Ανοίγει ο δρόμος για κατοχύρωση του χαλλουμιού ως κυπριακό

Δημοσιεύτηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωση ο φάκελος που υπέβαλε η Κύπρος ώστε να κατοχυρωθεί το χαλούμι ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής προέλευσης (ΠΟΠ).

Στο φάκελο αναφέρονται τα ονόματα ‘Χαλλουμι’ (Halloumi)/‘Hellim’ τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται μαζί ή ξεχωριστά.

Με τη δημοσίευση του φακέλου για ενστάσεις από άλλες χώρες, ανοίγει πλέον ο δρόμος για κατοχύρωση του κυπριακού παραδοσιακού προϊόντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΚΥΠΕ

αναμένεται να υπάρξουν κάποιες ενστάσεις από άλλες χώρες ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το προϊόν θα κατοχυρωθεί ως κυπριακό.

Με τη δημοσίευση του φακέλου για το χαλλούμι ανοίγει ο δρόμος για την οριστική κατοχύρωσή του, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης αμέσως μετά τη δημοσίευση του φακέλου στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είναι πραγματικά μεγάλη μέρα για την Κύπρο. Μετά από πολλά χρόνια καταφέρνουμε να ξεπεράσουμε ακόμα ένα εμπόδιο. Δημοσιεύεται ο φάκελος για το χαλούμι που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την οριστική κατοχύρωση του χαλλουμιού. Θα υπάρξει μια διαδικασία 6-7 μηνών, είναι η διαδικασία των ενστάσεων και ευελπιστώ ότι όλα θα πάνε καλά και σύντομα θα πετύχουμε την κατοχύρωση», ανέφερε ο κ. Κουγιάλης.

Πρόσθεσε ότι θα γίνει επίσης τροποποίηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής έτσι ώστε να μπορούν οι Τουρκοκύπριοι να εμπορεύονται το χαλούμι μέσω των νόμιμων λιμένων της Κύπρου.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι ο ίδιος διόρισε από τον περασμένο Απρίλιο τον οργανισμό Bureau Veritas, ο οποίος έγινε δεκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ασκεί έλεγχο σε ολόκληρη την Κύπρο, ενώ σήμερα η Επιτροπή αναμένεται να επικυρώσει αυτό το διορισμό. Ο οργανισμός θα δίνει αναφορά τόσο στο Υπουργείο Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ο Υπουργός απέρριψε δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας λόγω της αναφοράς του οργανισμού στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ακόμα ότι αύριο το απόγευμα θα πραγματοποιήσει δημοσιογραφική διάσκεψη στα οποία θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης για την αιγοπροβατοτροφία.

Keywords
Τυχαία Θέματα