Αποκλείει και την Κυπριακή Δημοκρατία από τη Γενεύη

Νέες προκλητικές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη τορπιλίζουν τις διαπραγματεύσεις
Η τελική συμφωνία, λέει, θα υπογραφεί από την ομόσπονδη Κύπρο, που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της συζήτησης, ενώ επιμένει πως, πέραν των δύο κοινοτήτων και των τριών εγγυητριών δυνάμεων, δεν θα βρίσκεται κανείς άλλος στη διεθνή διάσκεψη

Δώδεκα ημέρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού της Γενεύης, οι δύο πλευρές φαίνεται πως εξακολουθούν να διαφωνούν ως προς τη σύνθεση της διάσκεψης, που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου, αλλά και στα θέματα τα

οποία θα συζητηθούν σε αυτήν.

Την ίδια ώρα, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, πιο προκλητικός από ποτέ, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, ισχυρίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ πως την τελική συμφωνία δεν θα την υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία, αφού αρνείται την εκπροσώπησή της ακόμα και στη διάσκεψη με οποιονδήποτε τρόπο.

Ταυτόχρονα, επέμεινε πως «κανείς άλλος (εκτός των τριών εγγυητριών δυνάμεων) δεν θα βρίσκεται γύρω από το τραπέζι». Αντίθετη άποψη, ωστόσο, εκφράζει η Κυβέρνηση με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση.

Οι δηλώσεις Ακιντζί
Κατά την ενημέρωση των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων, στην παρουσία του Τ/κ διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί και του συμβούλου του για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Ερχάν Ερτζίλ κι αναφερόμενος στις συνομιλίες στο Μον Πελεράν, ο ηγέτης των Τ/κ είπε ότι δεν έχει κρύψει τίποτε από τον Τύπο, για όσα έχουν συμβεί στην Ελβετία και ότι όλοι γνωρίζουν για τις εξελίξεις.

Είπε ακόμα ότι, ενόψει της Γενεύης, και οι διαπραγματευτές αλλά και οι δύο ηγέτες συνεχίζουν τις συναντήσεις τους, ότι η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου και αν υπάρξει ανάγκη θα πραγματοποιηθεί και μια συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου. Συνεχίζοντας ο κ. Ακιντζί είπε ότι αν υπάρξει θετική κατάληξη στα 8-10 κεφάλαια τότε, όπως είπε, θα μπορούσε να γίνει το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2017.

Ανοικτά εκατό θέματα
Σύμφωνα με τον Ακιντζί, υπάρχουν περίπου 100 θέματα για συζήτηση, από τα οποία τα 8 έως 10 είναι τα πιο σημαντικά, ενώ τα «δύσκολα θέματα» αναμένεται να συζητηθούν στη Γενεύη. Είπε ακόμα ότι αν υπάρξει κατάληξη στα θέματα εδαφικού, περιουσίας και διακυβέρνησης, τότε το επόμενο βήμα θα είναι η παρουσίαση χαρτών από τις δύο πλευρές και μετά θα ακολουθήσουν το θέμα της ασφάλειας και αυτό των εγγυήσεων. Ο κ. Ακιντζί σημείωσε πως «αν όλα ακολουθήσουν τον δρόμο τους και δεν σημειωθεί "τροχαίο ατύχημα", τότε το δημοψήφισμα θα μπορεί να είναι το θέμα στην ατζέντα για το καλοκαίρι».

Ξεκάθαρο το ανακοινωθέν της 1ης Δεκεμβρίου
Αναφερόμενος, εξάλλου, στη διαφορά των δηλώσεων της ε/κ πλευράς με τις δηλώσεις της τ/κ πλευράς σχετικά με τη Γενεύη, είπε ότι η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου είναι ξεκάθαρη ότι μεταξύ 9-11 Ιανουαρίου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρίσκονται οι δύο πλευρές και στη συνέχεια θα συμμετάσχουν και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

«Δεν υπάρχει απόφαση για συμμετοχή των πέντε μονίμων κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συνέχισε, προσθέτοντας ότι «και δεν υπάρχει ανάγκη γι' αυτό. Αυτός που θα υπογράψει για τη νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η ομόσπονδη Κύπρος που θα συσταθεί», είπε.

Άμεση απάντηση Κυβέρνησης
Απαντώντας στις τοποθετήσεις Μουσταφά Ακιντζί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ και μετά τη λύση του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή του ΡΙΚ «Από μέρα σε μέρα», ανέφερε ότι στις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού επιδιώκεται η μετεξέλιξη της εσωτερικής δομής της Κυπριακής Δημοκρατίας από ενιαίο σε ομόσπονδο κράτος, κάτι που διασφαλίζεται από τα κεφάλαια, τα οποία συζητούνται. Όπως είπε, υπάρχουν πολλές πρόνοιες σχεδόν σε όλα τα κεφάλαια για να μην υπάρχει νομικό κενό όσον αφορά τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και επανέλαβε ότι δεν μπορεί να είναι απούσα η Κυπριακή Δημοκρατία στη συζήτηση της Συνθήκης Εγγυήσεως στη Γενεύη.

Για την επιμονή του κ. Ακιντζί σε πενταμερή διάσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έστειλε το μήνυμα: «Εάν όλοι θέλουμε να καταλήξουμε σε θετικό αποτέλεσμα, δεν μπορούμε παρά να στηρίξουμε τη συμμετοχή των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Να δούμε τι εννοεί ο κ. Ακιντζί
Σε σχέση με την αναφορά Ακιντζί πως εάν υπάρξει κατάληξη στα θέματα του εδαφικού, του περιουσιακού και της διακυβέρνησης, το επόμενο βήμα θα είναι η παρουσίαση χαρτών από τις δύο πλευρές, οι οποίες στη συνέχεια θα επικεντρωθούν στην πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει τέτοια προϋπόθεση στη συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου».

«Θα πρέπει να δούμε», είπε, «τι εννοεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτή η δήλωση, η οποία επιτρέπει ερμηνείες περί προϋποθέσεων για μετάβαση των διαπραγματεύσεων στο επόμενο στάδιο», τόνισε.

Ερωτήματα κι ερωτηματικά από τα κόμματα
Από πλευράς κομμάτων όλα, πλην ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, με αφορμή τις δηλώσεις Ακιντζί, άσκησαν δριμεία κριτική κατά της Κυβέρνησης. Ειδικότερα:

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωσή του ανέφερε πως «μετά τις απαράδεκτες και καταδικαστέες δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη, για τη σύνθεση της πενταμερούς διάσκεψης της Γενεύης, αυτές δεν αφήνουν περιθώριο ικανοποίησης της πάγιας θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, είναι εκ των ων ουκ άνευ», και έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:

* Πού βασίζεται η βεβαιότητα του Προέδρου Αναστασιάδη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης;
* Πότε θα συζητηθεί αυτό το καίριας σημασίας ζήτημα;
* Εάν η τουρκική πλευρά επιμένει αδιάλλακτα στην πενταμερή σύνθεση της διάσκεψης, ο κ. Αναστασιάδης θα ακυρώσει τη συμμετοχή του σ' αυτήν ή μήπως επιδιώκει να εξαπατήσει τον λαό με σοφιστείες και πολιτικές αλχημείες, για να δοθεί η εντύπωση ότι ικανοποιούνται οι διακηρύξεις του, ενώ στην ουσία θα έχει απεμπολήσει μια πάγια θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς;

Απογραφή εδώ και τώρα
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε δηλώσεις του είπε:
«Ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες για τη διάσκεψη της Γενεύης, μας ανησυχεί η αδράνεια, η οποία επιδεικνύεται από την Κυβέρνηση, τη στιγμή κατά την οποία συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν για να ενισχυθεί η διαπραγματευτική μας θέση και επιχειρηματολογία.

Η σαφής εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στη διάσκεψη από τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Κίνα επιβάλλει άμεσα την υποχρέωση στην Κυπριακή Δημοκρατία να καταθέσει αίτημα στα Ηνωμένα Έθνη για πρόσκληση στη διάσκεψη όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα πρέπει να εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρό της.

Από τη στιγμή που στη διάσκεψη θα συζητηθεί η διεθνής πτυχή, οι εγγυήσεις και η ασφάλεια, ζητήματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι τις δύο κοινότητες, η παρουσία μόνον των δύο κοινοτήτων, στην ουσία υπονομεύει την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπρόσθετα το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον εποικισμό στα παλαιστινιακά εδάφη ισχυροποιεί τη διεκδίκηση για αποχώρηση όχι μόνο των Τουρκικών στρατευμάτων αλλά και των εποίκων.

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχεται την παραμονή τουλάχιστον 114 χιλιάδων εποίκων στο πλαίσιο της λύσης, με την κατοχύρωση μάλιστα δικαιωμάτων επί των παρανόμως σφετεριζομένων περιουσιών μας. Γι’ αυτόν τον λόγο επιβάλλεται άμεσα να προχωρήσει διαδικασία απογραφής του πληθυσμού πριν να τεθεί σε δημοψήφισμα οποιαδήποτε πρόταση λύσης, ώστε σε αυτό να λάβουν μέρος μόνο οι νόμιμοι Κύπριοι πολίτες.

Αν όντως ισχύει ο ισχυρισμός ότι μέσα τη λύση θα προκύπτει ένα κράτος και ένας λαός, αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με τη διεξαγωγή ενός και μόνο δημοψηφίσματος με κοινό εκλογικό κατάλογο Ε/κ και Τ/κ», κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.

Να διασφαλιστεί η συμμετοχή της Κ.Δ.
Το μέλος της Συμμαχίας Πολιτών Κωνσταντίνος Φιλαρέτου σε δική του τοποθέτηση τόνισε πως μετά τις δηλώσεις Ακιντζί ότι «αυτός που θα υπογράψει για τη νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η ομόσπονδη Κύπρος, που θα προκύψει από τυχόν συμφωνία, και ότι μόνο οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα βρίσκονται γύρω από το τραπέζι, καθίσταται ακόμη πιο σοβαρό και επείγον να διασφαλιστεί με τρόπο σαφή και αποτελεσματικό η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διάσκεψη της Γενεύης».

«Αυτό, βέβαια», σημείωσε, «εξαρτάται απόλυτα πλέον από τον κ. Αναστασιάδη, ο οποίος ελπίζουμε ότι συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα του θέματος και δεν θα διστάσει να πράξει αυτό που οφείλει προκειμένου να αποφύγει τις τουρκικές αντιδράσεις. Η επωδός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη ότι "θα είναι παρούσα η Κυπριακή Δημοκρατία" ηχεί ωραία αλλά για να αποκτήσει νόημα θα πρέπει ο Πρόεδρος να κάνει συγκεκριμένες κινήσεις και όχι απλώς δηλώσεις. Ως Συμμαχία Πολιτών είχαμε προειδοποιήσει ότι μετά την ανακοίνωση του περιβόητου δείπνου η τουρκική πλευρά θα αρνείτο να αποδεχτεί τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γνωρίζουμε ότι κάποιες ξένες πρωτεύουσες με τη συνδρομή του κ. Έιντε προωθούν την ιδέα όπως η όποια συμφωνία υπογραφεί όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά τη νέα κατάσταση πραγμάτων. Αυτή η φόρμουλα οδηγεί στην κατάλυση του κράτους μας και στη δημιουργία διά της θεωρίας της παρθενογένεσης νέου κράτους, με διαδικασίες που παραπέμπουν σε συνομοσπονδία και όχι σε μετεξέλιξη τoυ κράτους σε ομοσπονδιακό σύστημα.

Αναμέναμε από τον κ. Αναστασιάδη να συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο εντός των εορτών για την καλύτερη προετοιμασία για τις θέσεις που θα κατατεθούν αλλά και την τακτική που θα ακολουθηθεί στη Γενεύη. Δυστυχώς, όπως φαίνεται ο Πρόεδρος αποφάσισε να συγκαλέσει μόνο μια συνεδρία και αυτή λίγο πριν από την αναχώρηση για τη Γενεύη», κατέληξε ο κ. Φιλαρέτου.

Μας οδηγεί σε περιπέτειες ο Πρόεδρος
Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, είπε πως «ο Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε ότι η διάσκεψη της Γενεύης θα είναι Πενταμερής και ότι η όποια συμφωνία δεν θα υπογραφεί από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά από εκείνους που θα φτιάξουν τον νέο συνεταιρισμό, την Ομοσπονδιακή Κύπρο. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δηλώνει ότι θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Γενεύη.

Τι ισχύει, αλήθεια; Πλήρης σύγχυση. Ο Πρόεδρος μόνος του οδηγεί την Κύπρο σε περιπέτειες και αποδεικνύει ότι είχε δίκιο όταν είπε ότι οι ώμοι του δεν μπορούν μόνοι τους να αντέξουν το βάρος του Κυπριακού. Δυστυχώς, όμως, αυτοαναιρέθηκε και λύγισε και μαζί λυγίζει καθημερινά και η Κυπριακή Δημοκρατία. Την οποία εμείς θα στηρίξουμε ακόμη και χωρίς τη συνδρομή του Προέδρου της», συμπλήρωσε, ενώ σε σχέση με την τοποθέτηση του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο δήλωσε:

«Ο Ρώσος πρέσβης ήταν σαφέστατος στις προ ολίγων ωρών δηλώσεις του, ότι η συμμετοχή της χώρας του στη Γενεύη ήταν θέση της Λευκωσίας. Φαίνεται όμως ότι η Κυβέρνηση ενέδωσε σε πιέσεις και βέτο των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατόπιν εντολών της Τουρκίας. Κατά τα άλλα λήφθηκαν αποφάσεις χωρίς ασάφειες και όλα είναι έτοιμα. Για τι όμως είναι όλα έτοιμα; Για την άσκηση πιέσεων επί της δικής μας πλευράς; Γι’ αυτό δεν θέλουν την Μόσχα στα πόδια τους;». Καταλήγοντας η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης τόνισε:

«Τι θα κάνει, λοιπόν, ο Πρόεδρος; Θα υποκύψει στους νέους εκβιασμούς της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Τουρκίας; Όταν υποκύψει τώρα, πώς θα μας πείσει ότι δεν θα συμβεί το ίδιο και στη Γενεύη, όπως συνέβη και στο δείπνο της 1ης Δεκεμβρίου», κατέληξε.

Οδεύουμε σε πενταμερή…
Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών από την πλευρά του ανέφερε πως «η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου αποδεικνύεται δεσμευτική για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, και φαίνεται οριστικά να οδεύουμε για πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη. (…) Στη Γενεύη θα συμβεί αυτό που τονίζουμε εδώ και καιρό, ένα μεγάλο παζάρι επί των ανοικτών θεμάτων και δυστυχώς χωρίς την ενεργό παρουσία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε. Ακόμα και να παρευρεθεί η Ε.Ε. θα έχει μόνο ρόλο παρατηρητή, όπως άρχισε να παραδέχεται και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Δυστυχώς η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου είναι δεσμευτική για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και δείχνει να μην μπορεί να αλλάξει. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί λίγες ημέρες πριν από την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, που ορισμένοι για λόγους εντυπώσεων τη βαφτίζουν "πολυμερή". Έστω και τώρα θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και να επιχειρήσει να αλλάξει τη σύνθεση της διάσκεψης.

Να ζητήσει επιτακτικά την ενεργό συμμετοχή της Ε.Ε. και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα παραμείνει εγκλωβισμένος σε μία διαδικασία που το τέλος της δείχνει επικίνδυνο για την Κύπρο. Τώρα είναι που χρειάζεται η πολιτική τόλμη.

Αν η Τουρκία ανοικτά αρνηθεί την παρουσία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης οφείλει να ακυρώσει τη διάσκεψη στη Γενεύη. Είναι προφανές ότι έχει στηθεί μία παγίδα, την οποία πρέπει να αποκαλύψει και να καταγγείλει διεθνώς», κατέληξε.

Εκτίθεται ξανά ο Πρόεδρος
Το ΕΛΑΜ, σε δική του ανακοίνωση, αναφέρει και τα εξής:
«Επανέρχεται ο Μουσταφά Ακκιντζί με δηλώσεις του να εκθέσει γι' ακόμα μια φορά την κυβέρνηση Αναστασιάδη, λέγοντας ότι δεν υπάρχει απόφαση για συμμετοχή των πέντε μονίμων κρατών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και μάλιστα ότι δεν υπάρχει ανάγκη γι' αυτό.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα δήλωσε ότι, αυτός που θα υπογράψει για τη νέα κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά η "ομόσπονδη Κύπρος", υπονοώντας ότι με την προτεινόμενη "λύση" η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι εκλιπούσα. Ως Ε.ΛΑ.Μ. διερωτόμαστε εκ νέου τι πάνε να κάνουν στη Γενεύη, η Κυβέρνηση και η δήθεν αντιπολίτευση.

Εμείς ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα που θα συντελεστεί στην Ελβετία, στις πλάτες του Κυπριακού Ελληνισμού, ενώ εκφράσαμε την διαφωνία μας με τις διαπραγματεύσεις στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Απ' εκεί και πέρα τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το τι θα επακολουθήσει, αφού με τη στάση και τις ενέργειές τους μετατρέπονται σε εντολοδόχους της Άγκυρας», καταλήγει το ΕΛΑΜ.

«Να υπερβούμε κομματικές διαφορές»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου με γραπτή δήλωσή του ανέφερε πως «μέσα από ξεκάθαρες δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, έχει γίνει εντελώς σαφές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και θα συμμετάσχει και είναι απαραίτητο μέρος της διάσκεψης, η οποία και θα έχει ως αντικείμενο την κατάργηση του καθεστώτος εγγυήσεων του 1959-60, για τον προφανή λόγο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι συμβαλλόμενο μέρος και καμία νέα συμφωνία δεν μπορεί να προκύψει χωρίς αυτήν».

«Κανείς», συνέχισε, «δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα γίνει διάσκεψη και αναθεωρητική διαδικασία για μια βασική συνθήκη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς την Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κ. Προδρόμου επέκρινε επίσης τα κόμματα που υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις και δηλώσεις, ενώ για τη μη εκπροσώπηση της Ε.Ε. και των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διεθνή διάσκεψη επανέλαβε τη σαφή τοποθέτηση της Ε.Ε. ότι θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη.

Για τη συζήτηση κατά πόσον ενδεχόμενη συμφωνία (στη Γενεύη) θα την κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία με τη σημερινή της μορφή ή το κυπριακό κράτος όπως αυτό θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδία, τόνισε πως αυτό είναι ένα ψεύτικο δίλημμα.
«Για να επικυρωθεί πραγματικά η όποια συμφωνία πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα», είπε.

«Αλλά για να γίνει δημοψήφισμα θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει συμφωνία και για τα θέματα ασφάλειας. Η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για να υπερβούμε κομματικές διαφορές και από κοινού να στηρίξουμε τις πάγιες διεκδικήσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς, με τις οποίες πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Γενεύη και γύρω από τις οποίες προσπαθεί τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του να ενισχύσουμε τα ήδη ισχυρά ερείσματα που έχουμε.

Ας αναλογισθούν αυτοί που επιδίδονται σε συστηματικές διαμαρτυρίες, ότι για πρώτη φορά φαίνεται να οδηγείται η κατοχική Τουρκία σε μια διεθνή διάσκεψη με αντικείμενο την κατάργηση του υφιστάμενου καθεστώτος εγγυήσεων και εξάρτησης της χώρας μας. Σε αυτό το ενδεχόμενο πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας και την ενέργειά μας», κατέληξε ο κ. Προδρόμου.

ΑΚΕΛ: «Να είμαστε φειδωλοί»
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε πως «καθώς πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της Γενεύης και με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Ακιντζί, το ΑΚΕΛ θεωρεί χρήσιμο να επαναλάβει για μία ακόμη φορά ότι αυτό το διάστημα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί στις δημόσιες τοποθετήσεις μας.

«Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους εμπλεκομένους να επικεντρωθούν στην ούτως ή άλλως εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού και να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη διαπραγματευτική διαδικασία», κατέληξε.

Keywords
δημοκρατια, κυπρος, δημοψηφισμα 2015, καλοκαιρι, συμμετοχή, νέα, ισχύ, λύση, ρικ, ακελ, δηκο, εδεκ, ρωσία, γαλλια, ηπα, ελαμ, δίλημμα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, εκθεση γενευης, καθαρα δευτερα, απογραφη 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δημοψηφισμα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, θεμα εκθεσης 2012, φωτια, εκλογες ηπα, θεμος αναστασιαδης, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, ξανα, κομματα, ελενη, ημερομήνια, ρωσία, το θεμα, βημα, ηγετης, ηνωμενα εθνη, ηπα, θεμα, κινα, πλαισιο, ρικ, σημερινη, ωρα, αδρανεια, ακελ, αλληλεγγυη, αλχημειες, ατζεντα, αφορμη, εβδομαδες, βετο, βραδυ, βρισκεται, γεγονοτα, γινει, γινεται, δευτερα, διαστημα, δηκο, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δίλημμα, δειχνει, δοθει, εδεκ, ειπε, υπαρχει, ελαμ, ελβετια, ενεργεια, ενημερωση, ιδεα, ιδια, ιδιο, ισχυει, θετικο, κυβερνηση, κλιμα, λαδι, λύση, λογο, μορφη, μοσχα, νοημα, ουσια, παζαρι, παρουσιαση, ραντεβου, ρολο, σαφης, συζητηση, συνεχεια, συμμετοχή, τουρκια, τολμη, ισχύ, φορμουλα, φορα, ψευτικο, ωμοι, κωνσταντινος, ασφαλεια, δικιο, εθνικο, ηγετες, ιδιαιτερα, μια φορα, ποδια, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα