Ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Τραμπ-Αναστασιάδη

Πολιτικοί κύκλοι από την Ουάσινγκτον αναφέρουν πως ενισχύεται η πιθανότητα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να περάσει από την Συνάντηση της Πέμπτης στον Λευκό Οίκο Αναστασιάδη με τον Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, κάτι το οποίο σαφώς θα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συνάντησε πριν από λίγη ώρα στην Ουάσινγκτον, αντιπροσωπεία της Exxon Mobil

με επικεφαλής τον Εκτελεστικό της Διευθυντή κ. Ντάρεν Γουντς.

Στη συνάντηση διάρκειας περίπου μίας ώρας συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά τη συνάντηση που έλαβε χώρα μέσα σε εξαιρετικό κλίμα, συζητήθηκε η πρόοδος της πορείας υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος που συμφωνήθηκε μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας.

Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα που άπτονται των περιφερειακών ενεργειακών εξελίξεων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είδε νωρίτερα το σημερα τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ κ. Γκίλαρντ Έρνταν.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και περιφερειακά ζητήματα. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ συζήτησαν επίσης θέματα που άπτονται της επικείμενης τριμερής συνάντησης ΚύπρουΕλλάδας – Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη.

Χθες το βράδυ ο κ. Αναστασιάδης μίλησε μπροστά σε κοινό 2.000 ατόμων, εκ των οποίων 75 εκπρόσωποι Κυβερνήσεων στο ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής . Ο πρέοδρος αναφέρθηκε στους εξαίρετους δεσμούς που συνδέουν διαχρονικά την Κύπρο και το Ισραήλ και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αμερικανο-εβραϊκή Επιτροπή (American Jewish Committee) στην προώθηση των σχέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους μακρόχρονους στενούς δεσμούς φιλίας Κύπρου και Ισραήλ και στη στήριξη που παρέχουν η μια προς την άλλη σε πολλές περιπτώσεις διαχρονικά.Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι οποιαδήποτε ρητορική καθ’ οιονδήποτε τρόπο στρέφεται εναντίον του Ισραήλ ή του εβραϊκού κόσμου είναι καταδικαστέα

Εκανε αναφορά και στην τριμερή συνεργασία ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ, σημειώνοντας ότι νέα τριμερής συνάντηση στο ανώτατο επίπεδο θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη.

Σημείωσε εξάλλου ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να δημιουργήσει εκείνες τις συνέργειες και συνεργασίες ανάμεσα στις χώρες της περιοχής ώστε λειτουργήσουν ως καταλύτης, συμβάλλοντας στη σταθερότητα σε αυτή την ταραχώδη περιοχή.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος έκανε αναφορά στις διαπραγματευσεις της ΝΥ τονίζοντας ότι «ο πρωταρχικός μου στόχος εξακολουθεί να είναι μια βιώσιμη, λειτουργική και συνολική λύση που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου.

«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζοντας τα οφέλη για την Κύπρο αλλά και για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και της Δύσης είναι ενεργός υποστηρικτής των προσπαθειών μας για επανένωση, για ένα βιώσιμο κράτος μέσω μιας λύσης που θα ενισχύει τον ρόλο της Κύπρου ως στρατηγικού εταίρου. Προσβλέπουμε στη νέα Κυβέρνηση των ΗΠΑ και στηριζόμαστε στην υποστήριξη της Αμερικανο-εβραίκής Επιτροπής προς το σκοπό αυτό. Ελπίζουμε η Τουρκία, μια χώρα που φιλοδοξεί να αναγνωριστεί ως ηγέτιδα της περιοχής, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», είπε τέλος ο Πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα