Άντρος: “Διόρθωση λάθους” Βουλής φέρει επανέναρξη συνομιλιών

Την εκτίμηση ότι μετά τη “διόρθωση του λάθους¨ που διέπραξε η πλειοψηφία της Βουλής με την απόφαση για το ενωτικό δημοψήφισμα θα ανοίξει ο δρόμος για την επανέναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι σε περίπτωση που δεν ανοίξει ο δρόμος θα σημαίνει

ότι ο κ. Ακιντζί “έχει κάποια άλλα πράγματα στο μυαλό του”.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για το ενωτικό δημοψήφισμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “η Βουλή διέπραξε ένα πολύ μεγάλο λάθος όταν αποφάσιζε την υπερψήφιση, με πλειοψηφία, της συγκεκριμένης αναφοράς. Το είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή ότι επρόκειτο για ένα πολύ μεγάλο λάθος, το οποίο θα προκαλούσε προβλήματα στη διαπραγματευτική διαδικασία”.

“Έδωσε άλλοθι σε κάποιους να συμπεριφερθούν με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν παρόλο που επιμένουμε ότι η στάση του κ. Ακιντζί ήταν απαράδεκτη και υπερβολική. Έτερον εκάτερον. Και η απόφαση της πλειοψηφίας Βουλής ήταν πολύ λανθασμένη. Δεν έχουμε πρόβλημα να διορθώσουμε λοιπόν ένα λάθος που έγινε”, ανέφερε , προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “ο τρόπος με τον οποίον επιχειρείται να διορθωθεί, κατά την άποψη μας, δεν είναι ο καλύτερος”.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “εμείς ως ΑΚΕΛ ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή και ξεκαθαρίζουμε για ακόμη μια φορά τη θέση μας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό: Από το 1974 είπαμε ότι θέλουμε λύση στο Κυπριακό η οποία θα απελευθερώνει και θα επανενώνει το νησί και το λαό μας. Συμφωνήσαμε από το 1974, όλοι ανεξαιρέτως, ότι θα πρέπει αυτή η λύση να διεκδικηθεί μέσα από διαπραγματεύσεις οι οποίες θα πρέπει να είναι ουσιαστικές και να βασίζονται βέβαια σε συμφωνημένες αρχές”.

“Πρέπει λοιπόν να γίνονται διαπραγματεύσεις εάν θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό. Με το να μην διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις απλώς το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να ερχόμαστε πιο κοντά στην παγίωση των τετελεσμένων με αποτέλεσμα να γίνονται βήματα προς την κατεύθυνση είτε της διχοτόμησης είτε της προσάρτησης. Επικίνδυνες εξελίξεις σε ό,τι αφορά το μέλλον και την προοπτική της χώρας και του λαού μας”, είπε.

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε, “ από τη πρώτη στιγμή είπε ότι αυτή η ενέργεια η οποία προωθήθηκε από τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου θα προκαλούσε ζημία και πρέπει να διορθωθεί. Εάν υπάρχουν λοιπόν κάποιοι οι οποίοι έχουν δώσει επιχειρήματα στον κ. Ακιντζί και προκάλεσαν ζημιά στην υπόθεση της Κύπρου ήταν εκείνοι οι οποίοι το 2017 -μετά την ανεξαρτησία μας το 1960, μετά το προδοτικό πραξικόπημα, μετά την τουρκική εισβολή και μετά που υποχρεωθήκαμε να κάνουμε τον οδυνηρό συμβιβασμό για τη λύση της ομοσπονδίας – θέλουν να τιμούν την πολιτική της ένωσης με την Ελλάδα. Μετά από όλα αυτά”.

“Εκείνοι ευθύνονται για τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Και δεν μπορούν να μεταθέτουν τις ευθύνες τους αλλού. Ούτε μπορούν να μας λένε ότι υποχωρήσαμε σε απαιτήσεις του κ. Ακκιντζί γιατί η θέση μας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή. Ούτε μπορούν να μιλούν για σύμπλευση μας με τον ΔΗΣΥ εκείνοι οι οποίοι εξέλεξαν τον κ. Κληρίδη, εξέλεξαν τον κ. Αναστασιάδη, εκείνοι οι οποίοι στήριξαν τον ΔΗΣΥ στη Βουλή για να περάσει σωρεία αντιλαϊκών μέτρων στα θέματα της οικονομίας”, ανέφερε.

“Επιστρέφουμε”, είπε, “τις κατηγορίες και επιμένουμε ότι έπρεπε να διορθώσουμε ένα λάθος που έγινε και το ΑΚΕΛ - δυστυχώς δίχως να είναι ικανοποιημένο με τον τρόπο τον οποίον πρότεινε ο ΔΗΣΥ για να διορθωθεί αυτό το θέμα - είναι υποχρεωμένο λόγω της πατριωτικής του στάσης και της ευθύνης του έναντι του τόπου να στηρίξει αυτή την πρόταση”.

Ερωτηθείς εάν μετά τη “διόρθωση αυτού του λάθους” θα ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “θέλω να πιστεύω πως ναι. Εάν δεν ανοίξει ο δρόμος σημαίνει ότι ο κ. Ακκιντζί έχει κάποια άλλα πράγματα στο μυαλό του”.

Ερωτηθείς σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασάδη με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “δεν έχουμε καμία απολύτως ενημέρωση για το τι έχει διαμειφθεί μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και του κ. Αναστασιάδη. Θα αναμένουμε επίσημη πληροφόρηση. Ελπίζω να γίνει το συντομότερο δυνατόν”.

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι “η δική μας η άποψη είναι ότι δεν έχουμε άλλο τρόπο να λύσουμε το Κυπριακό πέραν από τις διαπραγματεύσεις...και θα ξαναπώ στον κ. Αναστασιάδη ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση κατηγορούσε άλλους λέγοντας του ότι δεν είχαν την τόλμη να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι οποίες θα οδηγούσαν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Δεν του ζητούμε τίποτε περισσότερο από εκείνο το οποίο ζητούσε εκείνος όταν ήταν στην αντιπολίτευση από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν το επικείμενο δημοψήφισμα στην Τουρκία είναι ένα ακόμη εμπόδιο στην επανέναρξη του διαλόγου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “θα ήταν αφέλεια κάποιος να μην θεωρεί ότι είναι εμπόδιο. Όμως η άποψη μας είναι ότι μπορεί να γίνει σχετική προεργασία στις διαπραγματεύσεις και τα ζητήματα σίγουρα θα πάρουν το δρόμο τους μετά από το δημοψήφισμα εάν πραγματικά υπάρχει βούληση από την Τουρκία για λύση του Κυπριακού. Αν δεν υπάρχει βούληση εμείς με την όλη στάση και συμπεριφοράς μας θα πρέπει να τους αποκαλύψουμε ότι δεν θέλουν να λύσουν το Κυπριακό”.

Keywords
Τυχαία Θέματα