Απεβίωσε ο επικεφαλής των ανασκαφικών αποστολών στην Κύπρο

Απεβίωσε ο Edgar Peltenburg, Επίτιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής ανασκαφικών αποστολών στην Κύπρο.

Ο Edgar Peltenburg, που απεβίωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων στις 14 Αυγούστου, επρόκειτο να επισκεφθεί την Κύπρο το Σεπτέμβριο για να μιλήσει για τις ανασκαφές στον Άγιο Επίκτητο-Βρύσι, στις 24 του μηνός στην ημερίδα του

Τμήματος Αρχαιοτήτων με τίτλο «Four Decades of Hiatus in Archaeological Research in Cyprus: Towards Restoring the Balance», στη μεσαιωνική αίθουσα Καστελιώτισσα.

Ήταν Διευθυντής ανασκαφικών αποστολών στην Κύπρο όπως και στην Αγγλία, Σκωτία, Ιράκ και Συρία.

Η πολύχρονη συνεργασία του με το Τμήμα Αρχαιοτήτων ξεκίνησε με τις ανασκαφές του στον Άγιο Επίκτητο-Βρύσι στην Επαρχία Κερύνειας από το 1969 μέχρι 1973. Το 1976 ξεκίνησαν οι εργασίες του ‘Lemba Archaeological Project’ με τις ανασκαφές του στη Λέμπα-Λάκκους, Κισόνεργα-Μυλούδια και Κισόνεργα-Μοσφίλια. Την περίοδο 1991-2011 διενήργησε ανασκαφές στις τοποθεσίες Σουσκιού-Βαθύρκακας και Σουσκιού-Λαόνα.

Ο Edgar Peltenburg γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 1942. Το 1963 πήρε το πτυχίο του στην Αρχαία Ιστορία και Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, και μετέπειτα το διδακτορικό του το 1968. Ήταν Λέκτορας σε διάφορα πανεπιστήμια στον Καναδά, στην Αγγλία και στη Σκωτία, μέχρι που διορίστηκε Λέκτορας στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, όπου παρέμεινε μέχρι την αφυπηρέτησή του το 2008, αφού εργάστηκε ως Καθηγητής της Αρχαιολογίας την περίοδο 1994-2007.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων εκφράζει λύπη για το θάνατό του και αναφέρει ότι η ημερίδα θα είναι αφιερωμένη εις μνήμην του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα