου ανέφερε ότι στην Επιτροπή Μεταφορών συζητήθηκε η μείωση των τελών κυκλοφορίας στην κατηγορία οχημάτων από 2250cc μέχρι 2850cc, η οποία περιλαμβάνει κυρίως μονοκάμπινα και διπλοκάμπινα οχήματα.

Η μείωση αφορά 3 σεντ το κυβικό, δηλαδή από 10 σεντ το κυβικό που πληρώνουν τώρα να πληρώνουν 7 σεντ το κυβικό, εξήγησε, αναφέροντας ότι με βάση τις πληροφορίες από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε αυτή την κατηγορία είναι εγγεγραμμένα 55.000 οχήματα και ότι εάν ψηφιστεί η πρόταση νόμου για μείωση, το κόστος για το ταμείο του κράτους θα είναι 4 εκ. ευρώ.

Ο κ. Προκοπίου είπε πως ζητήθηκε από το Υπουργείο Μεταφορών να ενημερωθεί η Επιτροπή Μεταφορών για το πόσα οχήματα της κατηγορίας αυτής είναι ακινητοποιημένα και διευκρίνισε πως είναι σημαντικό για την Επιτροπή της Βουλής να γνωρίζει πόσοι ιδιοκτήτες θα επαναφέρουν σε κυκλοφορία τα οχήματα που ακινητοποίησαν λόγω αδυναμίας να καταβάλλουν τα ψηλά τέλη.

Είναι πολύ σημαντικό για την απόφαση που θα πάρουμε να κατέχουμε αυτή την πληροφόρηση, αφού θα εξαρτηθεί από αυτά τα δεδομένα και αναμένουμε από το Υπουργείο τα στοιχεία.

Ο κ. Προκοπίου ανέφερε, επίσης, ότι η επιδίωξη μας είναι να άρουμε αυτήν την “αδικία” που υπάρχει σε βάρος των συγκεκριμένων ιδιοκτητών.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει και η κατηγορία των μεγάλου κυβισμού μεγάλων σε ηλικίας οχημάτων, τα οποία κάποιοι ιδιοκτήτες δυνατόν να διατηρούν ως αντίκες, τα οποία οι πλείστοι έχουν ακινητοποιημένα, και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε κίνητρο και προς αυτούς τους ιδιοκτήτες με μείωση τελών να τα επαναφέρουν σε κυκλοφορία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής ανέφερε ότι ο λόγος για τον οποίο γίνεται εισήγηση για μείωση τελών είναι επειδή η μεγάλη ομάδα των ιδιοκτητών που χρησιμοποιεί αυτού του τύπου τα οχήματα, ανήκει στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα του λαού.

Πρόσθεσε ότι το τέλος κυκλοφορίας ήταν ψηλό, επειδή παλαιότερα η τιμή του πετρελαίου ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή της βενζίνης, ενώ σήμερα η τιμή του πετρελαίου με την τιμή της βενζίνης είναι στο ίδιο ύψος και με αυτό τον παράγοντα δικαιολογείται η μείωση στην τιμή των τελών κυκλοφορίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε, ακόμα, ότι υπήρξε μεγάλη αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας αυτών των οχημάτων μετά την αλλαγή στη βασική νομοθεσία και ανέφερε πως συμβαίνει η παραδοξότητα ένα φορτηγό όχημα 7,5 τόνων να πληρώνει 200 ευρώ τέλος κυκλοφορίας, ένα όχημα 12 τόνων πληρώνει 250 ευρώ, ένα minibus πληρώνει 100 ευρώ τέλη, ενώ ένα λεωφορείο 42 θέσεων πληρώνει 200 ευρώ, ενώ το διπλοκάμπινο των 2800 cc πληρώνει με το επιπρόσθετο τέλος των 32 ευρώ, πέραν των 300 ευρώ.

Ανέφερε ότι μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών οχημάτων τα έχουν ακινητοποιήσει και πρόσθεσε ότι με βάση στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία, 1.200 οχήματα από τις 10.000 νέες ακινητοποιήσεις ήταν μονοκάμπινα και διπλοκάμπινα.

Ο κ. Φακοντής είπε ότι εκτιμάται πως η όποια απώλεια στα έσοδα του κράτους θα αναπληρωθεί από την ενεργοποίηση αυτών των οχημάτων και από τη σημαντική αύξηση που παρουσιάζει η εγγραφή νέων οχημάτων, η οποία κατά το 2016 παρουσίασε αύξηση κατά 31,4%, το 2015 υπήρξε αύξηση 16%, ενώ το 2014 ήταν 19%.

Η αύξηση στην εγγραφή αυτού του τύπου οχημάτων ήταν στο 36,3%, είπε, προσθέτοντας ότι κατά τη συζήτηση διεφάνη ότι το Υπουργείο δεν ήταν σε θέση να αντικρούσει αυτά τα επιχειρήματα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση, παρά την αρνητική της στάση, θα κάνει δεύτερες σκέψεις και θα έρθει αρωγός για να στηρίξουμε αυτή τη μεγάλη μερίδα συμπολιτών που πληρώνουν υπέρμετρα ψηλά τέλη.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δοθούν οι αναμενόμενες απαντήσεις, ώστε η πρόταση νόμου να ψηφιστεί πριν τη 10η Μαρτίου, που είναι η τελευταία ημέρα καταβολής των τελών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα