Αντιδράσεις για τη διαρροή εγγράφου από τη Γενεύη

Επανέρχεται σε πρακτικές συσκότισης σε σχέση με τα έγγραφα της διαπραγμάτευσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το θέμα διαρροής εγγράφων απασχόλησε τη χθεσινοβραδινή ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου στη Γενεύη, χωρίς ωστόσο έντονες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση έγινε σε ήπιους τόνους, με την προεδρική ομάδα να εκφράζει φόβους ότι η διαρροή ενδεχομένως να δημιουργήσει προβλήματα στην τ/κ πλευρά, καθώς οι θέσεις της ε/κ πλευράς είναι δίκαιες και ανταποκρίνονται στις ανησυχίες και των Ε/κ και των Τ/κ.

Ωστόσο, χθες, είναι η πλευρά Ακιντζί

που διέρρευσε πρώτη δεδομένα, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο αντίδραση από την ε/κ πλευρά, η οποία αναγκάστηκε να διαψεύσει πράγματα.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο μας στη Γενεύη, αυτό είναι ένα παιχνίδι που γίνεται από τις δυο πλευρές. Οι δημοσιογράφοι έχουν καθήκον να κάνουν τη δουλειά τους και να δίνουν όσο το δυνατόν μη φιλτραρισμένη και καθοδηγούμενη πληροφόρηση στους πολίτες.

Αντίδραση Αναστασιάδη

Πηγές από τη Γενεύη αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποφάσισε να μην ξαναδώσει έγγραφα που αφορούν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης στους πολιτικούς αρχηγούς. Σημείωσε την ενόχλησή του για το γεγονός της διαρροής, αν και το έγγραφο απλά καταγράφει θέσεις των δυο πλευρών, όπου υπάρχει διαφωνία, η οποία είναι καταγεγραμμένη. Δεν αποτελεί έγγραφο που να περιγράφει διαπραγματευτικές θέσεις ή κρυφά χαρτιά.

Η ένταση αυτή, σύμφωνα με πηγές, δεν εξυπηρετεί σε κάτι, καθώς στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης συμβαίνουν πολύ πιο σοβαρά και ουσιαστικά πράγματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχει γίνει η παραμικρή πρόοδος κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα στη Γενεύη, με την τ/κ πλευρά να βάζει διάφορα τεχνοκρατικά κριτήρια και διαφοροποιήσεις στο Περιουσιακό, με αποτέλεσμα να μην γίνεται συζήτηση επί της ουσίας στη βάση πολιτικών θέσεων και αποφάσεων.

Δεν ενημέρωσε για τα ζητήματα Διακυβέρνησης

Σύμφωνα με πηγές κοντά στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα όσα έγιναν χθες στη προσπάθεια συζήτησης για τα θέματα Διακυβέρνησης. Στάθηκε στο σημείο όπου ο Μ. Ακιντζί επέμεινε στο ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να δεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία, επιμονή η οποία δεν επέτρεψε να συνεχιστεί η συζήτηση, μετά την άρνηση της ε/κ πλευράς.

Δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για το τι θα συζητηθεί σήμερα στο ζήτημα Διακυβέρνησης και αναμένεται η ενημέρωση να γίνει εκ των υστέρων από τον Πόλυ Πολυβίου, ο οποίος παρευρίσκεται στη συζήτηση για τα θέματα Διακυβέρνησης.

Ωστόσο δεν αναμένεται να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα στην ενημέρωση καθώς ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν θέλει τους πολιτικούς αρχηγούς να έχουν διακοσμητικό ρόλο στη Γενεύη.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Οι πολιτικοί αρχηγοί που βρίσκονται στη Γενεύη έσπευσαν να τοποθετηθούν για το ζήτημα της διαρροής.

Ζημιογόνα για την εθνική μας υπόθεση, χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου τη χθεσινή ενέργεια να διοχετευτεί στη δημοσιότητα εμπιστευτικό έγγραφο των συνομιλιών. Επιλέγοντας μια στάση υπευθυνότητας, οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διεκδίκηση των εθνικών μας θέσεων και όχι να προτάσσουμε άλλες ατζέντες και να υποσκάπτουμε, κατέληξε.

Λύπη αλλά και έντονη δυσαρέσκεια, εκφράζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, τόσο για τη διαρροή εγγράφου όσο και για αναρτήσεις σε κοινωνικά δίκτυα που γίνονται από μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Μας προσβάλλει ως μέλη του Εθνικού Συμβουλίου το γεγονός ότι κάποιοι ανακηρύσσουν εαυτούς ως υπερπατριώτες και εμάς τους υπόλοιπους ως υποχωρητικούς, πρόσθεσε.

Οι διαρροές εγγράφων μόνο ζημιά προκαλούν, ιδιαίτερα εν μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, λέγοντας ότι αυτό είναι πάγια θέση του.

«Για πρώτη φορά ο κ. Αναστασιαδης μας έδωσε έγγραφο κι έκανε προσπάθεια για διαβούλευση με το Εθνικό Συμβούλιο. Κάτι το οποίο επίμονα απαιτούσαμε για δυο χρόνια και προσκρούαμε στην άρνηση του Προέδρου».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, με ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, αναφέρει με νόημα ότι δεν θα πρέπει να μας αποπροσανατολίζουν από τα σημαντικά ζητήματα τέτοιες διαρροές, οι οποίες δεν εξυπηρετούν τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το μεσημέρι θα έχουν εκδώσει όλοι οι πολιτικοί χώροι ανακοινώσεις σχετικά με το ζήτημα αυτό, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της ομαλότητας στη Γενεύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα