Αποσύρουν Βέλγους ειδικούς από τα ελληνικά νησιά

Tην αντίθεσή τους με την απόφαση ανάκλησης των Βέλγων εμπειρογνωμόνων από τα ελληνικά νησιά εκφράζουν οι ‘Γιατροί του Κόσμου’ σε ανακοίνωσή τους.

Σε ρεπορτάζ της De Standaard υπό τον τίτλο «’Η απόσυρση των ειδικών κάνει την κατάσταση των προσφύγων ακόμα χειρότερη’ ο Pierre Verbeeren, διευθυντής της οργάνωσης ‘Γιατροί του Κόσμου’, εξηγεί ότι πρόκειται για μια «εντελώς παράδοξη» απόφαση, καθώς «από τη μια μεριά του ο Francken ζητά την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και από την άλλη αποσύρει τους ειδικούς, κάτι

που θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις και θα χειροτερέψει την κατάσταση για όλους». «Εάν υπάρχουν προβλήματα στην Ελλάδα και οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται, αυτό οφείλεται ΚΑΙ στο ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, πετώντας την καυτή πατάτα στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.

Τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα προσπαθεί να αναδείξει και φωτογραφικό ρεπορτάζ του βελγικού Γραφείου των Γιατρών του Κόσμου που επιμελείται ο Kristof Vadino και φιλοξενεί η De Standaard υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ως ‘αποθήκη’ προσφύγων». Αφορμή της προσπάθειας ευαισθητοποίησης της βελγικής κοινής γνώμης είναι η απόφαση του Βέλγου υφυπουργού Μετανάστευσης T. Francken να αποσύρει τους Βέλγους ειδικούς για θέματα ασύλου από τα ελληνικά νησιά.

Την ίδια ώρα, μια πιο αυστηρή πολιτική ασύλου για το 2017 φαίνεται πως επιδιώκει ο Theo Francken, αναφέρει η La Libre Belgique, σημειώνοντας πως οι δηλώσεις του Βέλγου Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου τις τελευταίες εβδομάδες, υποδεικνύουν μία επιθυμία σκλήρυνσης πολιτικής, επιχειρώντας να καταστήσει αυστηρότερες τις προϋποθέσεις χορήγησης του καθεστώτος του πρόσφυγα και να αποθαρρύνει τους μελλοντικούς υποψήφιους για την απόκτηση νόμιμης άδειας παραμονής στο Βέλγιο.

Προκειμένου να το επιτύχει αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Francken προτείνει την επέκταση της λίστας των ασφαλών τρίτων χωρών, ούτως ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτήν η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Μολδαβία, η Σενεγάλη και το Μπενίν, και την επιστροφή στον κανονισμό του Δουβλίνου, γεγονός που θα οδηγούσε συχνά τους μετανάστες πίσω στην Ελλάδα και την Ιταλία. Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε εκείνα που έχουν ήδη ληφθεί πρόσφατα, όπως είναι η υποχρέωση υπογραφής διακήρυξης σεβασμού εκ μέρους των νεοαφιχθέντων, των νόμων, των υποχρεώσεων και των ελευθεριών του βελγικού κράτους, η παράταση της διάρκειας κράτησης των παράνομων μεταναστών σε κλειστά κέντρα και η αύξηση του κόστους της διαδικασίας υποβολής αίτησης για τη χορήγηση άδειας παραμονής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα