Αντιδράσεις σε κατεχόμενα και Τουρκία για τη πτώση της λίρας

Σε δύο τουλάχιστον τ/κ εφημερίδες σήμερα, είναι κύριο θέμα η συνεχής πτώση της συναλλαγματικής αξίας της τουρκικής λίρας και οι επιπτώσεις που αυτό έχει στη ζωή των Τ/κ, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα δάνεια και τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες που είναι συνήθως σε ξένο νόμισμα ενώ ο μισθός τους σε ΤΛ.

Η Χαβαντίς γράφει ότι από τα ενοίκια των σπιτιών μέχρι τα σχολικά δίδακτρα, η πτώση της ΤΛ επηρεάζει σε

πολύ μεγάλο βαθμό ολόκληρη σχεδόν την τ/κ κοινότητα καθώς ο ελάχιστος μισθός που έχει καθορισθεί στις 2.175 ΤΛ μεταφράζεται σε 415 στερλίνες σήμερα ενώ το 2016 ήταν 560 στερλίνες. Το τελευταίο ενάμιση χρόνο, όπως αναφέρεται, η αξία του δολαρίου από 2,93 ΤΛ έφτασε τις 3,94 χτες, η στερλίνα από 3,88 ΤΛ στις 5,24 και το ευρώ από 3,31 ΤΛ σε 4,64.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών και οικονομολόγων το τελευταίο διάστημα ο δανεισμός να γίνεται στο νόμισμα της μισθοδοσίας, εντούτοις πολλοί ιδιώτες αλλά και επιχειρηματίες εξακολουθούν να δανείζονται από τις τράπεζες σε ξένο συνάλλαγμα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποπληρώσουν.

Η αγγλόφωνη έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ σήμερα, γράφει ότι χθες η τουρκική λίρα σημείωσε χαμηλό ρεκόρ 3,9780 έναντι του δολαρίου, επιταχύνοντας τις απώλειες σε περίπου 17% από τον Σεπτέμβριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας απάντησε με μέτρα έκτακτης ανάγκης ενώ η κατάρρευση της λίρας οδήγησε στην αύξηση του πληθωρισμού, αυξάνοντας το κόστος της ενέργειας και των άλλων εισαγωγών. Η Τουρκία εισάγει σχεδόν όλες τις ενεργειακές της ανάγκες.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει τα όρια δανεισμού των τραπεζών στη διατραπεζική αγορά χρήματος για συναλλαγές μίας ημέρας και θα αυξήσει το όριο για την ενδοημερήσια διευκόλυνση ρευστότητας, προβαίνοντας δηλαδή και τις δύο κινήσεις που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση του νομίσματος.

Ένας υπάλληλος από την τράπεζα δήλωσε ότι το σταθμισμένο μέσο κόστος χρηματοδότησης θα αυξηθεί στο 12,25% από σήμερα, 22 Νοεμβρίου, από 11,99% που ήταν προηγουμένως.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα