Αποζημιώσεις σε γεωργούς που πλήγηκαν από τον καιρό

Η κυβέρνηση θα βοηθήσει και θα στηρίξει τον αγροτικό κόσμο της Κύπρου, ειδικότερα όσους γεωργούς πλήγηκαν στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.

O Υπουργός Γεωργίας πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία σε πληγείσες καλλιέργειες και υποστατικά στο Παραλίμνι, τη Σωτήρα, το Λιοπέτρι, το παραλιακό μέτωπο Ξυλοφάγου – Ορμήδειας, συναντήθηκε με παραγωγούς στη ΣΕΔΙΓΕΠ Παραλιμνίου και Σωτήρας

και μίλησε με παραγωγούς οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα τους.

Στις δηλώσεις του ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι «δυστυχώς οι ευεργετικές βροχές που έχουν πέσει τις τελευταίες μέρες, έχουν συνδυαστεί και με ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία έχουν δημιουργήσει αρκετές και σοβαρές ζημιές σε ολόκληρη τη Κύπρο. Η περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου έχει πληγεί περισσότερο από όλες τις άλλες περιοχές, περίπου 4 χιλιάδες εκτάρια καλλιέργειας πατάτας και άλλα εκτάρια καλλιέργειας λαχανικών έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές».

Πρόσθεσε πως κάποια εκμεταλλεύσιμα θερμοκήπια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, σημειώνοντας ότι σκοπός της περιοδείας του είναι να δει ο ίδιος τι έχει συμβεί στην περιοχή και ότι «ήδη από χθες έχουν δοθεί οδηγίες στις υπηρεσίες του Υπουργείου και στον Οργανισμό Γεωργικής Ασφάλισης να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών».

Ο Υπουργός κάλεσε τους γεωργούς «να συνεργαστούν τόσο με τον ΟΓΑ όσο και με το Τμήμα Γεωργίας για να γίνει αυτή η καταγραφή το συντομότερο δυνατόν. Φαίνεται ότι υπάρχουν ζημιές οι οποίες μπορούν να αποζημιωθούν από τον ΟΓΑ αλλά και άλλες ζημιές που δεν καλύπτονται και θα δούμε πως μπορούμε να αποζημιώσουμε αυτούς τους παραγωγούς”.

Εξήγησε ότι «όσο πιο σύντομα γίνει η καταγραφή των ζημιών τόσο πιο σύντομα θα δοθούν οι αποζημιώσεις».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως «δυστυχώς έχουν παρατηρηθεί σημαντικές ζημιές και στις ιχθυοκαλλιέργειες. Σήμερα το Τμήμα Αλιείας κατέγραψε τις ζημιές στη περιοχή Ζυγίου και αύριο θα καταγράψει τις ζημιές στη περιοχή Λιοπετρίου» και σημείωσε ότι «θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε αφού οι καλλιέργειες αυτές δεν καλύπτονται από κάποια ασφάλεια».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο για την κάλυψη των ζημιών, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι «πάντοτε όταν έχουμε τέτοιου είδους θεομηνίες και ζημιές καταρτίζεται ένα εθνικό σχέδιο για τις αποζημιώσεις, ένα σχέδιο το οποίο πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Υπουργικό Συμβούλιο και μετά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Εξήγησε ότι έχουν και στο παρελθόν καταρτιστεί τέτοια σχέδια «το ίδιο σχέδιο θα καταρτιστεί και τώρα αφού πρώτα καταγραφούν όλες οι ζημιές και αξιολογηθούν».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως «λαμβάνονται συνεχώς μέτρα για να ανακουφίσουμε τον αγροτικό κόσμο. Και τα προηγούμενα χρόνια προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε την κρίση και να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο, τον πρωτογενή τομέα και την παραγωγή». Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι «τα έχουμε καταφέρει καλά, ικανοποιητικά θα έλεγα τα προηγούμενα χρόνια».

Ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα στον τομέα της γεωργίας γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση έλαβε πριν από μερικές μέρες μια άλλη σημαντική απόφαση σε μια προσπάθεια για να μειωθούν τα κόστη παραγωγής. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως επεκτείνει τη χορηγία του αγροτικού πετρελαίου και για σκοπούς κίνησης».

Οι γεωργοί που παίρνουν αγροτικό πετρέλαιο θα δικαιούνται 10% επί πλέον αγροτικό πετρέλαιο για να το χρησιμοποιούν στα οχήματα τους και άλλες αγροτικές ασχολίες, πρόσθεσε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα