Άρνηση ΗΠΑ για εκπαίδευση Τούρκων πιλότων F-16

Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να στείλουν εκπαιδευτές πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία ύστερα από αίτημα της Άγκυρας, προκειμένου να καλύψει το χάσμα στον αριθμό των τούρκων πιλότων μετά και από τις πρόσφατες εκκαθαρίσεις του Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Χουριέτ, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK) προσπαθούν να αυξήσουν τον αριθμό των πιλότων των αεριωθουμένων τους, αφού οι αεροπορικές δυνάμεις ‘’υποφέρουν’’ μετά από απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου

πραξικοπήματος, 25 πιλότοι πέταξαν με F-16 και 11 από αυτούς βομβάρδισαν στρατηγικές τοποθεσίες.

Συνέπεια αυτής της ενέργειας ήταν η μαζική απόλυση περίπου 1.752 ατόμων από την Διοίκηση της Τουρκικής Αεροπορίας τα οποία το καθεστώς Ερντογάν θεώρησε πως συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν.

Σύμφωνα με επίσημους αριθμούς, 300 έως 350 από αυτούς που απολύθηκαν ήταν πιλότοι αεροσκαφών. Τα F-16 της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin αποτελούν την πλειοψηφία του αεροσκαφών της Τουρκίας που διαθέτει 240 αεροπλάνα.

Σύμφωνα με την Χουριέτ, το Πακιστάν ήταν η μόνη χώρα που δέχτηκε το αίτημα της Άγκυρας για εκπαίδευση των τούρκων πιλότων.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι το Πακιστάν έστειλε εκπαιδευτές πιλότων F-16 στην Τουρκία, αφού βάσει της συμφωνίας η αγορά, πώληση, συντήρηση και εκπαίδευση εξοπλισμού των ΗΠΑ από τρίτες χώρες απαιτεί έγκριση από την Ουάσιγκτον.

Με την πρόσληψη των εκπαιδευτών από το Πακιστάν να έρθουν στην Τουρκία, η Άγκυρα ανανέωσε το αίτημά της από τις ΗΠΑ.

Η Τουρκία στην συνέχεια κατέθεσε νέο αίτημα στις ΗΠΑ, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το Πεντάγωνο απέρριψε για άλλη μια φορά το αίτημα της Άγκυρας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει πρόγραμμα για την εκπαίδευση πιλότων στο εξωτερικό».

«Εάν στέλνετε τους πιλότους F-16 στις Η.Π.Α., μπορούμε να τους εκπαιδεύσουμε εδώ», ανέφερε η ανταπόκριση των Η.Π.Α., ενώ η Άγκυρα επιμένει στην ανάγκη όπως οι πιλότοι της εκπαιδευτούν στην Τουρκία και στις δικές τους γεωγραφικές συνθήκες.

Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει πως ανάμεσα στους λόγους που οι ΉΠΑ αρνούντια να στείλουν εκπαιδευτές στην Τουρκία είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των αμερικανικών πιλότων εκτελούν αποστολές στην Συρία και στο Ιράκ για καταπολέμηση του ‘’ISIL’, όπως αποκαλεί το Ντάες.

Keywords
Τυχαία Θέματα