Άρχισαν οι αεροψεκασμοί κατά της πιτυοκάμπης

Αεροψεκασμούς για την καταπολέμηση της πιτυοκάμπης θα πραγματοποιούνται από σήμερα Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου, μέχρι την Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου, μεταξύ των ωρών 7.30 π.μ. και 2.30 μ.μ. (ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες).

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, οι αεροψεκασμοί θα διενεργούνται από αεροσκάφος της Μονάδας Πτητικών Μέσων του Τμήματος Δασών, με σκοπό την καταπολέμηση του εντόμου της πιτυοκάμπης που έχει προσβάλει πεύκα σε περιοχές των δασών «Αδελφοί», «Μαχαιρά» και Πάφου.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται να διενεργηθούν αεροψεκασμοί

στις ακόλουθες δασικές περιοχές:

• Δάσος Αδελφοί: Κοιλάδες Αγίου Θεοδώρου Σολέας, Καπουράς, Γεφύρι Παναγιάς και Αγίας Μαρίνας (αναδασώσεις «Παλλούρας», «Μούττης του Δία» «Κορωνιάς», «Ασίνου», «Κακού Ανέμου», «Λιθερού», και πευκόφυτες περιοχές «Ασκόπελου», «Παλλούρας», «Κωμόπετρου». Δασικές περιοχές των κοινοτήτων Κάτω Μονής, Αγίου Επιφανίου, Μιτσερού και Καλού Χωριού Κλήρου.

• Δάσος Μαχαιρά και Σταυροβουνίου: Δασικές περιοχές των κοινοτήτων Αναλιόντα, Μαθιάτη, Λυθροδόντα , Δελίκηπου και Κόρνου.

• Δάσος Πάφου: Κοιλάδες Κάμπου, Ξερού (αναδασώσεις «Ατράτσας», «Κουρβούλας», «Αετοφούλι», «Κονναρά», «Αμμούδκια», «Πίσσας», «Χρυσάφι» και «Τράγωνα») και Δάσος Ορειτών.

Σημειώνεται ότι, κατά τους αεροψεκασμούς, θα χρησιμοποιηθεί το βιολογικό σκεύασμα FORAY 48B.

H πιτυοκάμπη

Η πιτυοκάµπη είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς της Πεύκης. Τρέφεται με τις βελόνες όλων των ειδών Πεύκης, σε όλα τα υψόμετρα που φύεται το δέντρο. Περισσότερο ευαίσθητα είναι τα νεαρά δενδρύλλια και τα ενήλικα δέντρα που φύονται σε ξηρά και φτωχά εδάφη. Η κάμπια των πεύκων στο τέλος του βιολογικού της κύκλου μεταμορφώνεται στη νυχτοπεταλούδα με το επιστημονικό όνομα Thaumetopoea Pityocampa. Έχει διαπιστωθεί ότι κατά μέσο όρο οι κάμπιες προσβάλλουν περίπου το 30% ενός πευκοδάσους, οδηγώντας στη νέκρωση δεκάδες δέντρα.

Το τέλειο θηλυκό έντομο (πτερωτή μορφή) ωοτοκεί από το Σεπτέμβριο έως και το Νοέμβριο. Μία νυχτοπεταλούδα μπορεί να γεννήσει από 70 έως 100 αυγά περιμετρικά μίας πευκοβελόνας και να φτιάξει μέχρι και 5 φωλιές σε ένα μόνο δέντρο. Νεαρές προνύμφες από πολλές οικογένειες του ίδιου δένδρου συγκεντρώνονται κατά αποικίες σε ακραία τμήματά του (στη νεαρή βλάστηση) και εκεί δημιουργούν αραχνοΰφαντες φωλιές. Βγαίνουν από την φωλιά τη νύχτα και κατατρώγουν αδηφάγα τις πευκοβελόνες προκαλώντας έντονες ξηράνσεις στο φύλλωμα και τα κλαδιά του δέντρου. Η επαφή µε τις προνύμφες προκαλεί στον άνθρωπο έντονο κνησμό και συχνά αλλεργίες και αναπνευστικά προβλήματα, καθώς οι κάμπιες όταν νιώσουν ότι απειλούνται, εκτοξεύουν στον αέρα μικροσκοπικά τριχίδια, τα οποία περιέχουν τοξίνη που προκαλεί στον άνθρωπο αλλεργικές αντιδράσεις.

Για να ολοκληρώσουν τον βιολογικό τους κύκλο, δημιουργούν σειρές στο έδαφος (σχηματισμός λιτανείας) όπου αναζητείται από την οδηγό η κατάλληλη τοποθεσία για θα μετατραπούν σε χρυσαλίδες. Η διαδικασία της νύμφωσης κρατάει έως και μερικά χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις, όταν λ.χ. στο τέλος της κανονικής διάπαυσης επικρατήσουν πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι νυχτοπεταλούδες ζουν για 2 ημέρες κατά τον Ιούλιο/Αύγουστο, κατά τη διάρκεια των οποίων ζευγαρώνουν και γεννούν.

Η δράση της πιτυοκάμπης προκαλεί στα ενήλικα προσβεβλημένα δένδρα απώλεια αύξησης της τάξης του 20-45% και στα νεαρά δενδρύλλια μέχρι και νέκρωση. Ο χρόνος προσβολής των πεύκων ποικίλλει αναλόγως των κλιματικών συνθηκών και του υψομέτρου της κάθε περιοχής, έτσι, στα ορεινά η εμφάνιση της κάμπιας αρχίζει τον Οκτώβριο, ενώ στα πεδινά και στα παραθαλάσσια το Νοέμβριο. Η προσβολή από την πιτυοκάμπη μπορεί να επηρεάσει μεγάλες εκτάσεις πευκοδάσους, έως και το 30%.

Περιοδικά εμφανίζεται σε επιδημική μορφή όπου υπάρχουν νεαρές αναδασώσεις με αποτέλεσμα τη νέκρωση των δενδρυλλίων. Επηρεάζει αρνητικά την αισθητική εμφάνιση των πεύκων, μειώνει την ανάπτυξή τους και προκαλεί ξηράνσεις υποβαθμισμένων ή καχεκτικών δένδρων αλλά ακόμα και υγιών ενήλικων πεύκων που φύονται σε ξηρά, φτωχά ή περιορισμένα από την οικοδόμηση εδάφη.

Keywords
Τυχαία Θέματα