Αρνητική αποτίμηση από τα κόμματα

Τα έχουν με τις αξιώσεις του Ακιντζί - Αντιπαραγωγική χαρακτήρισε τη στάση του το ΑΚΕΛ
Εν πολλοίς αναμενόμενη ήταν η έκβαση του δείπνου της Κυριακής, σύμφωνα με τις πολιτικές δυνάμεις, με κάποιες από αυτές να υποδεικνύουν πως ήρθε η ώρα να αλλάξουμε πορεία

Αρνητική αποτίμηση του δείπνου της Κυριακής έκαναν χθες τα κόμματα, στην πρώτη τους αντίδραση μετά την αποτυχία επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του δείπνου αρνητικό, λέγοντας ότι χρειάζεται συνέχιση

της προσπάθειας για επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ χαρακτήρισε αντιπαραγωγική τη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

«Δεν μας έχει εκπλήξει, γιατί θεωρούμε ότι έχει δημιουργηθεί μια ένταση η οποία χρειάζεται προσπάθεια να ξεπεραστεί. Η δική μας θέση είναι ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες, έτσι ώστε να ξεπεραστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και να ξεκινήσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις», είπε.

Δεν πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τον τρόπο που διεξάγονταν, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει την προσπάθειά του προς αυτή την κατεύθυνση. «Ελπίζω και εύχομαι η στάση όλων να είναι θετική, ώστε το συντομότερο δυνατό να γίνει κατορθωτό να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Θα περιμένει, είπε, να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, για να διατυπώσει ολοκληρωμένη άποψη, διευκρινίζοντας κατόπιν σχετικής ερώτησης ότι έχει μιλήσει μαζί του τηλεφωνικά, αλλά αν δεν συγκληθεί σύσκεψη Αρχηγών ή Εθνικό Συμβούλιο, θα επιδιώξει να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε παρατήρηση, ότι ο Τ/κ ηγέτης φαίνεται να επιμένει στη θέση για επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις 7 Απριλίου, εφόσον περάσει η τροπολογία για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε, «να επαναλάβω ότι η στάση του κ. Ακιντζί είναι αντιπαραγωγική. Θα πρέπει να καταλάβει ότι, αν θέλει πραγματικά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να σεβαστεί και τους συνομιλητές του».

Επιμένει ο ΔΗΣΥ
Πολύ πιο ήπια ήταν η αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος. «Παρά την απογοήτευση που μας προκαλεί η στάση του Τ/κ ηγέτη κ. Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δεν επέτρεψε την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εμείς έχουμε τη θέση ότι οι συνομιλίες πρέπει να επαναρχίσουν το συντομότερον», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου. Αυτό μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις εισηγήσεις που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η διαπραγμάτευση θα πρέπει να επαναρχίσει αμέσως, χωρίς όρους, από το σημείο που διακόπηκε με την αποχώρηση του Τ/κ ηγέτη, πρόσθεσε. «Λογικά, εφόσον ο κ. Ακιντζί εμφανίζεται να επιθυμεί κατάληξη των διαπραγματεύσεων εντός των επόμενων δυο μηνών και εφόσον δηλώνει ότι η στάση του δεν έχει να κάνει με το δημοψήφισμα στην Τουρκία, αναμένει κανείς ότι θα φροντίσει να επανέλθει αμέσως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», κατέληξε.

Χάραξη νέας στρατηγικής
Η αποτυχία του δείπνου, επειδή, σύμφωνα και με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, κατατέθηκαν θέσεις που δεν επέτρεψαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, παραπέμπει στη γνωστή παρελκυστική και αδιάλλακτη στάση του Ακιντζί, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Άθως Αντωνιάδης. Προφανώς, συνέχισε, ο κατοχικός ηγέτης πέτυχε να κερδίσει χρόνο:

· Μέχρι να ψηφιστεί η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και να ικανοποιηθεί ο εκβιασμός του.
· Μέχρι να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα στην Τουρκία, προς εξυπηρέτηση της στρατηγικής του Ερντογάν.

«Η Τουρκία και ο κ. Ακιντζί συνεχίζουν να δυναμιτίζουν την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και να σκληραίνουν την ήδη απαράδεκτη στάση τους, χωρίς να υφίστανται το παραμικρό πολιτικό κόστος. Και δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης και οι κύριοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού φαίνεται πως δεν μπορούν και δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν και να αναδείξουν την τουρκική αδιαλλαξία», πρόσθεσε.

Επιπρόσθετη συνέπεια της αποτυχημένης πολιτικής που ασκείται είναι η απρόσκοπτη συνέχιση της προσπάθειας του Ακιντζί για αναβάθμιση του ιδίου και του ψευδοκράτους, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την επικείμενη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, χωρίς οποιαδήποτε διαμαρτυρία από την πλευρά της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Είναι γι' αυτό που εμείς προτείνουμε και επιμένουμε στη χάραξη μιας νέας στρατηγικής, που θα δημιουργεί οικονομικό και πολιτικό κόστος στην Τουρκία και θα ανατρέπει τα αδιέξοδα της αποτυχημένης στρατηγικής των τελευταίων εννιά χρόνων.

Δημοψήφισμα τώρα
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, σημειώνοντας ότι είναι η ώρα ο λαός να εκφράσει την άποψή του επί συγκεκριμένων ζητημάτων που αφορούν το Κυπριακό.

Τα ερωτήματα που θα πρέπει να κληθεί ο λαός να απαντήσει στο δημοψήφισμα, κατά τον κ. Σιζόπουλο, είναι κατά πόσον αποδέχεται εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση, νομιμοποίηση αριθμού εποίκων μεγαλύτερου από τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων, παραχώρηση των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους, αναθεώρηση και όχι κατάργηση της Συνθήκης Εγγυήσεως.

«Δεν μπορούμε να εκφράσουμε ιδιαίτερα σχόλια για το δείπνο», πρόσθεσε, όμως είπε ότι έχει επιβεβαιωθεί ότι η στάση και συμπεριφορά της τουρκικής πλευράς είναι προκαθορισμένη και προδιαγεγραμμένη, και πως τα όσα τις προηγούμενες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας, κυρίως ως επικρίσεις, τόσο από την πλευρά των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας αλλά και από την πλευρά πολιτικών δυνάμεων την Κύπρο, για την απόφαση της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950, «στην ουσία αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι «επειδή ακριβώς επίκειται η διαδικασία που από πλευράς του κ. Ακιντζί τίθεται για αλλαγή πια της μεθοδολογίας, είναι η ώρα να μιλήσει ο λαός, είναι η ώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απευθυνθεί στον λαό με συγκεκριμένα ερωτήματα, να πάρει τις απαντήσεις του λαού, εάν πραγματικά θέλει δημοκρατικά να προχωρήσει προς την επίτευξη μιας συνολικής λύσης».

Όσον αφορά την παραπέρα διαδικασία, υπέδειξε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του πρέπει να εγκαταλείψουν την «ηττοπαθή πολιτική» που ακολουθούν μέχρι σήμερα, και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα για δημοκρατική και βιώσιμη λύση, προτάσσοντας τα ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα τα οποία η πλευρά μας διαθέτει και τα οποία μέχρι στιγμής όχι μόνο δεν έχουν αξιοποιηθεί, αλλά, αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις έχουν ριχθεί στον κάλαθο των αχρήστων.

Ήταν αναμενόμενο
Αναμενόμενο χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας το αποτέλεσμα δείπνου για όσους δεν έτρεφαν αυταπάτες, καθώς οι στόχοι της Άγκυρας είναι ξεκάθαροι και δεν εξαρτώνται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου.

«Ενδεχόμενα να μπορούσαν να είχαν επαναρχίσει οι συνομιλίες, αλλά επί της ουσίας είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι η Άγκυρα και ο Ερντογάν εκείνο που επιδιώκουν είναι είτε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών, που θα μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο, είτε σε περίπτωση που αντισταθούμε σε αυτή την πολιτική, να οδηγηθεί το Κυπριακό σε αδιέξοδο», είπε, σημειώνοντας πως η Άγκυρα έχει ξεκινήσει την εφαρμογή ενός πλάνου Β' για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και για δημιουργία των προϋποθέσεων επί του εδάφους για προσάρτηση των κατεχομένων.

Χαρακτήρισε, παράλληλα, τραγικό κάποιοι να πιστεύουν πως μετά το δημοψήφισμα θα αλλάξει πολιτική ο Ερντογάν. Ερωτηθείς ποια θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της δικής μας πλευράς, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έπρεπε ήδη να είχε προχωρήσει σε καταγγελία της Τουρκίας στη διεθνή κοινότητα και κυρίως την ΕΕ.

Πρόσθεσε πως μόνο όταν η κατοχή καταστεί ασύμφορη στην Τουρκία, θα μπει στον προβληματισμό κατά πόσον της συμφέρει να συνεχίσει αυτή την ακραία και αδιάλλακτη θέση, καθώς η υποχωρητικότητα και η πολιτική κατευνασμού από μέρος της κυπριακής κυβέρνησης προς την Τουρκία δεν οδηγεί σε εξευμενισμό, αλλά αντίθετα την αποθρασύνει και την οδηγεί προς αναβάθμιση των απαιτήσεών της.

Πρόκληση κόστους στην Τουρκία
«Η κατάληξη του χθεσινού δείπνου Αναστασιάδη-Ακιντζί επαναβεβαίωσε την πάγια αδιάλλακτη τουρκική στάση στο Κυπριακό. Επιπρόσθετα επαναβεβαίωσε την πρόθεση της Άγκυρας να εξαγοράσει χρόνο της συνομιλίες, προωθώντας στις Βρυξέλλες επιδιώξεις της που αφορούν στο Κυπριακό και την αποτυχία της πολιτικής Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ και την ανάγκη χάραξης της στρατηγικής με στόχο την πρόκληση κόστους στην Τουρκία», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης Γιάννης Σελινόπουλος.

«Πριν από το δείπνο, ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ξεκάθαρα ότι αν δεν βρεθεί λύση μέχρι το καλοκαίρι, θα επιστρέψουμε στο 2014, εννοώντας τα σουλάτσα του 'Μπαρμπαρός' για αποτροπή της έναρξης των γεωτρήσεων για το φυσικό αέριο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι απαιτεί αναγνώριση του ψευδοκράτους και των «θεσμών» του.

«Η Τουρκία σκληραίνει τη στάση της συνεχώς χωρίς να υφίσταται κανένα κόστος και προτείνει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», είπε χαρακτηριστικά. «Τονίζουμε ότι τα ΜΟΕ δεν είναι μια μονομερής κατάσταση που θα λυθεί με την ανταλλαγή επισκέψεων. Τη στιγμή μάλιστα που μόλις πρόσφατα, ένα αεροπλάνο που κατευθυνόταν στη Λάρνακα και κινδύνευε να πέσει δεν το άφησαν να προσγειωθεί γιατί είχε μέσα Κύπριους επιβάτες», είπε καταληκτικά ο κύριος Σελινόπουλος.

Εκεί που τον βολεύει
«Ο κ. Ακιντζί συνεχίζει να οδηγεί την κατάσταση εκεί που τον βολεύει. Από τη μία παγώνει τις συνομιλίες μέχρι το δημοψήφισμα στην Τουρκία, χωρίς να εμφανίζεται υπεύθυνος γι' αυτό και από την άλλη, παρασκηνιακά, προωθεί το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων. Όπως εκτιμά, ο Ακιντζί πέτυχε τον στόχο του, να μην οριστεί επανέναρξη των συνομιλιών, και μάλιστα χωρίς να θεωρείται υπαίτιος. «Δυστυχώς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εγκλωβιστεί σε μία κατάσταση για την οποία φέρει απόλυτη ευθύνη.

Η υποχωρητικότητά του μέχρι τώρα και η εν γένει στάση εμπιστοσύνης που έδειχνε στον Ακιντζί τον έφερε σε ένα αδιέξοδο από το οποίο δύσκολα μπορεί να εξέλθει. Την ίδια ώρα, ο κ. Ακιντζί προωθεί το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών με τελικό του στόχο να φέρει προ τετελεσμένων τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Εντός της εβδομάδας θα δει στις Βρυξέλλες τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες και τον Πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ», πρόσθεσαν οι Οικολόγοι.

Φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη το πλάνο που φέρει τον κ. Έιντε και το Λονδίνο να έχουν εξασφαλίσει την «κατανόηση» των Βρυξελλών για την «ανάγκη» παραχώρησης «διμερών διευκολύνσεων» από το κυπριακό ομόσπονδο κράτος προς την Άγκυρα. Έτσι δρομολογείται η μετονομασία των τεσσάρων ελευθεριών σε «διμερείς διευκολύνσεις», με τον κ. Έιντε να φτάνει στο σημείο να ζητά από επίσημους κύκλους των Βρυξελλών να «συνετίσουν» τη Λευκωσία, διαμεσολαβώντας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση υπέρ των τουρκικών αιτημάτων. «Η αδράνεια στις συνομιλίες δεν σημαίνει και παύση των επικίνδυνων εξελίξεων σε παρασκηνιακό επίπεδο, όπου η Τουρκία, με τη στήριξη του κ. Έιντε, φαίνεται κυρίαρχη», κατέληξε η ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα