Ανοιχτή η Επιτροπή Κυπριακού

Έξι κόμματα της αντιπολίτευσης τάσσονται υπέρ της δημιουργίας της - Εναντίον μόνο ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ
Στην επόμενη συνεδρία των Αρχηγών τα κόμματα θα τοποθετηθούν εκ νέου για το ζήτημα και θα αποφασιστεί τι μέλλει γενέσθαι, με τις διαφωνίες, προς το παρόν, να παραμένουν

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο δημιουργίας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κυπριακού. Κατά τη χθεσινή συζήτηση, που έγινε σε επίπεδο Αρχηγών ή Εκπροσώπων Κομμάτων στη Βουλή, δεν υπήρξε κατάληξη και τα κόμματα πρόκειται να επανατοποθετηθούν επί του ζητήματος

στην επόμενη συνεδρία, η οποία δεν έχει, προς το παρόν, καθοριστεί.

Όπως πληροφορείται η «Σημερινή», υπέρ της δημιουργίας της Επιτροπής τάσσονται έξι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ, η Συμμαχία Πολιτών, το Κίνημα Αλληλεγγύη, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και το ΕΛΑΜ, ενώ αντίθετοι εμφανίζονται το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ και το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ.

Σημειώνεται, βεβαίως, πως εάν τελικά κριθεί σκόπιμο η τελική απόφαση να ληφθεί σε επίπεδο Ολομέλειας και όλες οι δυνάμεις παραμείνουν αμετακίνητες στις θέσεις που εξέφρασαν χθες, τότε αναμένεται πως η δημιουργία Επιτροπής θα απορριφθεί, καθώς ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ διαθέτουν μεταξύ τους κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το Σύνταγμα στο επίκεντρο
Όπως πληροφορείται η «Σ», τα τέσσερα κόμματα που έχουν μεταξύ τους συνεργασία, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία και Οικολόγοι, είχαν κοινή πρόταση, ενώ Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ παρουσίασαν τις δικές τους, οι οποίες, όμως, δεν διαφέρουν σε οτιδήποτε επί της ουσίας από αυτήν των «τεσσάρων», καθώς στόχος όλων είναι το Κυπριακό να τύχει εις βάθος και σοβαρής συζήτησης στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις αυτές στην ουσία κατατέθηκαν λίγο μετά την ανάδειξη της νέας Βουλής. Τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι η δημιουργία της Επιτροπής Κυπριακού θα εξυπηρετήσει πολλαπλούς στόχους, όπως:
1. Θα καλύψει την ανάγκη για ενημέρωση των βουλευτών και κατ’ επέκτασιν του λαού, έτσι ώστε να σταματήσει η συσκότιση και να αυξηθεί η διαφάνεια.
2. Θα καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε από την υποβάθμιση και υπολειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.
3. Θα δώσει τη δυνατότητα να συζητηθούν σοβαρές πτυχές των συνομιλιών με τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων και άμεσα εμπλεκομένων στις διαπραγματεύσεις.
4. Θα δώσει την ευκαιρία σε οργανωμένα σύνολα και φορείς να εκφράσουν τις θέσεις και τις απόψεις τους πάνω σε ζητήματα του Κυπριακού που τους αφορούν.

Όπως, όμως, ανέφεραν πηγές στην εφημερίδα μας, ο κυριότερος λόγος είναι το ζήτημα της τροποποίησης του Συντάγματος, το οποίο θα προκύψει εάν υπάρξει λύση του Κυπριακού. Από τη στιγμή που είναι κοινώς αποδεκτό ότι η λύση θα αποτελέσει μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι το νομοθετικό Σώμα είναι ο καταλληλότερος θεσμικά χώρος συζήτησης των συνταγματικών προσαρμογών που θα πρέπει να γίνουν. Όπως, άλλωστε, διατείνονται οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πουθενά στον κόσμο δεν τίθενται επί τάπητος συνταγματικές αλλαγές χωρίς την εμπλοκή του Κοινοβουλίου.

Είναι αρμόδιοι;
ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν φαίνεται να διαφωνούν επί της αρχής, δηλαδή ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να τηρούνται ενήμερες για το Κυπριακό. Εξ ου και η εισήγηση που τέθηκε για πρόσκληση του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στη σύσκεψη Αρχηγών για ενημέρωση.

Η διαφωνία τους, όπως πληροφορείται η εφημερίδα μας, έγκειται στην προσέγγιση των άλλων κομμάτων, ότι το Κυπριακό θα πρέπει να τυγχάνει ουσιαστικής συζήτησης στη Βουλή. Αφενός επειδή θεωρούν ότι το κατάλληλο Σώμα για τέτοιου είδους συζητήσεις είναι το Εθνικό Συμβούλιο και οι υποεπιτροπές του και, αφετέρου, τέθηκε και ζήτημα κατά πόσον οι βουλευτές έχουν την εμπειρογνωμοσύνη για να το συζητήσουν σε αυτό το επίπεδο.

Επί τούτου, βεβαίως, αντιτείνεται το επιχείρημα ότι οι βουλευτές επί καθημερινής βάσεως ασχολούνται με σύνθετα θέματα από την οικονομία μέχρι τεχνικά ζητήματα με τη βοήθεια ειδικών, και το Κυπριακό, ως το πλέον σημαντικό ζήτημα στην ατζέντα, δεν γίνεται να απουσιάζει από τη δραστηριότητα των εκλελεγμένων αντιπροσώπων του λαού. Πάντως οι δύο «μεγάλοι» φαίνεται γενικά να αντιμετωπίζουν με καχυποψία την πρόταση, αν και τίποτα δεν θεωρείται κλειστό στην παρούσα φάση.

Βιαστικός ο Πρόεδρος
Η πιο πάνω συζήτηση έγινε υπό το φως δήλωσης του Προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως φαίνεται, βιάζεται άρον-άρον να προχωρήσει σε λύση «εξπρές» του Κυπριακού, αγνοώντας στην πραγματικότητα τόσο τις ανησυχίες του λαού όσο και τους προβληματισμούς των κομμάτων για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ανάρτησή του χθες στο Facebook, αναδημοσίευσε απόσπασμα προχθεσινής του ομιλίας, κάνοντας λόγο για «κομβικό σημείο» στις διαπραγματεύσεις και διερωτήθηκε «μέχρι πότε θα πιστεύουμε πως με μάχες και αίμα θα ζούμε σε αυτήν τη χώρα;».

Σύμφωνα με τον ίδιο, έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για να δώσουμε ένα τέλος στα χρόνια των εντάσεων και της ανασφάλειας και να δώσουμε τα χέρια με τους Τούρκους. Κινδυνολογώντας, ο Πρόεδρος διερωτήθηκε αν υπάρχει άλλος τρόπος ανάκτησης εδαφών ή επιστροφής περιουσιών, ανάσχεσης του εποικισμού και αποτροπής της μετατροπής του κατεχόμενου τμήματος σε τουρκική επαρχία.

Η αναβάθμιση μετά το Ανάν
Ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης φαίνεται να ξεχνά το γεγονός πως κατά την περίοδο του Σχεδίου Ανάν το 2004, αυτός και το κόμμα του είχαν επιδοθεί σε παρόμοια επιχειρηματολογία, μιλώντας μάλιστα για «τελευταία ευκαιρία» που μας χτυπά την πόρτα και δεν πρέπει να την αγνοήσουμε. Μετά το συντριπτικό «όχι» του κυπριακού Ελληνισμού η Κυπριακή Δημοκρατία όχι μόνο δεν αποδυναμώθηκε και δεν απομονώθηκε, αλλά κατάφερε να ενταχθεί στην Ε.Ε., ενισχύοντας παράλληλα τη φωνή της στα διεθνή φόρα.

Επιπλέον, λίγα χρόνια μετά, η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ άνοιξε διάπλατα την πόρτα για στρατηγικές συμμαχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με παίκτες-κλειδιά της περιοχής όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ, αναβαθμίζοντας έτσι τη γεωπολιτική και γεωοικονομική ισχύ του νησιού.

Keywords
Τυχαία Θέματα