Αποσύρονται οι κανονισμοί αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων

Αντισυνταγματικοί κρίθηκαν από τον Γενικό Εισαγγελέα οι κανονισμοί, που κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή για την εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων για σκοπούς ανέλιξης.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, αναφέρεται στον κανονισμό που αφορά την εισαγωγή μέγιστης ποσόστωσης ως προς τη βαθμολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη συγκρούεται με το άρθρο 28 του Συντάγματος και

ως εκ τούτου κρίνεται «αυθαίρετη και αντισυνταγματική».

Καιρός να αλλάξουν νοοτροπίες...

Ο Γενικός Εισαγγελέας σημειώνει στην επιστολή πως «παρόλο που είναι πράγματι γεγονός ότι η σχεδόν καθολική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ως εξαίρετων ενδέχεται να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και ως εκ τούτου χρήζει διόρθωσης, αυτή η διόρθωση μπορεί να επέλθει δια της αλλαγής της νοοτροπίας των αξιολογούντων προϊσταμένων, έτσι ώστε να επιφυλάσσουν την εξαίρετη βαθμολόγηση στους πραγματικά άξιους υπαλλήλους».

Έπονται νέοι κανονισμοί

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Κυβέρνηση θα αποσύρει τους κανονισμούς και προτίθεται να καταθέσει νέους πριν από το κλείσιμο της Βουλής.

Η Επιτροπή συνέχισε σήμερα τη συζήτηση επί του ενός εκ των έξι νομοσχεδίων που αφορούν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, και συγκεκριμένα του νομοσχεδίου που αφορά το κρατικό μισθολόγιο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης ο κ. Πετρίδης δήλωσε ότι δεν αποτελεί πολιτική της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή μια δραστική μείωση του κρατικού μισθολογίου, είτε με μειώσεις είτε με παρατεταμένη παγοποίησή του.

Με το νομοσχέδιο αυτό προωθείται η εισαγωγή ενός μηχανισμού που διασφαλίζει τη διατήρηση του ύψους του κρατικού μισθολογίου σε «λογικά δημοσιονομικά πλαίσια» και αποτρέπει την αύξησή του μέσω της αλόγιστης πρόσληψης νέων υπαλλήλων.

Διασφαλίζει επίσης ότι σε περιόδους ύφεσης ή πολύ χαμηλής ανάπτυξης, η αύξηση των μισθών θα λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά δεδομένα όπως αυτά εκφράζονται από τη μεταβολή του ονομαστικού ΑΕΠ.

Ο μηχανισμός αυτός θα διασφαλίζει ότι το ποσοστό αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ θα καθορίζει το μέγιστο ποσοστό αύξησης του κρατικού μισθολογίου, συμπεριλαμβανομένων και νέων προσλήψεων.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως η Κυβέρνηση έχει λάβει υπόψη στο σχεδιασμό της τις νέες ανάγκες που ενδεχομένως να προκύψουν στο δημόσιο, αποτρέποντας ταυτόχρονα τις μαζικές προσλήψεις.

Σύστημα εναλλαξιμότητας

Σημείωσε παράλληλα πως ένας τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι προσλήψεις είναι το διευρυμένο σύστημα εναλλαξιμότητας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, με τους εναλλάξιμους υπαλλήλους να αντιπροσωπεύουν αυτή τη στιγμή το 28% της δημόσιας υπηρεσίας, ενώ σημείωσε και ως σημαντικό για την κάλυψη των αναγκών του δημοσίου το καθεστώς αποσπάσεων που εφαρμόζεται το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί για τρία χρονιά με δυνατότητα ανανέωσης.

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω είπε πως η μορφή με την οποία θα παρέχονται οι αυξήσεις είναι ακριβώς η ίδια μορφή με αυτή που ίσχυε πριν την παγοποίησή τους. «Δεν αλλάζουν και ένας από τους λόγους είναι για να μη δημιουργήσουμε νέες αναταράξεις» σημείωσε.

Είπε ακόμα ότι για πολλούς λόγους η Κυβέρνηση δεν άγγιξε το θέμα των σχετικών μισθών. «Υφιστάμενες μελέτες, πχ μελέτη Πασιαρδή 2011, δείχνει ότι αν αγγίζαμε το θέμα των σχετικών μισθών θα έπρεπε να γίνουν μειώσεις στους πιο χαμηλά αμειβόμενους [στο δημόσιο] γιατί εκεί παρουσιάζεται η ανισομέρεια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το διαφυλάξαμε για κοινωνικούς λόγους, αλλά και ως θέμα αρχής, θεωρώ επικίνδυνο οι αυξήσεις να λαμβάνουν υπόψιν κοινωνικά κριτήρια» είπε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, το κρατικό μισθολόγιο ως ποσοστό του ΑΕΠ έχει μειωθεί σημαντικά. «Έγιναν μεγάλες περικοπές που έφεραν το δημοσιονομικό όφελος» είπε.

«Εάν υπάρχει πολιτική θέση ότι πρέπει να επεξεργαστούμε άλλα μέτρα με μειώσεις μισθών αυτή τη στιγμή, ούτως ώστε, είτε με απολύσεις είτε με οτιδήποτε άλλο να περιοριστεί δραστικά το κρατικό μισθολόγιο και να πέσει ακόμα 2 ή 3 ποσοστιαίες μονάδες, αυτή δεν είναι η πολιτική της Κυβέρνησης» ανέφερε.

"Κανένας σοβαρός οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει με μια παρατεταμένη παγοποίηση"

Ο κ. Πετρίδης διατύπωσε τη θέση ότι κανένας σοβαρός οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει με μια παρατεταμένη παγοποίηση του κρατικού μισθολογίου, τη στιγμή που υπήρξε μείωση και παγοποίηση για τέσσερα χρόνια από το 2013 ως το 2017. «Εμείς θεωρούμε ότι και η δημόσια υπηρεσία πρέπει να απολαμβάνει το δίκαιο μερίδιο της από τη οικονομική ανάκαμψη και αν δεν τα πάει καλά η οικονομία πρέπει να συνεισφέρει, όπως και έχει συνεισφέρει» σημείωσε.

Υπέδειξε ακόμα ότι «δεν πρέπει να βλέπουμε το κρατικό μισθολόγιο ως ένα μακροοικονομικό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ

Keywords
Τυχαία Θέματα