ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Μέσω Κύπρου πληροφορίες από Τουρκία σε Συρία

Οι αποκαλύψεις Snowden ότι η Βρετανική Υπηρεσία Παρακολούθησης (GCHQ) έχει αποκτήσει κρυφά πρόσβαση σε καλώδια οπτικών ινών τα οποία μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες διαδικτυακών δεδομένων, είναι γνωστό από το 2014.

Η GCHQ είναι σε θέση, όχι μόνο να αξιοποιεί δεδομένα, αλλά να τα αποθηκεύει. Στα δεδομένα αυτά συμπεριλαμβάνονται και δεδομένα τηλεφωνικών κλήσεων, αλλά και sms απλών πολιτών.

Τα καλώδια αυτά συγκρατούν δεδομένα 30 ημερών, έτσι ώστε να μπορούν να αναλυθούν με την κωδική ονομασία Tempora.

Νεότερα βρετανικά δημοσιεύματα, διασυνδέουν διάφορες υποθέσεις και κυπριακού ενδιαφέροντος, με την υιοθέτηση νέων κανόνων κατασκοπείας στη Βρετανία. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το πλαίσιο αυτό παραμένει ασαφές, από την άποψη του τι αντιπροσωπεύει αυτή η πράξη τόσο σε εθνικό επίπεδο (για το Ηνωμένο Βασίλειο) όσο και στο διεθνές επίπεδο των πληροφοριών.

Οι Υπηρεσίες Ασφαλείας θα έχουν τη νομική εξουσία να «εισβάλουν» σε υπολογιστές και τηλέφωνα με την έγκριση ενός εντάλματος.

Οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες, έχοντας και το «πράσινο φως» από νομικής άποψης, να βοηθήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και να παρακάμψουν την κρυπτογράφηση όπου είναι δυνατόν.

Δημοσίευμα, εξάλλου, των Sunday Times, νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, αναφέρει δηλώσεις ενός ανώνυμου αξιωματούχου της αντιπολίτευσης της Συρίας, ο οποίος παραδέχθηκε, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ότι η βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών βοηθά κρυφά τις αντιδημοκρατικές δυνάμεις στη Συρία.

Οι βρετανικές αρχές, σημειώνουν τα βρετανικά δημοσιεύματα, "γνωρίζουν και εγκρίνουν το 100%" των πληροφοριών από τις κυπριακές στρατιωτικές βάσεις τους, οι οποίες προέρχονται από την Τουρκία και οδεύουν στα στρατεύματα του ελεύθερου συριακού στρατού επαναστατών (FSA).

Το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπληρώνεται, διαθέτει δύο στρατιωτικές βάσεις στη νήσο της Κύπρου, μία στη Δεκέλεια και μία στο Ακρωτήρι. Οι Βάσεις παρακολουθούν τα περιφερειακά ραδιοκύματα και δίνουν αναφορά στο GCHQ.

Keywords
Τυχαία Θέματα